Dolar 34,2505
%0.03
Euro 37,6548
%0.06
Altın 2.914,190
%-0.25
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş! AB-Türkiye zirvesinin süresi uzatıldı

Flaş! AB-Türkiye zirvesinin süresi uzatıldı

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen zirvenin süresinin uzatıldığı bildirildi.

  • Ege Postası
  • 07.03.2016 - 17:10
Türkiye-AB Zirvesinin süresi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, mülteci akınını durdurmak konusunda mevcut taahhütler dışında yeni fikirler sunabilmesi için uzatıldı. 

Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, "Türkiye, orijinal plandan daha fazla şey öneriyor ve daha fazla şey istiyor" dedi. Yetkili, Başbakan Davutoğlu'nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.

Bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları içinAvrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.

Bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söyledi.

Öte yandan, Türk hükümet sözcüsü, "Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel'de sunacağı yeni öneriler mülteci krizi konusunda daha önce varılan uzlaşının ötesine geçiyor" açıklamasında bulundu. 

ÇİPRAS VE DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı, basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.
Öte yandan, AB Dış İlişkileri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Zaman gazetesine kayyum atanmasını değerlendirdi. Mogherini, “Türkiye, demokrasi dendiğinde ifade özgürlüğü başta olmak üzere yüksek temel hak ve özgürlükler standardına saygı duymalı” diye konuştu.

ALMANYA: MERKEL VE DAVUTOĞLU BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KONUŞTU
Alman hükümet sözcüsü Christiane Wirtz, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün gerçekleştirdikleri görüşmede basın özgürlüğünü konuştuğunu belirtti. Bugün bir basın toplantısına katılan Wirtz, "Basın özgürlüğünün Alman hükümeti için çok büyük önemi var" dedi.

HOLLANDE: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA TETİKTEYİM
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile sığınmacı konusunda işbirliğini sürdüreceklerini, ancak basın özgürlüğü konusunda tetikte olmaya devam edeceklerini söyledi.
Hollande, “Türkiye ile işbirliği yapmamız, basın özgürlüğü konusunda son derece tetikte olmadığımız anlamına gelmez. Ben öyleyim” dedi.

KURZ: AB İNSAN KAÇAKÇISI GİBİ DAVRANAMAZ
Observer’a konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, “AB insan kaçakçısı gibi davranamaz” dedi. Makedonya’nın sınırlarını sığınmacılara kapatması nedeniyle 30 bini aşkın göçmenin Yunanistan’da sıkışmasını ise ‘absürt’ olarak niteleyen Kurz, krizin tırmandığı dönemde sınırların açılmasının bir hata olduğunu söyledi.

ALMANYA'DAN 'BALKAN ROTASI' KAPATILACAK HABERLERİNE YALANLAMA 
Uluslararası ajanslarda yer alan ve sığınmacıların Yunanistan'dan Almanya'ya ulaşmak için kullandığı Balkan güzergahının kapatılacağı iddialarına Almanya'dan yalanlama geldi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü bu haberlerin 'spekülasyon' olduğunu söyledi.

RUTTE: TÜRKİYE İLE ANLAŞMAYA VARILMASINA DAİR KISMEN İYİMSERİM 
Zirve öncesinde konuşan AB dönem başkanı ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Verilen sözlerden bahsediyorsunuz, ben ise ortak bir yaklaşıma varılmasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu türden adımların bugün atılacağına dair kısmen iyimserim” dedi.

Türkiye’den yasadışı yollarla Avrupa’ya ulaşan sığınmacıların sayısının ‘sıfır’a indirilmesi konusundaki ısrarını bir kez daha dile getiren Rutte, “Hollanda, AB’nin sıfıra yaklaşması halinde Türkiye’yi rahatlatmaya hazır olacağını her zaman söyledi. Bu da Türkiye’den insanları almak anlamına geliyor, onların sayısı şu anda yasadışı olarak gelenlerden çok daha az olacaktır” dedi. (Sputnik)

Brüksel'deki zirvede Türkiye'den 'yeni öneriler' geldi

Göçmen krizinin çözümü için Brüksel'de gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Ankara'nın şu ana kadar verdiği taahhütlerin de ötesine geçen "yeni önerilerde" bulunmasının ardından uzatıldı.

Bir AB yetkilisinin Reuters'a yaptığı açıklamaya göre Türkiye, orijinal göçmen eylem planında yer alan taahhütlerden "daha fazlasını teklif ediyor ve daha fazlasını istiyor."

Yetkili, Başbakan Davutoğlu'nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.

TÜRKİYE'NİN ÜÇ TALEBİ
Bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.

Bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söyledi.

Anadolu Ajansı da yaklaşık 1 saat 40 dakika süren zirvede, Türkiye'nin düzensiz göç meselesine kalıcı çözüm içeren bir öneri sunduğunu doğruladı. 

KENDİ ARALARINDA DEĞERLENDİRECEKLER
Türkiye'nin getirdiği öneriyi, toplantıya katılan 28 AB üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanları bugün yapılacak oturumda kendi aralarında değerlendirerek bir karara varmaya çalışacak.

Liderlerin öneri konusunda anlaşması durumunda Başbakan Davutoğlu'nun da AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenleyecekleri ifade ediliyor. AB liderlerinin, Türkiye'nin önerisiyle hakkında mutabakata varmaları durumunda Başbakan Davutoğlu ile akşam yemeğinde tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.



"ORTAK ZEMİN ARIYORUZ"
Bir başbakanlık yetkilisi, basına yaptığı açıklamada, "Bu sorun ile baş etmek için yeni bir fikir sunuyoruz. Bu teklif bir dizi unsurdan oluşuyor" dedi.

Yetkili, "Hem ortaklarımız hem de biz iyi niyetliyiz. Ve hepimiz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Ortak bir zemin bulmak istiyoruz" diye konuştu.

Yetkili önerilerin ayrıntıları hakkında bilgi vermedi.




AB-Türkiye Zirvesi... Merkel: Birkaç saat içinde netice alacağımızı düşünüyorum

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında göçmen krizi müzakerelerinde ilerleme kaydedileceğini umduğunu ancak görüşmelerin zorlu geçeceğini söyledi.

Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde yaptığı açıklamada, "Yasadışı mülteci sayısının azalmasını istiyoruz, birkaç ülke için değil tüm ülkeler için istiyoruz, ki buna Yunanistan da dahil... Deniz sınırları için bu ancak Türkiye ile mümkün olabilir" dedi.

Reuters'ın haberine göre; Merkel, "Bu hedeflere ulaşmak amacıyla bugün ilerleme adımı atacağız, ancak zor müzakereler yürütmek gerekiyor. Birkaç saat içinde netice alacağımızı düşünüyorum" dedi. 

AB ÜLKELERİNE SERT ELEŞTİRİ
Bazı AB ülkeleri tarafından alınan tek taraflı önlemleri eleştiren Merkel, sığınmacı krizine sürdürülebilir bir çözüm bulunması için AB ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege’de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini bildirdi. 

Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından biri olacağını düşündüğünü belirten Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen Konsey toplantısında da söylemiştik. Yasa dışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı.


BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ZİRVE DÖNÜM NOKTASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'de bugün yapılan Türkiye-Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ele alınacağını belirtirken, zirvenin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.

Reuters, zirve öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu'nun şu sözlerini aktardı: "Türkiye AB ile çalışmaya ve AB üyesi olmaya hazır. Türkiye AB Zirvesi'nde Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alınacak, zirvenin bir 'dönüm noktası' olmasını umut ediyorum."



HOLLANDE: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ
AB liderleri ile Türkiye arasındaki zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Basın mensuplarına açıklama yapan Hollande, "Yunanistan gelen sığınmacıların önemli bir kısmını karşılamak durumunda. Yunanistan'a yardım etmeliyiz. Yunanistan'a gelebilecek sığınmacı akınına karşı Türkiye ile işbirliği yapmalıyız. Türkiye ile doğrudan ve etkili bir ilişki içinde olmalıyız" ifadelerini kullandı. 

Hollande, zirvede Fransa'nın AB'nin dış sınırlarının güvenliği, Türkiye'yle işbirliği, Yunanistan'la dayanışma konularına ağırlık vereceğini belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.