Gaziemir'deki orman talanına belediye cezayı kesti
İzmir'in Gaziemir İlçesi'ndeki kızılçam ormanına lüks konut inşa eden firmaya belediye tarafından 2 milyon TL ceza kesildi. “Çok sayıda ağacın kesildiği arazinin 30 yıl önce imara açıldığını” söyleyen Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil Arda, "Önümüzdeki süreçte bizden yol, kanal gibi belediye hizmetleri isteyecekler. Benim içim kan ağlıyor. Ama 30 yıl önce çok büyük bir hata yapılmış" dedi.
- Ege Postası
- 27.10.2021 - 12:10
Gaziemir'in Yeşil Mahallesi'nde, kızılçam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı yamaca inşa edilen “MyVia Country” projesi hızla sürüyor. Ormanlık bölgeye 215 daireden oluşan lüks konutlar yapan Gözde Grup'a "projeye uygun olmayan imalatları" nedeniyle Gaziemir Belediyesi Encümeni tarafından 2 milyon TL para cezası kesildi.
Gaziemir Belediye başkanı CHP'li Halil Arda, "oksijen depomuz", "ciğerlerimiz" diye tanımladığı bölgenin, 30 yıl önce imara açıldığını anımsattı.
"İZİN ALDIKLARINDAN FAZLASINI KESMİŞLER"
Başkan Arda, süreci şöyle anlattı:
"30 yıl önce 1/5000 1/1000’lik planları yapılıyor. 2017 yılında da oranın sahipleri bir proje geliştiriyorlar ve projelerini çizip Gaziemir Belediyesi'nden ruhsat alıyorlar. İnşaat ruhsatını alarak yasal olarak inşaata başlayacaklar. Bölgede ağaçlar var. Bu araçların kesimi ile ilgili de kendi arazileri olduğu için Orman Bölge Müdürlüğü'nden ağaç kesim izni alıyorlar. Bir ağaç röleve planı sunuluyor. O plana göre ağaç kesim izinlerini de alıyorlar ve inşaata başlıyorlar. 62 ağacı kesmek için izin almışlar. Ama bu yasal sınırı geçtiklerini tespit ettik."
"CEZA, PROJEYE UYGUN OLMAYAN İMALATLARLA İLGİLİ"
Arazinin "imarlı arsa" olduğunu vurgulayan Arda, şunları söyledi:
"Dolayısıyla arsalarındaki ağaçları Orman Bölge Müdürlüğü'nden izin almak koşuluyla kesebiliyorlar. Önemli olan oranın imara açılmamasıydı. O şekilde doğal haliyle kalmasıydı. Arsa sahipleri inşaata başlıyorlar ama tabi bununla kalmıyorlar. Bizim kestiğimiz cezanın bunlarla alakası yok. Bizim kestiğimiz ceza bize sundukları tasdikli mimari projeye uygun olmayan bir inşaat yapmaları nedeniyle... Bize sundukları mimari projeye uygun olmayan bir imalat yapıyorlar, kolonun yerini değiştiriyorlar, farklı farklı imalatlar yapıyorlar. Bunun bize proje tadilatı ile bildirilmesi gerekiyordu. Bunu yapmadılar. Yapmadıkları gibi ‘taks’ dediğimiz taban alanı kat sayısında bir değişiklik yapıyorlar. Tabi burada bir yapı denetim firması da var. Ve bu firmanın burayı denetlemesi gerekiyor, zaten görevi de o. Maalesef firmanın da burada bir müdahalesi olmamış. Bu bizim tespitimizle ortaya çıktı. Biz de gerekli cezai işlemi uyguladık."
"FAZLA İMALATLARI KIRIYORLAR..."
Arda, 2 milyon liralık ceza uyguladıklarını belirtirken, "Ancak kendilerine imar yasasına göre 1 aylık süre veriliyor. Bu süre içerisinde eğer yasal hakları varsa, proje tadilatıyla bize müracaat ederlerse yasal olarak değişiklikleri yapıyoruz. Fazla yapılan imalatlar varsa onları da şu an kırdıklarını duyuyorum. 1 ay içerisinde bunu yetiştirirlerse bu cezanın bir kısmı iptal olacak ve bina tekrar yasal olarak devam edecek" diye konuştu.
"İÇİM KAN AĞLIYOR AMA 30 YIL ÖNCE BÜYÜK HATA YAPILMIŞ"
Tamamen doğayla iç içe olan bu yerle ilgili büyük endişe duyduğunu dile getiren Başkan Halil Arda, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Oraya çivi dahi çakılmasını istemiyorum. Oranın o doğal haliyle kalmasını istiyorum. Gaziemir’in dağları, ciğerleri... Ama maalesef Gaziemir’de yaşamayan insanlar tarafından, belki de gelip buraları görmeden zamanında imara açtılar. En büyük ihanetin o olduğunu düşünüyorum. Bölge şimdi imara açılmış durumda. Yasal olarak bütün planlar geçmiş. Bu saatten sonra çok yapılabilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bize geldiklerinde inşaat ruhsatlarını vermek durumundayız. Tabi ki önümüzdeki süreçte bizden yol, kanal gibi belediye hizmetleri isteyecekler. Benim içim kan ağlıyor. Ama 30 yıl önce çok büyük bir hata yapılmış."
"DAVA AÇILMASA, BAKANLIK GAZİEMİR'İN TÜM SIRTLARINI İMARA AÇIYORDU"
Başkan Arda, geçmiş yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Gaziemir'in tüm yamaçlarını imara açacak bir plan hazırladığını anlatırken, şöyle konuştu:
"İzmir, Manisa ve çevre illeri 1/100.000’lik planında Gaziemir’in dağlarını neredeyse tamamını imara açtılar. Konut olarak işaretlediler. Daha sonra, Gaziemir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi dava açarak planları durdurdu. Eğer o davalar açılmamış olsaydı bugün Gaziemir’in bütün sırtlarındaki yeşil alanlar imara açılmış olacaktı. 15-20 yıl sonra da Kadıfekale, Atatürk Mahallesi gibi tüm bu yamaçlar konutla dolacaktı. Gaziemir zaten altyapı ve trafik olarak şimdi büyük bir sıkışıklık yaşıyor ki bu yamaçlarda 100 bin kişinin daha yaşadığını düşünmek bile istemiyorum. Biz görevde olduğumuz sürece yapılabilecek yeni planlara dava açıp takipçisi olacağız. Buraların imara açılmasını istemiyorum."
TAHRİBAT UYDU FOTOĞRAFLARINA YANSIDI
Öte yandan, uydu fotoğrafları; çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı bölgenin 2013 yılından 2021 yılına kadarki değişimini gösterdi. Sık ormanlık bölgede çok sayıda ağacın kesildiği görüldü.
İzmir'in birçok bölgesinde çok sayıda inşaat yapan grubun, Gaziemir'deki projesi için şu tanıtımı yaptı:
"Sadece 2 dakikada kentin bütün uğultusundan ve karmaşasından kaçıp doğanın kalbinde huzur bulmak ister misiniz? Gaziemir’in merkezinde yer alan MyVia Country projesi, doğa ile iç içe yaşamak isteyenler için mükemmel bir alternatif sunuyor. Çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrili bir yamaca kurulu, lüks ve konforun doğayla buluştuğu mimari konsept içerisinde farklı ev ve daire tipleri bir arada yer alıyor. Daha mutlu olacağınız yeni bir yaşam tarzı arıyorsanız, MyVia Country ile mutlaka tanışmalısınız." (ANKA)
Yorum Yazın