Facia davasında sanıklara tahliye yok
Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından açılan 6'sı tutuklu toplam 51 sanıklı davanın 15'inci duruşmasına başlandı. Duruşma öncesinde madenci aileleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ellerinde pankartlarla slogan atarak yürüdü, ardından basın açıklaması yapıldı.
- Ege Postası
- 20.02.2017 - 12:31
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 6'sı tutuklu toplam 51 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Duruşma öncesinde İstasyon Mevkisi'nde toplanan maden şehitlerinin aileleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer'in de katılımıyla Şehit Murat Öztürk Caddesi ve 167 Sokak güzergahını takip ederek Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi önüne kadar yürüdü. Kalabalık, yol boyunca ellerinde şehit madencilerin isimlerinin yazılı olduğu, 'Unutmadık, Unutturmayacağız' yazılı pankart taşıyıp, sık sık "301'in hesabı sorulacak", "Anaların gözyaşı katilleri boğacak", "Kaza değil cinayet, kader değil katliam", "Soma'nın ateşi AKP'yi yakacak" sloganları attı.
MAHKEME ETKİLENMEYE ÇALIŞILIYOR
Yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapan Sosyal Haklar Derneği Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal, "Bugün, savcı esas hakkında mütalaasını verecek. Artık davanın sonuna geldik. Ancak son birkaç celsedir, biliyoruz ki sermaye ve onun işçileri katleden ve yargılanan temsilcileri bu davayı sulandırmak ve bu davadan istedikleri bir sonucu almak doğrultusunda havuz medyasını da kullanarak ve çeşitli güçleri devreye sokarak mahkemenin kararını etkilemeye çalışıyorlar. Özellikle son beş celsedir, madenlere bir sabotaj yapıldığı iddiasını gündeme getiriyor ve mahkemenin bunu gerektiği gibi incelemediği şeklinde hem Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na hem Adalet Bakanlığı'na hem de Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na bu iddiaların incelenmesi doğrultusunda şikayetlerde bulunuyorlar ve mahkemeyi etki altına almaya çalışıyorlar. O açıdan yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Şu ana kadar mahkemenin seyrini hep birlikte izliyoruz. Şimdi yapılması gereken artık sonuna yaklaştığımız bu davaya sonuna kadar sahip çıkmak. 'Çocuklarımızın, kardeşlerimizin, babalarımızın, eşlerimizin intikamı' demeyeceğim ama en azından adaletin gerçekleştirilmesi doğrultusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmek. O açıdan en fazla bir veya iki duruşmamız kaldı. Daha duyarlı, daha katılımcı olup, uygulanan bu yukarıdan aşağıya baskı, tehdit ve şantajla mahkemenin kararını değiştirmeye yönelik yaklaşımları boşa çıkarttırmak zorundayız. O açıdan bugünkü duruşmaya gireceğiz ve savcı mütalaasını verecek" dedi.
Açıklamanın ardından bir süre bekleyen madenci aileleri daha sonra güvenlik kontrolünden geçerek duruşmanın yapılacağı salona alındı.
SANIK AVUKATLARI SÜRE İSTEDİ
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faicayla ilgili 6'sı tutuklu toplam 51 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bodur, bazı tutuksuz sanıklar, mağdur aileleri ve tarafların avukatları ile Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan katıldı. Duruşmada, müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, bugüne kadar gelen raporlarda suça yönelik tezlerin doğrulandığını, sanıkların TCK'nın belli bir yükümlülüğün ihmali ile ölüme neden olmak suçunu içeren 83. maddesine göre kasten yargılanmalarını istedi.
"BU OLAY BİR KAZA DEĞİL" İDDİASI
Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da savunmasında yaklaşık üç yıldır tutuklu olduklarına dikkati çekip, "Trajik yıllar geçirdik. Maddi gerçek, bu olay bir kaza değil. Türkiye'de çok şey görüldüğü gibi çıkmayabiliyor. Kaza gibi gözüken birçok olay kaza değil. Muhsin Yazıcıoğlu için de 'kaza' denildi şimdi 'suikast' deniliyor. Olayın oluş şekli bilimle açıklanamıyor. Bilirkişiler önce 'metan gazı' dediler şimdi 'kablo' diyorlar. Oysa biz içeride gördük, kablolarda yanık yoktu" diye konuştu. Duruşmada savcı da mütalaasını vermeyeceğini belirtip, ek süre istedi. Tutuklu müvekkillerinin tahliyelerini talep eden sanık avukatları ise son gelen bilirkişi raporuna göre önceki raporlarda metan gazından çıktığı belirtilen yangının kabloların tutuşması sonucu çıktığnının belirtildiğini vurgulayıp, "Yeni bir durum oluştu. Buna göre savunma yapmamız gerekir" diyerek süre istedi. Mahkeme başkanı duruşmaya ara verdi.
MÜTALAANIN VERİLMEMESİNİ ELEŞTİRDİ
Duruşmaya verilen arada bir açıklama yapan müdahil avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, "Duruşmada, Cumhuriyet savcısı, 'Mütalaa vermeyeceğim' dedi, ek süre talep etti. Cumhuriyet savcısı bir talepte bulunmadan davayı bitirmek mümkün değil. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu dosya ile ilgili tutumundan rahatsız olmuş durumdayız. Geçen celse bu mütalaanın hazır olduğu söylenmişti. Ama bir celse ertelendi. Bu celsede bunun verilmemiş olması, sanıkların davayı bitirmemek istemesine savcılığında destek olduğu anlamına gelir. Bu çok tehlikeli bir durum. Umarım Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklarla birlikte bu davayı uzatıyor olmasın. Eğer, böyleyse o zaman bu davaya başka müdahalelerinde yapıldığını konuşmak gerekir" dedi.
Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da duruşmada savcının mütalaasını vermesini beklediklerini belirtip, "Fakat, sanık vekillerinin dosyaya sunmuş olduğu, kendilerinin özel kişilerden aldığı bilirkişi görüşlerine karşılık mahkeme heyeti, bilirkişi heyetinden 'Mevcut raporda bir değişiklik söz konusu mu'' diye yeniden değerlendirme istemişti. Bilirkişi heyeti, dosya içerisine gelen raporlarda yeni bir değişikliğin söz konusu olmadığını, eski rapordaki görüşlerini tekrarladıklarını, bu nedenle de sonuç kısmında sorumluluk anlamında yazdıkları görüşlerin aynı olduklarını ifade etti. Mahkeme heyetinin oluşturmuş olduğu bilirkişilerin raporu dosyaya yeni geldiği için sanık ve sanık vekilleri bu değerlendirmelere karşı beyanda bulunmak istediklerini belirtti. Mahkemeden bu konuda süre talep etti. Sanırım mahkeme bu talebi kabul ederek, duruşmayı başka bir güne erteleyecek" diye konuştu.
Aslan, davanın uzatılması konusunda ise "Hukukçu olarak bizim böyle bir konuda bir şey dememiz çok doğru olmaz. Savunma her türlü hakkını kullanacaktır. Tüm düşüncelerini mahkeme heyetine aktaracaktır. Sonuçta adil bir yargılama olsun. Tabii ki 3 yıla yakın bir zaman oldu. Biz sürecin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. Bu anlamda madenci aileleri de büyük bir sabırsızlıkla mahkemenin sonucunu bekliyorlar. Bu süreninde mahkemece makul bir şekilde değerlendirileceğine ve kısa bir süre verileceğini düşünüyoruz. Süre sonunda da savcı mütalaasını verdikten sonrada karar aşamasına geleneceğini kanısındayız" dedi.
SOMA DAVASINDA SANIKLARA TAHLİYE YOK
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faicayla ilgili 6'sı tutuklu toplam 51 sanığın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davaya öğlen verilen aranın ardından devam edildi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve savcıya mütalaasını hazırlaması için ek süre verilmesine karar verip, duruşmayı erteledi.
DAVANIN SANIKLARI
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.
Tutuksuz yargılanan 45 sanık: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan, yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur, Haluk Sevinç, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.
Yorum Yazın