Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Fuar kapılarını olaylı açtı!

Fuar kapılarını olaylı açtı!

İZMİR Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılan olaylı törenle 82’nci kez kapılarını açtı. CHP ve AKP’liler arasındaki slogan rekabeti arbedeye dönüştü.

  • Ege Postası
  • 29.08.2013 - 19:16
 ERMAN ŞENTÜRK /HABER SERVİSİ - 82’inci kez kapılarını açan ve yurt dışından da büyük katılımın olduğu İEF’nin açılış törenine siyasi tartışmalar ve yaşanan arbede damgasını vurdu. EXPO için uluslararası anlamda görücüye çıkan İzmir Enternasyonal Fuarı, tartışmaların gölgesinde başladı.

İEF açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Onur Konuğu Sri Lanka Sanayi ve Ticaret Bakanı Rishad Bathiudeen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Onur Konuğu Sinop’un Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çok sayıda milletvekili, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri katıldı. 82’nci İEF açılış töreni, Sri Lanka’dan gelen dans ekibi ve Sinop’tan gelen folklor gösterisi ile renklendi.

ZIT SLOGANLAR KRİZ YARATTI


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın açılışın yapıldığı Açıkhava Tiyatrosu'na girişi sırasında atılan sloganlar kriz yarattı.
Tiyatro içinde bulunan bir grup “Yolların kralı Binali Yıldırım” sloganı atarken bir grup da “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları attı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajlarının okunmasının ardından yine taraflar birbirlerine zıt sloganlar attı.



KOCAOĞLU: BURASI SİYASİ ARENA DEĞİL!

Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Kocaoğlu adeta isyan etti. Kocaoğlu, “3 yıl önceki programında önüne geçerek yaptığım konuşmada gerekli mesajları verdiğime inanıyordum. 3 yıldır gördüğümüz ve yaşadığımız tablo benim mesajlarımın anlaşılmadığını gösterdi. Bu Fuar ne bu partinin ne şu partinin çiftliği değildir. Herkes ne yaptığını bilsin. Bu Fuar Ulu Önderimizin bize mirasıdır. Lütfen herkes kendini bilsin. Burası siyasi arena değil. Ulu Önderimizin talimatıyla kurulan Fuar’ın 82. yıl etkinliğindeyiz. Lütfen herkes kendini bilsin.Hadi bakanlara, genel başkanlara, siyasilere saygı göstermiyorsunuz. Yabancı konuklara saygı gösterin. Bu 3 oldu. Dördüncü olmayacak. Bunu herkes kafasının kılcal damarlarına kadar yazsın” dedi.


YUMRUKLAR HAVADA UÇUŞTU

Başkan Kocaoğlu konuşmasını metne bağlı olarak yaparken slogan atan gençler bu kez de, 'Kahrolsun Faşizm' diye bağırdı. Bunun üzerine bu gençlere çevreden bazı kişiler müdahale etti. Gençlere müdahale edenlerin sivil polisler olduğu öne sürüldü. Ancak bu arada gençlere Ak Partili olduğu iddia edilen bazı kişiler tekme atınca ortalık daha da karıştı. İtiş kakış ve arbede yaşandı. CHP Milletvekilleri araya girerek arbadeye yatıştırmak istedi. Bu arada CHP Milletvekili Erdal Aksünger de yumruk darbesi aldığını söyledi. Sivil polislerin de devreye girdiği arbede Kocaoğlu’nun konuşmasından sonra biterken  CHP Konak İlçe Gençlik Kolları Kemal Özdönmez baygınlık geçirdi ve dışarı çıkartıldı. Olaylar sonrasında gözaltılar olduğu öğrenildi.


BAŞKANLARDAN TEPKİ!

 Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür ile Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak 
çekim yapan sivil polislere tepki gösterdi. Tepkinin ardından sivil polisler ellerinde kamera ve fotoğraf makineleri ile alandan ayrıldı. Ülgür, “ Yazıklar olsun.Kimi fişliyorsunuz'Ülkeyi polis devletine çevirdiniz” diye bağırdı.

KOCAOĞLU’NDAN BARIŞ MESAJI!


Olayların yatıştırılması sonrası Kocaoğlu, açılış konuşmasına geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kültür, nostalji, teknoloji ve gelenek olmasının yanında her şeyden önce barış olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı. Yakın coğrafyada savaş çığlıkları atıldığını ifade eden Kocaoğlu, “ barış çağrısının yapılacağı en uygun platformdur İzmir Fuarı” dedi.İEF’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin en köklü çınarlarından biri olduğunu belirten Kocaoğlu, “ Bu Fuar, nice zaferlere imza atmış büyük bir komutan olmasının yanı sıra, dünya barışının gerekliğine de inanmış, yaşamı boyunca bunun için mücadele etmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en değerli miraslardan biridir.O Mustafa Kemal ki,“Türkiye’nin güvenliğini gaye tutan, hiçbir milletin aleyhinde olmayan bir barış istikameti, bizim daima prensibimiz olacaktır” sözleriyle, izlememiz gereken yolu açıkça tarif etmiştir” ifadelerini kullandı.

MEVLANA’DAN ALINTI YAPTI

İzmir’den tüm dünyaya seslenen Kocaoğlu savaşın gözyaşı acı feryat, barışın ise güzellik, huzur ve erdemlik olduğunu belirtti, Hz Mevlana’dan alıntı yaparak öyle devam etti, “ Beri gel, daha beri, daha beri…Bu yol vuruculuk nereye dek böyle'Bu hır gür, bu savaş nereye dek'Sen kapları, testileri hele bir kır, Sular nasıl bir yol tutar, gider. Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, Can nasıl koşar'”

“GEÇEN YIL VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK”

Ekonomideki kırılganlıkları ortadan kaldıran uluslararası fuarların kentlerin kalkınmasında kritik rol oynadığını belirten Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, fuarcılığı, “yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından biri” olarak görüyoruz. Bir yandan 82 yıllık İzmir Enternasyonal Fuarımızı canlı ve diri tutarken, diğer yandan yeni fuar merkezimizi kurarak ihtisas fuarcılığını geliştiriyoruz.Geçen yılki açılışta verdiğimiz sözü tuttuk:Gaziemir’deki yeni fuar merkezimizin inşaatı hızla yükseliyor.İzmir, sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük fuar merkezlerinden birine sahip olmaya hazırlanıyor.Bu dev yatırım, hem istihdam hem de turizm ve ticaret sektörlerine sağlayacağı katkılarla kent ekonomisine çok ciddi bir ivme kazandıracak.İhtisas fuarlarımızın sayısını 3’e, 5’e katlayacağız.Fuarlarımız dünya devleriyle yarışır hale gelecek” dedi.


YILDIRIM:İEF SIRADAN BİR FUAR DEĞİL

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise kürsüye çıktığı sırada yuhalandı. CHP’li grubun “Kahrolsun AKP”, “İnadına CHP, inadına sol” tezahüratları yükseldi. Yıldırım, 30 Ağustos Bayramı’nın önemine değinerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti; “İEF sıradan bir fuar değildir. Bu fuar Atatürk’ün iktisat kongresi ile birlikte önemli etkinlikler arasında yer almaktadır. 1,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan büyük bir organizasyonun adıdır İEF. Yıldan yıla fuarın önemi daha da arttı. Son on yılda dünyadaki ekonomik dengelerin önemli ölçüde değiştiğini görüyoruz. İzmir Fuarı’na gelen katılımcı sayısı 25 bine ulaştı. Ve neredeyse 5 kat artış sağlandı. Yabancı katılım sayısı da yüzde 8’den yüzde 40’lara kadar yükseldi. Artık İzmir, İEF ve Türkiye dünyanın gün geçtikçe daha fazla ilgisini çekmektedir. Türkiye’deki fuar sayılarına bakınca sayının 115e çıktığını görüyoruz. 25 fuara ev sahipliği yapan İzmir, yılda 32 milyon misafir ağırlıyor. Ancak İzmir’in görevi burada bitmiyor. İzmir EXPO’ya hazırlanıyor. İzmir, EXPO için elbirliği ile, beraberlik içerisinde mücadele ederek, bu organizasyonu İzmir’e kazandıracağız. EXPO demek, İzmir’e 6 ay için de 30 milyon ziyaretçi 40 milyar kaynak girmesi demek. Zaman büyük projelerle meşgul olma zamanı. Zaman dayanışma zamanı. İzmir için daha güzel günleri hayal edip gerçekleştirme zamanı değerli hemşerilerim. Bu fuarın başarı ile gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum.” Bakan Yıldırım’ın bu sözleri sonrasında tansiyon yeniden yükselirken, “Kahrolsun AKP”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları ve kalabalığın çaldığı düdükler ile sahneden indi.


KILIÇDAROĞLU: BİR OLMAK ZORUNDAYIZ

Sahneye “Halkın umudu Kılıçdaroğlu”, “Başbakan Kemal” sloganları ile çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Uluslaraası bir fuarın açılışını yapıyoruz. Beraber olmak, birlik olmak zorundayız. Demokrasi güzel şey, saygı duyuyorum ama bunu farklı yere çekmeyelim. İzmir bu ülkenin dünyaya açılan kapısıdır” diyerek izleyicileri sakin olmaya davet etti. “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Kemal Başbakan” sloganları ile konuşması sık sık kesilen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti; “Bağımsızlık savaşından sonra ilk el atılan alan ekonomi oldu. Atatürk, savaş meydanlarında kazanılan zaferin ekonomik zaferler ile taçlandırılmadıkça anlamlı olmaz. Fuarlar ulusları kaynaştıran bir etkinliktir. Bu fuarlar barışın da güvencesi. Bugün yaşanan koşullar ve uluslar arasında yaşanan gerginlikler ortada. Kimse barışı aklından çıkarmasın. Atatürk şunu özellikle dile getirdi, “Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir”. Atatürk bizlere “Yurtta barış, cihanda barış” demiş.

KARŞILIKLI SLOGANLAR SÜRDÜ

Devam eden dakikalarda yeniden slogan krizi yaşanırken, CHP’li kalabalıktan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarına, AK Partili kalabalık “Recep Tayyip Erdoğan” şeklinde karşılık verdi. Yoğun gürültü altında sözlerine devam eden Kılıçdaroğlu, “Hangi görüşten olursak olalım, her alanda barışı sağlamalıyız. İkinci dünya savaşı sırasında milyonlarca insan yaşamını yitirdi. 25 milyondan fazla insan yaşamını yitirirken, bunların sadece 3 milyonu askerdi. Geri kalan siviller öldü. Savaş gözyaşıdır, kandır. Bizler barışı egemen kılmalıyız. Bu sayede Mevlana’nın istediğini, Hacı Bektaş Veli’nin istediğini yapmış oluruz” dedi.


Savaşlarda milyonlarca insanın öldüğünün altını çizen Kılıçdaroğlu, faturanın en ağır biçimde topluma kesildiğini belirterek, “Savaşa karşı çıkmalıyız” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu, son olarak “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne katkı veren sayın bakanlara teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde, İzmir’de yeni fuar da hayata geçecek ve İzmir tam bir kongre merkezi haline geçecek. İzmir’i ve Türkiye’yi dünyaya tanıtacağız. Yaşasın özgürlük, yaşasın barış, yaşasın kardeşlik” diyerek sözlerine son verdi.



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.