Dolar 34,0374
%0.05
Euro 37,8943
%0.08
Altın 2.822,810
%0.47
Bist-100 9.577,00
%-1.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gazeteci Solak: Gerilimi bilerek tırmandılar. Özel bu tuzağa düşmedi!

Gazeteci Solak: Gerilimi bilerek tırmandılar. Özel bu tuzağa düşmedi!

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV'de yayınlanan Haftanın Notları programında haftanın önemli olaylarını değerlendirdi. Gazeteci Solak, "8 yıl sonra AK Parti Genel Başkanı ile ana muhalefet partisi genel başkanı ilk defa bir araya geldi. Olacak şey değil. 8 yıl neden görüşmezsin? Türkiye en çok sorunu olan ülkelerin başında geliyor. Ekonomik kriz, anayasal sıkıntılar var. Bu kadar sıkıntının arasında iki liderin görüşmemesi normal değildi." derken, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'sarayla müzakere edilmez' ifadeleri içinse "Zaten Özel mücadelesini ediyor. İnsanlar artık siyasetçilerden sorunların çözülmesini bekliyor. Kılıçdaroğlu bence ikilik yaratıyor" dedi. Öte yandan 1 Mayıs'ta Taksim yasağına tepki gösteren Solak, "Gerilimi bilerek tırmandılar. Özel bu tuzağa düşmedi ve alandan ayrıldı" diye konuştu. 

  • Ege Postası
  • 03.05.2024 - 21:58
  • Güncelleme: 04.05.2024 - 13:37

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV'de yayınlanan Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi. 

"8 YIL NEDEN GÖRÜŞMEZSİN?" 

Özel-Erdoğan ziyaretini değerlendiren Gazeteci Halil Solak, " 8 yıl sonra AK Parti Genel Başkanı ile ana muhalefet partisi genel başkanı ilk defa bir araya geldi. Olacak şey değil. 8 yıl neden görüşmezsin? Demokrasi insanlar için değil mi? Türkiye en çok sorunu olan ülkelerin başında geliyor. Ekonomik kriz, anayasal sıkıntılar var. Bu kadar sıkıntının arasında iki liderin görüşmemesi normal değildi. İade-i ziyaret yapılacağını aktardılar. Türkiye için olumlu bir durum. Erdoğan'ın gündeminde anayasa ve yapısal değişiklikler var. Özel'in ise çantasında ekonomik sorunlar, yargısal sorunlar gibi bir çok gündem maddesiyle gitti. Umarım iki lider uzalşır da bu sorunlar çözülür. Emekliler mağdur, cezaevinde insanlar mağdur... Yargısal sıkıntılar var. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Görüşmelerinin olağan karşılanması lazım. Demokrasinin gereği bu. Bir parti Türkiye'yi yönetiyor. Diğeri ana mauhlefet lideri. 'Ben görüşmüyorum' demekle vatandaşların sorunları çözülmez" ifadelerine yer verdi. 

"KILIÇDAROĞLU İKİLİK YARATIYOR" 

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'sarayla müzakere edilmez' ifadelerine tepki gösteren Gazeteci Solak, "Kılıçdaroğlu 13 yıl CHP'nin genel başkanlığını yaptı ve değerlendirmeleri hep yanlıştı. Türkiye'nin kuzeyinde, güneyinde, doğusunda savaş var. Ekonomik sorunlar, yargısal sıkıntılar var. Ben görüşmüyorum demekle olmaz. Kılıçdaroğlu zaman zaman açıklamalar yapardı. Türkiye'de terörün zirve yaptığı dönemde ekonomiyle ilgili açıklamalar yapıyordu. 2018'de ekonominin bozulmasının ardından farklı söylemleri vardı. Mayıs 2023 seçiminde Cumhurbaşkanı adayıydı. Bir gün durduk yere çıkıp türban açıklaması yaptı. Oysaki türban Türkiye gündeminden çoktan çıkmıştı. Türkiye'nin bunca sorunu varken neden müzakere edilmesin? Yerel seçimden birinci çıkan bir parti,  belkibir sonraki seçimde iktidar olması beklenen bir parti neden iktidar partisi ile konuşmasın? Zaten Özel mücadelesini ediyor. İnsanlar artık siyasetçilerden sorunların çözülmesini bekliyor. Kılıçdaroğlu bence ikilik yaratıyor. Artık ofisinde misafirlerini ağırlamalı. Partinin başında genel başkan var. Özel her ne kadar genç olsa da siyaseten tecrübeli bir isim. Varsa bir derdiniz baş başa görüşme ayarlarsınız. Diğer türlü sizin kenara çekilmeniz bekleniyor" dedi. 

"GERİLİM TIRMANDIRILDI, ÖZEL TUZAĞA DÜŞMEDİ" 

1 Mayıs'ta Taksim yasağına tepki gösteren Solak, " İşçi bayramında bir sürü emekçi çalışırken beyaz yakalılar ve memurlar izin yapıyor. Bu durumu da anlamış değilim. 1 Mayıs İstanbul dışında bayram havasında kutlandı. Yasaklamak bir şeye zemin hazırlamaktır. Yasaklanmasının kimseye faydası yok. 'Gündoğdu'yu yasaklıyoruz dedikleri gün olay çıkar. İstanbul'u irdelemek gerekirse, gerginliği tırmandırdılar. Sabaha karşı yolları kestiler. İnsanlar kendi ülkesinde meydana çıkacak. Siz bu şekilde işçileri engelleyemezsiniz. Özgür Özel, 'Ben kefilim' dedi. Açsalardı bir sıkıntı yaşanmayacaktı. O meydan işçilerin sembol meydanı. AYM, hak ihlali saydı. Buna rağmen yasaklandı. Hazır olan anayasaya uyulmuyor ancak biz anayasa yapmaya çalışıyoruz. Özel'in 'kefilim' demesine rağmen izin vermediler. Sendikalar toplandılar ve yürümeme kararı aldılar. Ne yapsınlar orada sendikalar işçiler, partililer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Lideri polisle çatışacak mıydı? Bu büyük bir kaos olurdu. Açıklamaları Saraçhane'de yaptılar. Bu olayların ardından Özgür Özel'e yüklendiler. Özel mi dedi gidip 'polise saldırın' diye. Orada marjinal sol gruplar polise saldırıyor, bu durumu Özel'e yüklemeye çalışıyorlar. Gerilimi bilerek tırmandılar. Özel bu tuzağa düşmedi ve alandan ayrıldı" diye konuştu. 

"MAKSADINI AŞAN BİR DURUM" 

Basını süpürün emrine tepki gösteren Halil Solak, "Biz de Gezi olaylarında müdahaleye maruz kaldık. Orada biz de işimizi yapıyoruz. Polisler de işini yapıyor. Ancak bir polisin maksadını aşan bir şekilde öyle bir uslüp kullanması doğru değil. Muhabirin sana ne zararı var? Basın mensupları gazdan, taştan, coplardan en çok etkilenenler olur. Vali Bey gerekli şeyleri söyledi. Belki soruşturma açarlar" dedi. 

"İHTİYAÇ, TALEP, UZLAŞI"

Yeni anayasa ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Solak, "Türkiye'nin şu an bir anayasaya ihtiyacı var ancak mevcut olana uyulmazken yeni yapılacak anayasaya uyulacak mı? Bizim toplumsal bir ihtiyacımız değil. Önceliğimiz ekonomi. Vatandaştan bir talepte görmedik. Talep gelirse büyük bir uzlaşı olması lazım. Geniş bir uzlaşı olması için bütün partilerin bir araya gelmesi lazım. Ancak Türkiye'de hem muhalefet hem iktidar kendi içerisinde ayrılmış. Küçük partileri bir araya getirmek kolay değil. Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanı olarak partileri geziyor. Sadece DEVA Partisi bu görüşmelere kapıyı kapattı. İhtiyaç, talep, uzlaşının aynı anda olması mümkün değil. Biz bu anayasayı yaptığımız zaman uzunca bir süre ihtiyaç duymayacağımız bir şekilde yapmalıyız. Gerçekten demokratik ilkeler olması lazım" ifadelerine yer verdi. 

"AK PARTİ'NİN HEDEFİ YÜZDE 40+1"

Solak açıklamasının devamında, "AK Parti sadece vesayet üzerinden anayasayı masaya getirdi. Sadece vesayet tartışması üzerinden anayasa yapılmaz. Samimilerse bütün partilerden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmalı. Parlamenter sisteme geçiş AK Parti'nin ajandasında yok. AK Parti'nin ajandasında ne var. Yüzde 50+1'i yüzde 40+1'e düşürülmesi. İktidar ve muhalefet o kadar parçalandı ki, yüzde 50+1'i yakalamak mümkün değil" dedi. 

"DERVİŞOĞLU ATEŞTEN GÖMLEK GİYDİ" 

İYİ Parti kurultayını değerlendiren Solak, "Akşener, 'seçimde başarısız olursam giderim' dedi ve gitti. İYİ Parti kurultayında Koray Aydın ilk turda 472 oy ile öndeydi. Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalan ise 327 oy aldı. İkinci turda Tolga Bey çekiliyor ve oylar dağılıyor. Tolga Bey'in serbest bıraktığı 200 kişi Müsavat beye destek verdi. İlginç bir yarış oldu. Bu yarışa CHP'de rastlayamazsınız. Genel Başkanlık ateşten gömlektir. Parti şu an ikiye ayrıldı. İzmir hala kaynayan kazan. Akşener'in aday olmadığını açıkladığı gün Ümit Özlale istifa etti. Ancak Özlale'nin istifasını almamışlar ve GİK'e girdi. Başkanlık Divanı'na girmesi de konuşuluyor. Bakalım Müsavat Bey partiyi toparlayabilecek mi?" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.