Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Formula aracı yaptılar, pist yokluğundan kampüste yarışa hazırlanıyorlar

Formula aracı yaptılar, pist yokluğundan kampüste yarışa hazırlanıyorlar

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi endüstri, makine, otomotiv ve elektronik mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören bir grup öğrenci, tarafından yüzde 60 oranında üretilen 'UR 01' adlı formula aracı, dünyanın muhtelif...

  • Ege Postası
  • 13.11.2013 - 10:31
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi endüstri, makine, otomotiv ve elektronik mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören bir grup öğrenci, tarafından yüzde 60 oranında üretilen 'UR 01' adlı formula aracı, dünyanın muhtelif yerlerinde düzenlenen 'Formula Student' yarışlarında Türkiye’yi temsil ediyor. Şampiyonalara hazırlanacak pist olmaması sebebiyle öğrenciler, formula yarışlarına okul bahçesinde, otoparkta otomobillerin arasında hazırlanıyor.

UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi bir grup öğrenci, otomotiv mühendisliği bölüm öğrencileri nezaretinde 2010 yılında 'Uludağ Racing' adlı bir takım kurarak Formula aracı yapmaya karar verdi. İlhan Yunus, Ahmetcan Etyemez, Ertuğrul Karayel ve Emre İsa Albak, Formula aracının maliyeti için sponsor firmaların kapısını çaldı. İki yıl süren çalışmalar sonrası sponsor firmaların da desteğiyle yüzde 60’ı yerli olan Formula aracını yapan üniversiteli öğrenciler, dünyanın dört bir tarafında düzenlenen 'Formula Student' yarışlarında Türkiye’yi temsil etmeye başladı. Yüzde 60 yerlilik oranına sahip araç 70 bin liraya mal oldu. Tamamen öğrencilerin tasarımı olan Formula aracı, 290 kilogram ağırlığında ve 120 beygir gücüne sahip olarak üretildi. Sıfırdan saatte 100 kilometre hıza sadece 4 saniyede çıkabilen Formula aracının öğrenci versiyonu, 220 kilometreye kadar hız yapabiliyor. Araç, 600 cc motor gücüne sahip. Geçtiğimiz ay İtalya’daki yarışlarda boy gösteren ‘UR 01’ adlı Formula aracı, önümüzdeki sene yine İtalya’da yapılacak yarışlarda Türkiye’yi temsil edecek. Büyük heyecanla yarışlara hazırlanan öğrencilerin en büyük problemi ise yarışlara hazırlanacak bir pistin olmaması. Antrenmanlarını okul bahçesinde, otomobiller arasında yapan öğrenciler, tüm aksaklıklara rağmen yarışlarda iyi bir derece alabilmek için büyük gayret gösteriyor.

Aracı yapan ekipte yer alan UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Bölümü Araştırma Görevlisi Emre İsa Albak, projeye 2010 yılında dört arkadaş olarak başladıklarını söyledi. Türkiye’de çok duyulmamış bir yarışma için araç yapmanın zorluğuna dikkat çeken Albak, "Bu yarışlara ülkemizden giden biz olduk. İlk aracı 2012’de yaptık ve İngiltere’deki yarışlara gittik. Çalışmalara bu sene de devam ettik ve İtalya’da yarıştır. Çalışmalarımız sürüyor. Aracımızda geliştirmeler yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki Eylül ayında da 2014 Formula SAE (Amerika otomotiv Mühendisleri Birliği ) İtalya yarışlarına katılacağız." dedi.

Formula aracı pilotu Batuhan Güler ise Türkiye’de yarışlara katılan ilk ve tek üniversite olduklarını söyledi. Batuhan Güler şunları kaydetti: "Arkadaşlarımızla birlikte imal ettik ve bu aracı kullanmayı bana layık gördüler. Dört pilot olarak bu aracı kullanıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte gururlu ve mutluyuz. Saatteki hızı 222 kilometreye kadar çıktık. Daha fazla perfonmans alabilmemiz için bazı parçaların değişmesi gerekiyor. Ama bu pistlerde zaten mümkün olmuyor. Düzlüklerde mümkün olmuyor. Yarışlara okulumuzun içindeki alanlarda hazırlanıyoruz. Okulumuzda bir pist olmadığı için hazırlanamıyoruz. Tabii destekler olursa daha güzel pistlerde yarışlara hazırlanırız."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.