
Flaş! Soma davası başladıktan 1 saat sonra ertelendi
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davası, sanık avukatlarının birden fazla kişinin avukatı olması bunun da menfaat çatışmasına neden olabileceği gerekçesiyle onlara başka avukatlar atanması için yarına ertelendi.
- Ege Postası
- 15.06.2015 - 12:04
MENFAAT ÇATIŞMASI OLABİLECEĞİ GEREKÇESİYLE ERTELENDİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın tekrar hakim karşısına çıktığı davanın duruşması, tutuklu sanıklarının yerlerini almasının ardından, mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından başlatıldı.
İlk olarak, askerde oldukları için geçen duruşmaya katılamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz'ın ifadeleri alındı. Maden Mühendisi Necati Karadeniz, madende emniyet ekibinde çalıştığını ve görevinin emniyetteki eksiklikleri gidermek olduğunu, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Vardiya amiri Hilmi Kazık'a bağlı olarak çalıştığını anlatan Necati Karadeniz, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın maden ocağıyla ilgili bazı sorularına “Bilgim yok" cevabı verince ailelerin tepkisini çekti. Mahkeme Başkanı'nın sabit sensörlerle gaz ölçüm defterlerindeki bilgilerin birbirini tutmadığını belirtip bunun nedenini sorması üzerine de Necati Karadeniz, “Bu durum ölçüm yapılan yerlerin farklı olmasından kaynaklanıyor. Sonraki vardiyada görev yapıyordum, madene geldiğim zaman kötü haberi aldım. Üzerimi değiştirdim, ocağa girdik. 15 metre ilerleyebildik, yoğun duman vardı ve çıktık. Ardından temiz hava tarafından girdik, ancak orada da yoğun duman olduğu için geri çıktık. Temiz hava ile pis hava yönünün değiştirilmesinin ardından yardım için madene indik" dedi.
Ocakta hazırlık işlerinden sorumlu olan maden teknikeri Harun Yılmaz da ifadesinde, suçlamaları kabul etmedi. İşçilerin hangi bacada çalışacağından ve malzeme tedariğinden sorumlu olduğunu söyleyen Harun Yılmaz, hakkında isnat edilen suçlardan üretim zorlamasını hiçbir zaman yapmadığını, acil durumlara karşı hiçbir tatbikat eğitimi almadığını, olay günü de madene hiç girmediğini söyledi.
DURUŞMA ERTELENDİ
İki tutuksuz sanığın ifadesinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, aynı avukatların müdafiliğini yaptığı birkaç sanığın arasında menfaat çatışması olduğunu ve tek bir sanığı savunmaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar ve sanıklar mahkemeden ek süre talep etti. Talebi kabul eden Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı, müdafilik konusunda beyanda bulunulması için 16 Haziran saat 09.00'a ertelendi. Duruşmanın ertelenmesi, salondaki ailelerin tepkisine neden oldu. Bazı aileler tepkilerini, "Biz 100 kilometre yoldan geldik, bunların keyiflerini mi bekleyeceğiz. Yazıklar olsun, vicdansızlar" sözleriyle dile getirdi.

Avukat Selçuk Kozağaçlı adliye önünde açıklamalarda bulundu.
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs Salı günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, yaşanan faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
YÜREK BURKAN SÖZLER
Sürpriz ara kararla yarına ertelenen Soma faciasıyla ilgili davanın duruşması sabah 09.00'da başladı. Aileler Akhisar'daki duruşma salonuna topluca yürüyerek geldi. Aileler sanıklar duruşma salonuna alınınca yine yüksek sesle tepkilerini dile getirdi. Sanıklara , "Çocuğum babasına karnesini gösteremedi" "Haftaya babalar günü bizim çocuklarımız kara toprağa sarılacak yine", "Bizim gözyaşlarımızı nasıl dindireceksiniz" diye seslendi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın ikazları sonrasında duruşma başladı. Önce 13 Nisan'da başlayıp 24 Nisan'da sona eren ilk duruşmada bulunamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz'ın savunmaları alındı. İki sanığın savunmalarının alınmasından sonra mahkeme başkanı Aytaç Ballı sürpriz biçimde duruşmayı yarın 09.00'a ertelediğini açıkladı. Mahkeme salonunda çok sayıda çocuk da dikkat çekti. Okulların tatil olması nedeniyle annelerin çocuklarını da getirdiği görüldü.
Polisin ilk duruşmadaki gibi etrafını güvenlik bariyerleriyle kapattığı mahkeme salonu olarak kullanılan kültür merkezine, ölen madencilerin aileleri üstleri aranarak alındı. Polisin sık güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Sabah erken saatlerde geniş güvenlik önlemi alınan mahkeme salonu etrafında maden şahidi aileler ve avukatlar kimlik kontrollerinin ardından duruşma salonuna alındı.

Duruşmaya HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin hayatını kaybetmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istenen toplam 45 sanığın yargılanmasına 52 günlük aranın ardından yeniden başlandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında tutuklu sanıklar, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik hazır bulundurulurken tutuksuz sanıklar da katıldı. Duruşmayı izlemek için MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız ile HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de geldi. Ölen işçilerin yakınların hepsinin duruşmaya gelmediği görüldü. Ölen işlerin yakınları duruşmaya girmeden önce yaptıkları açıklamada davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Mağdur aileler, jandarma ekiplerinin koruma kalkanı oluşturduğu tutuklu sanıklara tepki gösterdi.
Orta bölümü müşteki ve mağdurlara, sağ tarafı basın mensupları ve izleyicilere, sol bölümü mağdur ailelerin avukatlarına ayrılan salonda, ön iki sıradaki koltuklara da çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu mahkeme salonu önünde bazı madenci yakınlarıyla açıklama yaptı. Türkiye Barolar Birliği'nin kitap haline getirdiği "Soma Maden Faciası - Benzeri Kazaların Önlenmesine Yönelik Sistem ve Temel Mevzuat Önerileri Hakkında" başlıklı raporun içinde yer alanlardan üçte birinin uygulanmış olsa facianın önlenebileceğini ortaya koyduğunu belirten Feyzioğlu ailelerle birlikte bir projeye başlayacaklarını da duyurdu. Proje kapsamında Soma faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin yakınları el yazılarıyla duygularını, mahkemede söylemek istedikleri bir kitapta toplanacak.
FEYZİOĞLU AKHİSAR'DA KOORDİNASYON MERKEZİ AÇTI
Öte yandan davanın görüldüğü Kültür Merkezi'nin karşısında, Türkiye Barolar Birliği Koordinasyon Merkezi'nin açılışını yapan Feyzioğlu, "Somalı aileler ve bizler, bu davanın takipçisi olacağız. Asla pes etmeyeceğiz. Ölmek var, dönmek yok. Türkiye Barolar Birliği olarak süreci başından sonuna anlatan Soma Maden Faciası raporunu hazırladık. Bu arada aileler, faciadan sonra yaşadıkları acıları da bizlere yazıyor. O acılar da birer kitap haline getirilecek" dedi.

ŞEHİT MADENCİ AİLELERİYLE PİLAV VE KARPUZ YEDİ
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma'daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği faicayla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasının ertelenmesi ardından Atatürk Parkı'nda şehit madenci yakınlarıyla sohbet edip, sorunlarını dinledi.
Parkta bağdaş kurup, çimlerin üzerine oturan Feyzioğlu, CHP Akhisar İlçe Teşkilatı tarafından dağıtılan pilav ve ölen madencilerin yakınlarının ikram etttiği karpuzdan yedi. Feyzioğlu, bu sırada yanındaki Manisa Baro Başkanı Ali Arslan'dan Soma ve Kınık'taki madenci yakınlarının duruşmalar için Akhisar'a taşınmaları için araç temin edilmesini isteyip, faturasını Türkiye Barolar Birliği olarak ödeyeceklerini söyledi.
ZEYNEL BALKIZ SON KEZ AVUKAT OLARAK KATILDI
Bu arada Manisa Barosu Başkanı olarak Soma Davasını başından beri takip eden ancak son seçimlerde MHP'den Manisa Milletvekili seçilen Zeynel Balkız, avukat olarak son kez duruşmaya katıldı. Bundan sonra milletvekili olarak duruşmayı takip etmeyi sürdüreceğini söyleyen Zeynel Balkız, “Bugünkü duruşmada daha önceden ifadesi alınamayan iki sanık vardı. Bunlardan birisi madendeki emniyet görevlisi, diğeri ise gaz ölçüm kontrol mühendisiydi. Bunların ifadeleri tamamlandıktan sonra daha önceki celsede müdahil vekillerince iddia edilen bir husus vardı. Sanıklar arasında menfaat çatışması olduğu belirtilmişti. 45 sanığın arasında menfaat çatışması olduğundan dolayı aynı avukatın menfaat çatışması olanlara vekil olamayacağı, bugün mahkemece karara bağlandı. O itirazın kara bağlanması ile de mahkeme aralarında menfaat çatışması olan sanıklara, aynı avukatın vekil olamayacağını ve avukatın hangi sanığın vekili olmak istediğini sordu. Hem sanıklar hem de avukatları süre istedi. Bu sürede avukat tutma işlemlerinin tamamlanması için dava yarına ertelendi. Bu dava yarına ertelenmeyebilirdi. Manisa Barosu'ndan avukat istenebilir ve hemen avukat atanabilirdi. Ancak sanıklar süre isteyince, dava yarına ertelendi" dedi.
Davada çarpaz sorgulama yapılacağını da ifade eden Balkız, “Yarın çapraz sorgu var. Çapraz sorguda hem sanık avukatları tarafından, hem de müşteki avukatları tarafından sorgu yapılacak. Savcı da soruşturmanın daha iyi anlaşılması için çapraz sorguya katılacak. Hem savcı, hem sanık vekilleri hem müşteki vekilleri sanıklara çapraz sorgu ile soruları sorarak olayın aydınlatılmasına çalışılacak. Biliyorsunuz davanın kamu ayağı eksikti. Bunu üzerinde duruyoruz. Bu büyük bir eksikliktir. Halen kamu görevlilerini göremiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kendi personelleriyle ilgili soruşturmaya izin vermediler. Bu eksiklik giderilmediği müddetçe adil yargılamadan bahsedilemez. Şu anda her iki bakanın durumu suç işleyen kamu görevlilerini koruyan, kollayan ve saklayan pozisyondadır. Bu bakımdan yeni bir suç işlemektedirler. Bu görevi kötüye kullanmaktır. Görevini kötüye kullanan bakanların gideceği yer Yüce Divan'dır. Yüce Divan yolu açılacak. Yemin ettikten sonra TBMM'de her iki bakanla ilgili soruşturmaya izin verilmemesiyle ilgili eylemlerinden dolayı biz gerekli mücadeleyi vereceğiz" dedi.
Duruşmayı takip edenlerden HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, “Bugünkü duruşmada müdahil avukatların yaptıkları talebin kabul edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu anladık. Mahkemede bu açıdan şu ana kadar kusur yok. Bu adaletin hemen çıkacağı anlamına gelmiyor. Türkiye'deki yargılama sisteminin çok uzun süren bir sistem. Bu 10 günün sonunda bir karar öncesine geleceğini anlıyoruz. Madenci ailelerin tepkilerini anlayışla karşılamak gerek. Çünkü onlar sürenin uzamasına sebep olan her şeyi adaletin geç tecelli etmesi olarak görüyorlar. Eğer mahkeme üzerinde siyasi bir baskı oluşmaz ise şu an için madencilerin taleplerinin öne çıktığı bir seyir izlemekte olduğuna dair bir izlenim ediniyoruz" dedi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, “Usule yönelik bir ara verme söz konusu. Davanın seyrini olumsuz yönde etkileyecek bir durum olarak görmüyorum" dedi. Duruşmaya, CHP'den, Parti Meclisi toplantısından dolayı sadece yeni seçilen Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer temsil etti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen 13 Mayıs'ta, 301 işçi yaşamını yitirdi. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi mevcut bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 eksiklik sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise, eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen aralık ayında Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı. Facianın yıldönümüne iki ay kala, 2 Mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'Olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuksuz 37 sanığın ise, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. 13 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıkan 45 sanık, peş peşe yapılan 8 duruşmada, savunmalarını yaptı. 24 Nisan'da tamamlanan ilk duruşmalardan sonra dava 15 Haziran'a ertelendi.
DURUŞMANIN SANIKLARI
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 8 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 37 kişi ise; maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal'dan oluştu.
BEŞ AVUKAT İSTİFA ETTİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın tekrar hakim karşısına çıktığı davanın duruşması, aynı avukatların müdafiliğini yaptığı birkaç sanık arasında menfaat çatışması olduğu ve tek bir sanığı savunmaları gerektiği için yarına ertelendi.
Sosyal Haklar Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların, duruşma öncesinde dilekçeyle yaptıkları bu başvurunun mahkemece kabul edilmesi üzerine, avukatlardan Yalçın Güdül, Aytaç Yüksel, Neşat Başoğlu, Murat Balcı, Uğur Osman Zincir, tüm sanık müdafiliklerinden istifa etti. Bu durum karşısında, tutuklu sanıklar Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın da aralarında yer aldığı 19 sanık için, yeniden avukat görevlendirmesi yapılacağı öğrenildi.
Yorum Yazın