Dolar 34,6567
%0.04
Euro 36,3660
%-0.04
Altın 2.932,590
%0.03
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’de cam atıkların geri kazanımında sevindiren rakamlar

Gaziemir’de cam atıkların geri kazanımında sevindiren rakamlar

Gaziemir’de geri dönüşüm devrimi yaşanıyor. Gaziemir Belediyesi, geri dönüşümün ekonomiye katkılarını vurgulamak ve ayrıştırmayı merkezinde yapmak amacıyla belediye binasının tüm odalarındaki çöp kutularını kaldırma, çöp kutularının yerine sadece koridorlardaki geri dönüşüm kutularını kullanma kararı aldı. Gaziemir’den örnek uygulama

  • Ege Postası
  • 18.12.2019 - 09:50

Sıfır atık için çalışmaların hız kazandığı ilçede, özellikle cam atıkların toplanma rakamlarındaki önemli yükseliş dikkat çekiyor. Belediye tarafından ilçede, 1 yıl önce ilk bir ayda 9 ton cam atık toplanırken geçen sürede bu miktar, aylık 165 tona yükseldi. Belediye yetkilileri; ilçenin dört bir yanına kâğıt, plastik, pil ve elektronik gibi atıkların toplanması için geri dönüşüm kutuları yerleştirildiğini belirterek yurttaşları yerinde ayrıştırma yapmaya çağırdı.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 12 Temmuz 2019’da çıkarılan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında belediye personeline “Sıfır Atık” konusunda sunum gerçekleştiren Gaziemir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Derya Dizman Kayar, ilçede geri dönüşüm için atağa kalktıklarını, buna belediye binasından başladıklarını söyledi. Tüm personelin geri dönüşüm ile ilgili bilgilendirilmesinin ardından belediyenin ofislerindeki çöp kutularını kaldıracaklarını, 7 Ocak itibariyle sadece koridorlardaki geri dönüşüm kutularını kullanacaklarını belirterek “Akşamları belediyeden toplanan çöplere bakıyorum, büyük çoğunluğu kâğıt atığı. 1 ton atık kâğıdın geri dönüşümüyle 17 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Uygulama ile belediyeden çıkan tüm atıkları kaynağında ayırabileceğiz” dedi. 

Sıfır atık kampanyası ile atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamanın amaçlandığını da vurgulayan Kayar, “Bu şekilde atıklar kaynağında ayrıştırılacak, doğal kaynaklar verimli kullanılacak, israf önlenecek ve atık miktarı azalacak. Yeni üretime kıyasla metal ve plastiklerin geri kazanımıyla yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanıyor. Atık camlar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi birçok malzemeye, atık metaller de tekrar metal ürünlere dönüşebiliyor. Organik atıklardan da kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabiliyor” diye konuştu. 

Bitkisel atık yağ getirene deterjan 
Atıkların tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrıldığını belirten Kayar; tehlikeli atıkların, özellikle ev ve işyerlerinden çıkan ürünlerin içinde de yer aldığına dikkat çekti. Bitkisel atık yağların, yani kullanılmış kızartma yağlarının da tehlikeli atık olarak geçtiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Atık yağların yanında piller, televizyon ve monitörler, atık ilaçlar, kartuş ve tonerler gibi birçok ürün, her gün evimizden ve ofislerimizden çıkıyor. Bunlar tehlikeli atık statüsünde yer alıyor. Bunların kaynağında ayrıştırılması çok önemli. Özellikle evlerden çıkan bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandırmalıyız. Bitkisel atık yağlar görünmeyen tehlike oluşturuyor. Bu atık yağların geri dönüşümünden biyodizel denilen, çevreyi petrol ve türevlerinden daha az kirleten bir akaryakıt elde ediliyor. Lavaboya dökülen yağlar altyapıya zarar veriyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kullanılmaz hale getiriyor. Altyapıda taşlaşarak kanalların kapanmasına neden oluyor. Bu nedenle ‘atık yağ’ deyip geçmeden bu yağların geri dönüşümü için bilinçlenmemiz gerekiyor. Yurttaşlarımız, evlerindeki atık yağları pet şişelerde biriktirerek 5 litre halinde belediyeye getirdiklerinde kendilerine bulaşık deterjanı armağan ediyoruz.” 



Cam atıkta sevindiren istatistik
Kayar, 1 yıl önce ilçenin farklı noktalarına cam ayrıştırma kutuları koyduklarını, bu kutular aracılığıyla ilk ayda 9 ton cam topladıklarını, geçen 1 yıllık sürede bu sayının 165 tona çıktığını belirtti. Her gün evlerden, ofislerden, iş yerlerinden geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların da çıktığını anlatan Kayar, “Islak mendil, izmarit gibi atıkların geri dönüşümü mümkün değil. Buna karşın diğer birçok atığın geri dönüşümü ve ekonomiye kazandırılması mümkün. Kâğıt, metal, plastik, kompozit ve cam atıkları kaynağında ayrıştırmak çok önemli. Ayrıca atık pil gibi tehlikeli atıkların doğaya karışması, doğaya büyük zarar veriyor. Elektronik atıkları da geri dönüşüm alanlarına bırakmak gerekiyor” diye konuştu. 

Geri dönüşüm kutuları nerelerde var
Elektronik atık toplama noktası: Gazikent İlköğretim Okulu arkası, Kültürevi yanı.
Atık pil toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar, marketler, sağlık ocakları, eczaneler ve okullar.
Atık bitkisel yağ toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar ve talep eden okullar.
Ambalaj atık toplama noktaları: Gaziemir genelinde birçok cadde ve sokak içerisinde bulunan mavi kumbara ve sarı şişe şeklindeki sepetler.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.