Geleceğin şehir plancıları, Efes Selçuk'ta buluştu
TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından düzenlenen 11. Planlama Öğrencileri Yaz Eğitim Kampı, geleceğin şehir plancılarını Efes Selçuk'un Pamucak Sahili'nde buluşturdu.
- Ege Postası
- 14.07.2023 - 13:36
11. Planlama Öğrencileri Yaz Eğitim Kampı programı kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğü Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter tarafından yapılan söyleşiye, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Adıyaman Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz katıldı. Söyleşide deprem, afet yönetmeliği konusunda yerel yönetimlerin çalışmaları ve şehir planlama süreçleri konuşuldu.
Geleceğin şehir plancılarına mesleklerinin önemini antik kanal ve Efes Antik Kenti’nde yapılan dijital müze üzerinden anlatan Başkan Ceritoğlu Sengel, şunları söyledi:
“Şehir planı, bir kenti hem koruyarak hem kollayarak hem de geliştirerek yapılması gereken bir şey. Bir kente bakış açınız var olan değerleriyle bütünleştiği sürece doğru bir kompozisyon yazabilirsiniz. Her birinizden, bir belediye başkanından öte hem bir büyüğünüz, bir ablanız, hem bir anne hem de kendini doğduğu yere, yaşadığı yere ait hisseden birisi olarak şunu rica ediyorum. Elinize kaleme alıp bir şehirle ilgili, bir kentle ilgili bir şeyler yazıp çizerken sadece o kentin o anki durumunu değil, ondan sonra geçecek olan 60 yılını tasarlayacaksınız. Bu 60 yılın içerisinde insanların huzur içerisinde yaşayabileceği, yarın öbür gün gelişebilecek olan değerler dahilinde o kentin çok daha kucaklayıcı olabileceği ve o bütün değerlerin de ortaya çıkarılabileceği şeyleri tasarlayacaksınız. Benim için çok kıymetlisiniz. Çok uzun zamandan beri Efes Selçuk'a ve Pamucak’a sizin gibi öğrenciler geliyorlar. Ve biz, her birinizden bir şey öğreniyoruz. Ancak her gelişimde de öğrencilere yeni bir problemimden bahsediyorum. Bu seneki problemim, Efes Antik Kenti'nin içerisinde 2863’e muhalefet olabilecek şekilde 21 metrelik, 3 bin metrekarelik kapalı alan inşaatını yapan Kültür Bakanlığı'nın son olarak yap-işlet-devretidir. Bunu da size emanet ediyorum. Bence tartışmasında yarar olan ve bu kısasların nasıl ve ne şekilde önüne geçilebilir diye de tartışılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.”
Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, depremin kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareket ederek şehirlerin planlanması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi:
“YENİ YASALAR ÇIKARILMASI LAZIM”
“Kuracağınız kentleri, depreme dayanıklılık meselesinden tutun, kurulacak alanlara kadar iyi hesaplamamız lazım. Yani kıyı şerit bölgeleri, kıyı dere kenarlarında kurulmaması gerekiyorsa kurulmamalıdır. Yer altı su seviyesinin yüksekliği yani sıvılaşmanın olduğu alanlarda yapılmaması gerekiyorsa yapılmamalıdır gibi. Bunun üzerine kafa yormamız gerektiğini düşünüyorum. Yani katı yasal şeyler çıkarılması lazım. Belediye başkanlarının da uymak zorunda kaldığı yasalar çıkarılması lazım. Aksi takdirde yıkımlar devam edecek.”
Söyleşinin son konuşmacısı Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz da depremi yaşayan bir kentin belediye başkanı olduğunu aktararak şöyle konuştu:
“Adıyaman maalesef yok şimdi. Gölbaşı da yok, Harmanlı da yok. Biz, Kommagene Krallığı'nın olduğu bir yerdeyiz. Bundan binlerce yıl önceki insanlar, yerleşimin nereye yapılacağını biliyorlarmış. Maalesef daha sonra topraklar kıymetsizleşmeye başlayınca rahata alışınca insanlar daha böyle düz yerlere inmeye başlamışlar. Ve ondan sonra Adıyaman bir ovaya kuruldu. Adıyaman, dümdüz bir ova, dağın tepesi yok, ovanın içinde kurulmuş. Bu depremden sonra da deprem anında yüzde 60’ı yıkılmış olsa da depremden sonra yıkılan binalarla birlikte Adıyaman kalmadı gibi bir şey.”
Yorum Yazın