Gazetecilerden ‘basına şiddete’ yargı resti: Cezasızlık zırhına güvenmeyin
İzmir Gazeteciler Cemiyeti, geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenmek istenen Onur Yürüyüşü’de polis tarafından yere yatırılarak ensesine bastırılan ve nefessiz bırakılan Fransız haber ajansı AFP'nin foto muhabiri Bülent Kılıç’ın uğradığı şiddetti kınamak için basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı yapan İGC başkanı Dilek Gappi, basına yönelik şiddetin her geçen gün dozunu artırarak devam ettiğini söyledi. Basına yönelik şiddette cezasızlığa da dikkat çeken Gappi, “Bu insanlık dışı yöntemlerde ısrar etmeyi düşünen memurları da uyarıyoruz: Cezasızlık zırhına güvenmeyin! Size bu kanunsuz emri verenlerle birlikte mutlaka yargılanırsınız! Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.
- Ege Postası
- 29.06.2021 - 14:58
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenmek istenen Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.
Yürüyüşte ayrıca Yürüyüşü görüntüleyen Fransız haber ajansı AFP'nin foto muhabiri Bülent Kılıç, polis tarafından boğazına bastırılarak gözaltına alınmış ve Kılıç’ın “Nefes alamıyoruz” sözleri Amerika’da polisin bir boğazına dizini bastırarak öldürdüğü George Floyd’u hatırlattı.
Öte yandan; İzmir Gazeteciler Cemiyeti, yaşanan olay dolayısıyla son yıllarda iyice dozunu artıran ve yaşanan son olayla birlikte kritik boyutlara ulaşan basına şiddet ve sansürü kınamak adına bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde eş zamanlı olarak çok sayıda sendika ve cemiyetin gerçekleştirdiği açıklamanın İzmir ayağı, Konak Meydanı Hasan Tahsin Anıtı önünde yapıldı ve açıklamayı İGC Başkanı Dilek Gappi yaptı.
“NEFES ALAMIYORUZ”
Gazetecilerin görevinin kamu görevi olduğunu hatırlatan Gappi, devlet kurumları aracılığıyla gazetecilerin görevini yapmalarının kolluk kuvvetleri tarafından engellenmeye çalışıldığını ifade etti ve “Nefes alamıyoruz. Gazeteciliği boğamayacaksınız! Anayasa ile güvence altına alınan protesto hakkı fiilen yasaklanmış durumda. Geçim sıkıntısı yaşayan, haksızca işten atılan, mahallesine, ormanına, denizine sahip çıkmak isteyen, kimliklerine saldırılmasına karşı çıkan insanlar polis ve jandarma şiddetine uğruyor, seslerini duyuramıyor. İşte hakkını aramak için sokağa çıkan bu yurttaşları haberleştirmek gazetecinin kamusal görevidir. Ancak meslektaşlarımız toplum adına görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kalıyor. İçişleri Bakanlığının gösteriler sırasında polislerin görüntülerinin alınamayacağına yönelik yasadışı genelgesinin ardından, bu şiddet çok daha tehlikeli bir hâl almış durumda” dedi.
“NEFESSİZ BIRAKTIKLARI YALNIZ MESLEKTAŞIMIZ DEĞİL, HALKIN HABER ALMA HAKKIDIR”
Cumartesi günü İstanbul’da yaşanan basına şiddet olayına değinen Başkan Gappi, baskılananın halkın haber alma özgürlüğü olduğunun altını çizdi ve “26 Haziran Cumartesi günü LGBTI+ bireylerin ve onlara destek veren yurttaşların düzenlemek istediği onur yürüyüşüne müdahale eden güvenlik görevlileri uygulanan şiddeti kayda almak isteyen Ajans Frans Press Fotomuhabiri Bülent Kılıç'ı yere yatırıp boyuna bastırarak nefessiz bırakmak istediler. Güçlükle ‘Nefes alamıyorum’ diyebilen Bülent Kılıç ölümden döndü. Amerika'da bir polis tarafından aynı yöntemle öldürülen George Floyd'un görüntüleri tüm dünyada infial yaratmışken, ülkemizdeki güvenlik güçlerinin bunu örnek alırcasına şiddet uygulaması hepimizi derinden endişelendirmektedir. Aynı gün başka meslektaşlarımızın da işlerini yapmaları engellendi. Darp edilen, taciz edilen, çektikleri görüntüleri silmek zorunda bırakılan meslektaşlarımız oldu. Kolluk güçleri bu kanun tanımaz uygulamaları ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir. Nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın haber alma hakkıdır” diye konuştu.
“KANUNSUZ EMRİ VERENLERLE BİRLİKTE MUTLAKA YARGILANIRSINIZ”
Basına yönelik Anayasa’ya ve insan haklarına aykırı uygulamaların er ya da geç cezasını bulacağını belirten Gappi, şunları söyledi; “Bu şiddet dalgasının amacı medya çalışanlarını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha, gür bir sesle haykırıyoruz. Gazetecilik suç değildir ve bizler gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Bu insanlık dışı yöntemlerde ısrar etmeyi düşünen memurları da uyarıyoruz: Cezasızlık zırhına güvenmeyin! Size bu kanunsuz emri verenlerle birlikte mutlaka yargılanırsınız! Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; matbuat hiçbir şekilde baskı ve tahakküm altına alınamaz.”
Fotoğraf: Kenan Yeşil
Yorum Yazın