Ferdi Zeyrek: İlk günkü heyecanla çalışıyoruz
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, görevde oldukları 6 aylık faaliyetlerini içeren değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, İlk karnesini alan öğrencinin heyecanı yaşadıklarını belirtip, " Manisa Büyükşehir Belediyesinin iş yürütme tarzını, halka yaklaşımını, hizmete bakışını değiştirdik. Yani temelden bir paradigma değişimini hayata geçirmek üzere o koltuğa oturduk. İlk günkü heyecanla çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz" dedi.
- Ege Postası
- 20.10.2024 - 11:06
- Güncelleme: 20.10.2024 - 15:11
Manisa Büyükşehir Belediyesinin 6 aylık hizmetlerini içeren lansman toplantısı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Manisa ve komşu illerin ilçe belediye başkanları, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Genel Sekreter Yardımcıları, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları, daire başkanları, CHP İl ve İlçe Örgütleri, Gençlik ve Kadın Kolları Örgütleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve binlerce Manisalı katıldı.
'İLK KARNESİNİ ALAN ÖĞRENCİ HEYECANIYLA KARŞINIZDAYIZ'
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, sunumu öncesinde yaklaşık 2500 kişinin katıldığı toplantıya gösterilen ilgi nedeniyle Manisalılara teşekkür etti. Başkan Zeyrek, “Şeffaf ve hesap verebilir belediyecilik anlayışımız gereği düzenli olarak halkımıza yaptığımız ve yapacağız hizmetleri anlatıyoruz. Tabiri caizse halkın terazisine çıkıyoruz. Karne alıyoruz. İlk karnesini alan öğrencinin heyecanıyla karşınızdayız" dedi.
'İLK GÜNKÜ HEYECANLA ÇALIŞIYORUZ'
31 Mart'ta sadece bir belediye başkanını değiştirmediklerini belirten Başkan Zeyrek, “31 Mart'ta biz asıl olarak bir yönetim anlayışını değiştirdik. Manisa Büyükşehir Belediyesinin iş yürütme tarzını, halka yaklaşımını, hizmete bakışını değiştirdik. Yani temelden bir paradigma değişimini hayata geçirmek üzere o koltuğa oturduk. İlk günkü heyecanla çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.
'MANİSA, TÜRKİYE'NİN EN PAHALI SUYUNU KULLANIYORDU'
Başkan Zeyrek, seçim döneminde halka verdiği "2 ton su 1 TL olacak" sözünü tuttuklarını ve ilk meclis kararıyla uygulamaya geçirdiklerini belirtti. Böylece yıl sonuna kadar Manisalıların bütçesine 140 milyon TL'lik katkı sağlanacağını söyledi. Kartlı sayaç dayatmasının da kaldırıldığını aktaran Başkan Zeyrek, "Bu onurlu göreve talip olduğumda Manisa'm Türkiye'nin en pahalı suyunu kullanıyordu. Manisalı komşum da bu durumdan mustaripti, bunu hak etmiyordu. Göreve geldikten sonra cem evlerimize verilen suyu da ücretsiz hale getirdik” dedi.
SOSYAL YARDIMLAR
Sosyal yardımlara değinen Başkan Zeyrek, "Anne Kart uygulamasını başlattık. 0-5 yaş arasında çocuğu olan ihtiyaç sahibi annelere ücretsiz ulaşım sağlıyoruz. 'Hoş Geldin Bebek' uygulamasını hayata geçirdik. Aile başvurduğunda ihtiyaç sahibi gözetmeksizin yeni doğan tüm bebekler için gerekli tüm ürünleri evlerine, ücretsiz ulaştırıyoruz. Eğitimin bu derece maliyetli olduğu bir dönemde, ailelerimize bir nebze destek olmak adına şimdiye kadar 2 bin 400 öğrencimize çanta ve kırtasiye desteğinde bulunduk. 'Yuvamız Manisa' kreş sayımızı 4'e çıkardık. 270 öğrencimiz kreşlerimizden, piyasanın 3'te 1'i fiyatına faydalanıyor. İnşallah beşincisini Alaşehir'de açacağız. Engelli yurttaşlarımıza ihtiyaç duydukları medikal malzeme desteğini sunuyoruz. Akülü araçlardan, tekerlekli sandalyeye kadar engelli yurttaşlarımızın gereksinim duyduğu tüm malzemeleri kendilerine ulaştırıyoruz. Öğrencilerimize Günaydın Çorbası dağıtıyoruz. Haftada 10 bin öğrencimize sıcak çorbayı ulaştırıyoruz.
Kent Lokantası'nı Manisa'da hayata geçirdik. Turgutlu, Soma, Salihli ve Akhisar'da açmak için çalışma başlattık. 4 çeşit yemeği 50 TL gibi sembolik bir fiyatla halkımıza sunuyoruz. Burada Askıda Yemek uygulamasının da olduğunu hatırlatmak isterim. Kent Lokantası ile birlikte Halk Mandıra'yı da hayata geçirdik. Burada, piyasanın neredeyse yüzde 50 üzerinde bir fiyatla üreticiden ürününü alıp, halkımıza yüzde 25, yüzde 30 daha ucuza ulaştırıyoruz. 12 noktada Halk Ekmek büfesi açtı, bunu 17 ilçemize yayacağız. Ekmeğimizi fırıncı esnafından aldık. Hem esnafımız kazandı hem de halkımız daha ucuza, sağlıklı ekmekle buluştu" dedi.
'40 YILDIR YENİLENMEYEN ALTYAPILAR YENİLENİYOR'
2024 yılında, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin bir altyapı haritası olmadığına dikkati çeken Başkan Zeyrek, "Bir patlak olduğunda, tıkanma yaşandığında el yordamı ya da o hattı bilen ustanın, yetkili kişinin bilgisi dahilinde müdahale edilmeye çalışılıyordu. Hemen çalışmalara başladık ve kentin sayısal altyapı haritasını çıkartmak için harekete geçtik. Bir yandan da altyapının yenilenmesi seferberliğini başlattık. 40 yıldır yenilenmeyen hatlara el attık. Asbestli borulardan, kayıp ve kaçaklara neden olan eskimiş hatlara kadar yerin altında dönüşüme giriştik. En sıkıntılı mahallelerimizden başlayarak, 1000 tane branşman değiştiriyoruz" dedi.
'50 MİLYON EURO YATIRIM BEDELLİ PROJEYLE ALTYAPI SORUNLARI ÇÖZÜLECEK'
Yunusemre ilçesi Muradiye Mahallesi'ne de parantez açan Başkan Zeyrek, "Muradiye, alt yapı sorunu yaşayan mahallelerimizin başında geliyor. Plansız kentleşmenin yol açtığı büyük problemler yaşıyoruz. Dünya Bankası ile birlikte bu bölgede yapılacak proje, ne yazık ki sahipsiz kalmış ve yıllarca hiçbir ilerleme sağlanmamış. İhale süreci neredeyse 3 yıl gecikmiş. Biz göreve geldikten sonra bu projenin hayata geçmesi için çok büyük çaba sarf ettik. Boşa geçen, kaybedilen zamanı hızla bertaraf ettik. Dünya Bankası ile yoğun bir çalışma takviminin ardından tüm süreçleri tamamladık. Hedefimiz; önümüzdeki ilkbaharda sahada olmak ve alt yapı çalışmalarına başlayarak, en kısa sürede bitirmek. Yaklaşık 50 milyon Euro yatırım bedeliyle gerçekleşecek proje kapsamında Kırkağaç Gelenbe Mahallesi, Karaali, Muradiye mahalleleri ve Gördes'in altyapı sorunlarını çözmüş olacağız" diye konuştu.
KENT TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK ÇALIŞMALAR
Kent trafiğini rahatlatacak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Zeyrek, “Manisa'da kent içinde otopark sorunumuz vardı, çözmeye başlıyoruz. En sıkıntılı bölgelerin başında gelen Şehzadeler'de yıl bitmeden Malta Kapalı Otoparkımızı açıyoruz. Manisa Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi içinde okulları yenilemek ve altına otopark yapmak için Milli Eğitim Bakanlığı'na talepte bulunduk. Onayıyla birlikte şehrimize 2 otapark daha kazandıracağız. Bizden önceki yönetimin sadece temel attığı Organize Sanayi Bölgesi Kavşağının yapımını öncelikli işlerimiz arasına aldık. İkinci yüzyılımızın ilk Cumhuriyet Bayramı'nda, adına 'Cumhuriyet' dediğimiz kavşağımızın açılışını 29 Ekim'de yapıyoruz. Muradiye ve Devlet Hastanesi civarında viyadük çalışmamız var. Köy ve ova yollarımız maalesef üreticimizin baş belası konumundaydı. İlk 6 ayda 48 bin metrekare parke taşı, 22 bin ton sıcak asfalt, 200 kilometrenin üzerinde sathi kaplama yol yaptık. Tüm ilçelerimize her ay en az 5 bin metrekare parke taşını ücretsiz veriyoruz. İlçelerimizde yıllardır ihmal edilen bölgelerin prestij caddelerinin yapımına başlıyoruz. 18 yıldır çözülemeyen Cider yolunda da altyapı çalışmaları bitmek üzere. Yıkımların tamamlanmasının ardından 1 kilometrelik kısmının yapımına başlıyoruz” diye konuştu.
'ULAŞIM MASTER PLANINI YAPIYORUZ'
Başkan zeyrek; şöyle devam etti: "Ulaşım Master planını yapıyoruz. Sorunlarımızı belirledik. Bu noktada ilk olarak tramvay projesinin fizibilite çalışmalarına başladık. Bu ihtiyacı karşılamak için gerekli görüşmeleri yaptık. Tramvay güzergahını, durakları belirledik. Hedefimiz birkaç yıl içinde Manisa'mda tramvay seferlerini başlatmak. Büyükşehir belediyemizin 120 otobüsü ve 22 elektrikli aracı var. Toplu ulaşım şehrimizde ağırlıklı olarak kooperatifler üzerinden yapılıyor. Halkımız hizmet alamamaktan, şoför esnafı ise para kazanamamaktan şikayet ediyor. Otogarlarda otobüsler boş yatarken, duraklarda halkımız perişan oluyordu. Bu noktada kooperatif temsilcileriyle görüşmeler yaptık. Kendilerine her ay 25 milyon lira kilometre başına destek sözü verdik. Bu rakam yeni yılda 50 milyon lirayı bulacak. Biz destek olacağız, esnaf kazanacak ve artık halkımız duraklarda beklemeyecek. 1 Kasım itibariyle bu desteğimizi başlatıyoruz."
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Başkan Zeyrek, göreve geldiklerinden sonra hayata geçirdikleri diğer hizmetleri ise "Soma'da kış aylarında ısınma sorunu yaşanmaması için Bölgesel Isıtma Sistemi'nde 23,5 milyon liralık altyapı yatırımı gerçekleştirdik. Manisa'da kırk yıldır temizlenmeyen, koku ve hastalık yayan derelerde kapsamlı temizlik seferberliği başlattık.Sadece kent merkezinde değil, tarla, bağ ve bahçeleri besleyen dere yataklarında da temizlik çalışmalarını hayata geçirdik. İl genelinde toplu taşıma kullanan kadınların 22.00-00.00 saatleri arasında durak haricinde de istedikleri yerde inebilmeleri yönünde bir karar aldık. Ayrım yapmadan 17 ilçeye, 1089 mahalleye eşit hizmet götürdük. Göreve geldiğimizde 147 köyümüzde su olmadığını, taşıma su ile idare ettiklerini gördük. Hemen harekete geçtik ve 'Tek bir köy, tek bir mezra dahi susuz kalmayacak' dedik. Manisa İçin Acil uygulamasıyla, doğal afet ya da kaza anında vatandaşlarımızın en hızlı şekilde bulunduğu yeri bildirmelerini sağlıyoruz. Manisa İçin İnternet uygulamamızla 400 köye ücretsiz internet ulaştırıyoruz. Köylere götürdüğümüz internetin yanı sıra ücretsiz online dershane uygulamasını da başlattık. Belediye hizmetlerimizi de e-belediye uygulamasıyla dijital hale getirdik. Manisa İçin Trafik uygulamamızı da başlatıyoruz. Vatandaşlarımız, yola çıkmadan kentin trafik yoğunluğunu görebilecek ve anlık bildirimlerle trafikte harcadığı zamanı en az seviyeye düşürebilecek. Önümüzdeki günlerde; Manisa Çarşım, Aybis-Yabis, Afet İhbar Sistemi, Çocuğum Güvende, Manisa İçin Tarım, Erken Uyarı Sistemi, Süper App gibi uygulamaları da hayata geçireceğiz" diye sıraladı.
'KISIRLAŞTIRACAĞIZ, SAHİPLENDİRECEĞİZ AMA ASLA KATLETMEYECEĞİZ'
Sokak hayvanları sorununa da değinen Başkan Zeyrek, "Sokak Hayvanları Komisyonu kurduk. Veterinerler Odasını, hayvansever derneklerini, belediyeyi bir masada buluşturduk. Ortak akılla çözüm ürettik. Kısırlaştırma ve Sahiplendirme Seferberliği başlattık. İlçe belediyelerinden bize teslim edilen sokak hayvanlarını kısırlaştırıyor ve sonrasında da sahiplendiriyoruz. Barınaklarımızdan hayvanlarımızı sahiplenen komşularımıza; ilk 6 ay boyunca mama desteği veriyoruz. İlk 1 yıl iç dış parazit ve kuduz aşılarını yapıyoruz. Evcil hayvan eğitim kursları veriyoruz. Destek hattımızla halkımıza yardımcı oluyoruz. Tasma, mama, su kabı ve yatak hediye ediyoruz. Biz hayvanları kısırlaştıracağız, sahiplendireceğiz ama asla katletmeyeceğiz. Barınağımızda bir pet kuaförü açtık. Ulaşımı güç olan ve nüfusu 25 binin altındaki yerleşim yerlerine Gezici Hayvan Bakım ve Tedavi Aracı (Vetbüs) projemizi de başlatıyoruz. Yakın zamanda, nüfusu 25 binin altındaki ilçelerimizde kısırlaştırma istasyonlarını hayata geçireceğiz" diye konuştu.
HALK SAĞLIĞI HERŞEYİN ÜZERİNDE
Halk sağlığını her şeyin üstünde tuttuklarını ifade eden Başkan Zeyrek, "Bu noktada, engelli, yaşlı ve hareket kısıtlaması yaşayan yurttaşlarımıza evde bakım hizmeti götürüyoruz. Sağlık taramasından, kuaför hizmetine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ocak ayında ilk Ağız ve Diş Sağlığı Bakım Otobüsümüz yola çıkıyor. Özellikle kırsalda ücretsiz hizmet vereceğiz. Çocuklarımıza da ağız ve diş sağlığı bakım eğitimi vereceğiz. Göreve geldiğimizde gördük ki bizden önceki yönetim, cenazelerini Manisa dışına götüren vatandaşlarımızdan kilometre başına ücret alıyor. Bu uygulamaya gelir gelmez son verip, ücretsiz hale getirdik" dedi.
'ÇİFTÇİMİZİN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ'
Üreticileri yalnız bırakmadıklarını da vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, "Ürün deseni haritamızı çıkartıyoruz. Planlı, programlı üretime geçiyoruz. Bunu desteklemek için yer altı su haritamızı da oluşturuyoruz. Su miktarına, su ihtiyacına göre üretimi yönlendiriyoruz, teşvik ediyoruz ve destekliyoruz. Ürünlerin tarlada kalmaması için kooperatiflerle birlikte hareket edeceğiz. Vahşi sulamanın önüne geçmek için damlama ve kapalı devre sulamaya geçiyoruz. Sadece 6 ayda, 21 milyon TL'nin üzerinde damlama sulama desteği verdik. 100 tonluk ve 200 tonluk tarımsal sulama depoları sağlıyoruz. 81 tane taral dolum istasyonu da yapıyoruz. Arıtma sularının tarımsal sulamada kullanılması için çalışma başlattık. Afetlerde zarar gören üreticilerimizi yalnız bırakmıyoruz. Onlara maddi desteklerin yanı sıra fidan ve malzeme desteği de sağlıyoruz. Üreticilerimize ayrıca, arpa buğday, yem bitkisi ve süt otu tohumu destekleri veriyoruz. Halk Market TIR'ı ile belde, köy ve ilçelerimizde kadın kooperatiflerinde üretilen ürünlerin satışı yapılacak. Çiftçimiz yeter ki üretsin, biz her zaman yanlarında olacağız" diye konuştu.
Başkan Zeyrek, belediye olarak tüm ihalelerin yüzde 90'ını açık ihale usulü ile şeffaf bir şekilde gerçekleştirdiklerini de söyledi.(DHA)
Yorum Yazın