Gaziemir'e 'Sosyal Proje' Oscar'ı
Sosyal belediyeciliğin kalesi olarak isim yapan Gaziemir Belediyesi’nin bu alandaki çalışmaları; Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Yerel Yönetim Ödülü’yle taçlandı. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ödülünü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı.
- Ege Postası
- 16.03.2016 - 12:10
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinden ödülünü alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “Yerel yönetimin yol, kaldırım, kanal yapmaktan ibaret olmadığı anlayışı ile hayata geçirdiğimiz bu proje bugüne kadar pek çok belediyeye model olmuştu. Bu ödül bize daha çok çalışmak için itici güç olacak” diye konuştu.
‘Doğumdan Önce-Ölümden Sonra’ sloganıyla çıkılan yolda her yaş ve her kesimden insanın hayatına dokunduklarına vurgu yapan Başkan Şenol, kırsal yaşamdan modern kent hayatına geçişi hızlı gerçekleşen Gaziemir’deki bu projeleri devletin de örnek aldığını hatırlattı. İşte, Gaziemir’de on binlerce insanın hayatını değiştiren ve her biri ayrı ayrı ödül almaya layık o proje ve hizmetler:
HOŞGELDİN BEBEK: Aylık ortalama 100 doğum gerçekleşen Gaziemir’de doğum öncesinden takibe alınan hamileler özel hazırlanmış kitapçıklarla bilgilendiriliyor, kontrol ve taramaları yapılıyor. Doğum sonrası anne ve bebeğine hediye paketi sunuluyor. Hamilelik sürecinde annenin ve bebeğin sağlık kontrollerini yapan ekipler, anne-babayı doğum sonrası için hazırlıyor. Ekip, doğumun ardından annenin ve bebeğin kontrolleri düzenli olarak yapıyor. Proje kapsamında 2 bin 523 kişiye hizmet veren ekip, bu yıl 660 anne ve bebeğin yanında oldu.
BU ÇOCUKLAR BİZİM: Eğitimde her derde koşan belediye, okula yeni adım atan minik öğrencileri kırtasiye setiyle sevindiriyor, ihtiyacı olana giyim yardımı yapıyor. Yarıyıl ve yaz tatillerinde gezi ve aktiviteler düzenliyor.Yazın tatil yapma ve karnelerini kutlama şansı bulamayan çocuklar, belediyenin düzenlediği ‘Bu Çocuklar Bizim Projesi’ kapsamında denizle buluşuyor.
Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün ‘Çocukları denizin mavisiyle buluşturuyoruz’ sloganıyla birlikte hazırladıkları proje kapsamında her gün farklı bir mahalleden, 9-14 yaş arası çocuklar Özdere’deki Arkadaş Plajı’na götürülüyor. Mahallerinde bulunan semt evinden yola çıkan çocuklar, görevlilerin kontrolünde denize girerek doyasıya eğleniyor.
Yarıyıl tatilinde olan öğrencilerin keyifli ve kaliteli zaman geçirmeleri için düzenlenen 'Karne Hediyem Başkandan' etkinliğinde, çocuklar oyun alanında bulunan çuval yarışı, mendil kapmaca, halat çekme, tırmanma, tahterevalli, tabu, lego, tenis, golf gibi onlarca oyun parkurunda gönüllerince eğleniyor.
GAZİGEM: Başkan Şenol ‘Eğitimli ve sağlıklı insanların yaşadığı kentler hızlı gelişir’ anlayışıyla eğitim alanında hayata geçirdiği ücretsiz dershane hizmetiyle Türkiye’ye örnek oldu. Anadolu ve Fen Liseleri sınavlarına hazırlanan gençlere eğitimde fırsat eşitliği sağlamak üzere kurulan Gaziemir Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi dört ayrı merkezde hizmet veriyor. 2010 yılında 400 öğrenci 12 öğretmenle yola çıkan GAZİGEM’de bu yıl yaklaşık 3 bin öğrenci, birbirinden deneyimli 61 öğretmenle sınavlara hazırlanıyor. İki yıl önce yüzde 94.25’lik başarı oranı yakalayan GAZİGEM’de geçen yıl sınavı kazananların sayısında yüzde 300’lük artış meydana geldi. Eğitimde Başkan Şenol’un ‘gurur projesi’ olan GAZİGEM sayesinde bu yıl ailelerin ekonomisine dolaylı yoldan 10 milyon liralık katkı sunuluyor.
CUMHURİYET SEMT EVLERİ: Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’un “Her mahalleye bir belediye” sloganıyla hayata geçirdiği Cumhuriyet Semt Evleri’nin sayısı 14’e ulaştı. Başkan Şenol’un ortak akıl ve katılımcı yönetim anlayışıyla hizmet eden semt evleriyle vatandaşlara yerinde hizmet veriliyor. Vatandaşların öneri, istek ve görüşlerinin dinlendiği semt evleriyle Gaziemirlilere yerinde ve hızlı hizmet sunuluyor.
Ev kadınlarını kurslar ve eğitimlerle üretime yönelterek sosyal, ekonomik hayatta ve kentin yönetiminde daha aktif bireyler olmalarını sağlayan Cumhuriyet Semt Evleri, verilen eğitimler ve çözümlenen sorunlarla birer başarı hikâyesi yazıyor. Semt evlerini kullanan kadınlar hem aile ekonomilerine katkı koyuyor, hem de sosyalleşmenin mutluluğunu yaşıyor.
Bu merkezlerde sadece kadınlara değil çocuklara da hizmet veriliyor. Çocuklara yönelik düzenlenen kurslarla onların kişisel gelişimlerine katkı koyulurken aynı zamanda sosyalleşmeleri sağlanıyor. Semt evlerinde kadınların ürettiği el emeği göz nuru ürünleri özel sergi ve fuarlarda tüketiciyle buluşturan belediye, kadınların ev ekonomilerine katkı koymalarını sağlıyor.
EVDE HASTA VE YAŞLI BAKIM: Hasta, engelli ve yatalak vatandaşların bakım ve tedavilerinin yanı sıra, evlerinin bakım-onarım ve temizliği ücretsiz yapılıyor. Giyimden gıdaya, yakacaktan kişisel hijyene kadar her ihtiyaçları gideriliyor. İhtiyaç sahiplerinin kişisel hijyeni bile düşünülüyor. 2015 yılında bin 562 hastayı 8 bin 178 ziyaret eden Evde Bakım Ekibi bugüne kadar 8 bin 174 hastaya 35 bin 232 ziyaret gerçekleştirdi. Yıl boyunca 4 bin 767 kişinin kişisel bakımını yapan ekipler bugüne kadar 11 bin 604 ihtiyaç sahibinin kişisel bakımlarını yaptı.
ÜCRETSİZ NAKİL AMBULANSI: Evde hasta ve yaşlı bakım projesine entegre edilen ücretsiz hizmetle, stabil durumdaki hastalar evlerinden alınıyor, bakım ve tedavileri sonrası yeniden evlerine getiriliyor.
CENAZE HİZMETLERİ VE TAZİYE EKİBİ: Sosyal Yardım İşleri ile Sağlık İşleri müdürlüklerinin işbirliğiyle 7 gün 24 saat boyunca verilen cenaze hizmetiyle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 7 gün 24 saat ölüm raporu veren belediye doktorları bugüne kadar bine yakın ölüm belgesi düzenledi. Ayrıca taziye ve ikram ekipleri bu acılı günlerinde cenazesi olan Gaziemirlilerin acılarına ortak oluyor.
Yorum Yazın