Gazeteciler sordu Başkan Pektaş yanıtldı
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Konak Tüneli inşaatının derhal durdurulmasını istedi. Tünel üstündeki binaların acil olarak kamulaştırılmasının arkasında başka şeyler olduğunu belirten Pekdaş, bölgede yaşayan vatandaşlar ile birlikte direnişe devam edeceklerini söyledi. Başkan Pekdaş, belediyedeki ihale krizi başta olmak üzere özel idare personeli, yeni hizmet binası ve CHP ilçe kongresi hakkında da açıklamalarda bulundu.
- Ege Postası
- 29.06.2014 - 11:26
Pekdaş, “Bu konu karayolları bölge müdürünün ‘kamulaştırılan yerler yeşil alan olacak’ demesiyle noktalanacak bir süreç değil. Bu anlamda mesele tehlikelidir. Söz uçar, bu müdür gider ve başkası gelir. Kamu kurumlarında güven ilkesi önemlidir. O zaman yeşil alan olacaksa planlara işlesinler. Yeşildere-Konak arasındaki tünellerin planlara işlenmemesi zaten hukuk dışıydı. Planlarda böyle bir proje en başta yoktu. Apar topar oraya plan yaptılar. Plan notlarında, Konak Tüneli’nin sınırları aynı zamanda kamulaştırma sınırı olarak ifade ediliyor. Yeşildere’den Bahribaba Parkı’na kadar olan bölgeden bahsediliyor. Yer altında yapılan işle ilgili yer üstünde kamulaştırma sınırı olmaz. Yolu yaparken jeolojik etüt yapmadıkları gibi ÇED raporu da almadılar. Hükümet çıkıp ‘böyle proje var’ dedi. Şehrin trafiğine olan müdahalesi de ölçülmedi. Çeşme Otobanı’nın devamı gibi yolu Konak’a uzattılar. Velev ki her şeyi yaptı diyelim yer üstünde kamulaştırdığı yerin ne yapacağını belirtmelidir. Onu yapmazsanız suya yazı yazmış olursunuz. Burayı yeşil alan mı, pazar mı yapacaksınız. Onu anlatın kardeşim. Yer altında, üstünde tarihi eserlere ne old? Hiçbirisinin kaydı yok” dedi.
DİRENÇ GÖSTERECEĞİZ
Konak Tüneli inşaatının yapıldığı bölge olan Damlacık Semti’ndeki sorunlar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Pekdaş, “Türkiye, AB’nin üyesi olmak istiyor. Kentle ilgili yatırımlarda kararlar alınıyorken mutlaka halkın katılımı esastır. Bizim Damlacık’ta yaptığımız forum da budur. Biz sorumluluk gereği ‘ne istiyorsunuz’ dedik. Hükümetin yapmadığını biz yaptık. Halkın katılmadığı bir proje doğru değildir. Bu süreçte geç kalınmış olsa bile bunu yapıyoruz. Tünel çalışmaları nedeniyle evlerde sorun olduğu ifade ediliyor. Hukuka uyan, saygılı devlet bu tünellerdeki çalışmaları durdurur. İnsanlara ‘evlerinizi boşaltın’ diyorlar. Sahipsiz evler çürür. İnsanların can güvenliği, sağlıkları birinci öncelikli olmalıdır. Tünel çalışmasında öncelikli olarak evlerin güçlendirilmesi gerekiyordu. Sen onun iradesine rağmen kamulaştırmadan tünel yapıyorsun. İzmir’de metro yapılıyor diye koca koca apartmanlar kaldırıldı m? O zaman çatlamayan, patlamayan binalar şimdi niye patlıyor. İnsanlar aptal değil. Ben burada başka bir amaç olduğunu düşünüyorum. Önce evleri güçlendirirsiniz ve ardından yolunuza devam edersiniz. Şu anda yapılan acil kamulaştırma doğru değil. Orayı önce afet alanı haline getirip ardından kamulaştırma çalışmasına girerseniz engel olur, direnç gösteririz. Oradaki insanlarla birlikte karşısında oluruz. Bütün İzmirlilerin oranın peşkeş çekilmesine karşı duruş göstereceklerine inanıyorum. Yapılan, bu şehre karşı sorumsuzluktur. Yapılanlar hukuka aykırıdır” diye konuştu.
NOKTANIN KONULMASI ÇOK YAKIN
Belediyede yaşanan ihale krizi ve taşeron sorunu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Pekdaş, “Konak Belediyesi’nin çalışanları sendikal haklara sahip olmalıdır. Bütün çalışanların sendikal haklara sahip olması gerektiğine inanıyorum. Her konum ve kurumda çalışanların örgütlenme hakkı, kendi haklarını özgürce talep etme hakkı var. Tıpkı sorumlulukları olduğu gibi. Konak Belediyesi’nin yaptığı ihalede taşeronun buraya gelmesi, belediye şirketi Merbel A.Ş’nin de ihaleyi kaybetmesi söz konusuydu. Biz hem hukuki süreci işleterek, hem de kamu ihale hukukunu bilen uzmanlar ve genel merkezle görüşme yaparak süreci yürüttük. Sendikayı da sürekli bilgilendirdik. Burada çalışan işçinin hakkını korumak için çözüm bulmaya çalıştık. Çözümde de sona yaklaştık sayılır. İyi bir sonuç olacak. İşçilerin taşerona geçmemesi için sonuna kadar uğraşıyoruz. O uğraşımızda nokta konulmadı. Noktanın konulması yakındır. Lehte bir karara doğru gidiyor. Süreç olumlu sonuçlanacak. Sorunu da hukuken belediyeye bir zarar gelmemesi için bitireceğiz. Yeni ihaleleri yakından inceleyeceğiz. Bundan sonra daha dikkatli olacağız. Belediye kamusal alanda hizmetler yapıyor. Hizmeti alan da veren de hemşerilerimizdir. Bütün yönleriyle meseleyi düşünmek zorundayız. Hiçbir çalışanımızın hakkı zayi olmamalıdır. Belediyede taşeron şirketler var. Sözleşmeleri sürenler var. Görev dönemim içinde en fazla bir iki yıl sürede taşeronu tamamen bitireceğiz” dedi.
GEÇİCİ PERSONELE ÖNCELİK
Başkan Pekdaş, İzmir İl Özel İdaresi’nin malları ile ilgili paylaşım süreci devam ederken “geçici işçi” statüsünde kurumda çalışırken kendilerine gönderilen 16 kişinin görevini mecburen sonlandırdıklarını ifade etti. Pekdaş, “Özel idareden bize gelen çalışanları havuza göndermedik. Geçici işçilerin süreleri doldu. Onların tabi olduğu hukuk var. Onlar bir yıl içinde altı ay boyunca geçici işçi sözleşmesi ile çalışmış. Özel idaredeyken 6 ay geçici işçi statüsünde, sonraki 6 ayda da taşeron şirket üzerinden çalıştırmışlar. Yılda bir kez geçici işçi olabilen bu kişilerin süresi taşeron üzerinden tamamlanmış. Her yıl aynı sistemi uygulamışlar. Çalışanın bir güvencesi olması lazım. Bu sağlıklı sistem değil. Yetkililerin meseleye iyi bakması lazım. İşçilere cambazlık yaptırılarak istihdam politikasındaki sorunları çözmeye çalışıyorlar. Bu bir oyun ve aldatmacadır. Bir şekilde kadroya almalı ya da sözleşmeli personel yapmalıydılar. Benim şimdi işçileri aktaracağım bir yeni ihalem yok. Şirketimin durumu da belli değil. Belediye şirketindeki durum da belirsiz. Kendi çalışanlarımız açısından da durum belirsizken bu işi öne alamayız. Hukuki süreci netleşmedi. Süreç netleşirse onların da hakkını koruyacağız. Bu kadar yıllık çalışma sürelerinin güvence altına alınması için çalışacağım. Yapabileceğim hiçbir şey yok. Onlarla ayrıca görüşeceğim. Zaten bana süreli gönderdi. Onları yasal olarak ‘geçici işçi’ statüsünde çalıştıramıyorum” diye konuştu.
ÖRGÜT İŞİNİ BİLİR
Pekdaş, CHP Konak’ta istifalarla düşen ilçe başkanlığı ve kongre sürecine yönelik açıklamalarda da bulundu. Sürece müdahale etmeyeceğinin mesajını veren Pekdaş , “İlçede kim kayyum (geçici yönetim) olmuş herkesten sonra duydum. Benim için ‘soruldu’ deniliyor ama o kadar çok yoğunum ki süreçle ilgilenemiyorum. Elbette ilçe kongresinde, bizim birlikte çalışabileceğimiz, kente faydalı organların seçilmesini isterim. Öyle de olacağını umuyorum. Hangi arkadaş gelirse onunla çalışırım. Kongrede taraf olmam. Örgüt o işi bilir. Partinin sağ duyusuna güvenelim” dedi.
YENİ BİNA YAPACAĞIZ
Başkan Pekdaş, belediyecilik hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için belediye binası projesine başladıklarını söyledi. Yer arayışını sürdürdüklerini ifade eden Pekdaş, “Bu bölgeden ayrılmak istemiyoruz. Basmane bölgesi kentin merkezidir. Şehrin merkezlerinin boşaltılmamasından yanayım. Belediye kentin evidir. İnsanların rahat girip, çıkabilecekleri yer olmalıdır” dedi.
Yorum Yazın