Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gecekondu siluetli yaylalar

Gecekondu siluetli yaylalar

Yeşili ve doğasıyla yeryüzü cenneti Karadeniz yaylaları, son yıllarda betonarme ve çarpık yapıların tehdidi altında. Son yıllarda çekiç ve keser seslerinin eksik olmadığı yaylalar, yeni görünümüyle daha çok büyükşehirlerin gece kondu...

  • Ege Postası
  • 28.04.2013 - 14:00
Yeşili ve doğasıyla yeryüzü cenneti Karadeniz yaylaları, son yıllarda betonarme ve çarpık yapıların tehdidi altında. Son yıllarda çekiç ve keser seslerinin eksik olmadığı yaylalar, yeni görünümüyle daha çok büyükşehirlerin gece kondu mahallelerini anımsatıyor.

Yüzlerce yıldır Karadeniz köylülerinin, daha çok hayvancılıkla anlam kazandırdığı ve senelik ihtiyaçlarını tedarik ettiği Karadeniz yaylaları, gurbetçilerin doğanın ve yaz aylarının tadını çıkarmak için tercih ettiği mekanlar haline geldi. Buna bağlı olarak yüzlerce yıldır modern hayatın bozamadığı yaylalar, artık sayıları giderek artan betonarme ve çarpık görüntüye yenik düşmek üzere. Köylüler günlük koşuşturmacaları içinde yaylacılığın gereklerini yerine getiririrken, gurbetçiler ise temiz havanın ve doğanın tadını çıkarıyorlar.

Yaylayı kullanma sebepleri ve barınma şekillerini gayet doğal olarak değerlendiren gurbetçilerin aksine, yaylaların yüzyıllardır çilesine ve zahmetine ortak olan yaylacılar, yaşadıkları doğal mekanın betonarme ve çarpık yapılarla doğallığını kaybetmesinden şikayetçi.

Yaylalarda çarpık yapılaşmayla alakalı ciddi denetim problemlerinin olduğunu dile getiren Giresun'un önemli yaylalarından Kümbet Muhtarı Ahmet Çoruh, "Denetim organı olarak varsayılıyoruz. Yalnız muhtarlar, devlet ile halk arasında kalmış durumda. Ve bu yük muhtarlar için ciddi sıkıntılar doğuruyor. Yaylalardaki kaçak yapıların hesabı muhtarlardan soruluyor. Arada kalıyoruz. Bu kadar kırgınlığı ve sorunu kaldıramıyoruz. Yaylalar bir bütün halinde muamma." diye konuştu.

Kaçak yapıların devamlı olarak hesabının muhtarlara sorulduğunu sözlerine ekleyen Çoruh, "Sorumluluğumuzdaki alan çok geniş. Tam manasıyla kontrol etmemiz imkansız. Gözden kaçanlardan ötürü biz yargılanıyoruz. Kaçak yapı yapıldığında bildiremediğimizden ötürü devamlı soruşturma geçiriyoruz. Kaçak yapıyla muhatap olmamız durumunda da "Ne yapıyorsun buraya'" diyorum. "Burası benim atamın, dedemin yeri" diyor. Durumu yetkililere bildiriyorum. Konu mahkemeye intikal ediyor. Mahkemede de netice alınmayınca biz mahcup oluyoruz. Arada kalıyoruz. Muhtar olarak, ihtiyar heyeti olarak köyde eziliyoruz. " şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.