Gelecek Partili Özdağ'dan TV35'e özel açıklamalar: Türkiye-Suriye politikasını gözden geçirmeli
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Suriye’de yürütülen politikanın yanlış olduğuna inandığını dile getirerek, BM’nin devreye girmesi gerektiğini söyledi.
- Ege Postası
- 21.03.2020 - 09:59
EGEPOSTASI- TV 35 ekranlarına Türkiye’nin Suriye politikasına dair demeç veren Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Türkiye’nin Suriye politikasının yanlış olduğuna inandığını belirterek, “Burada Amerika ve Rusya bir bilek güreşi yapıyor. İsrail de faydalanıyor bu durumdan. Zarar gören Ortadoğu halkları. Yer üstü ve yer altı kaynaklarının kendilerine rağm etmek istiyorlar. O yüzden Türkiye Suriye politikasını yeniden gözden geçirmelidir diye düşünüyorum” dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “Başlangıçtan itibaren bu politikanın doğru olmadığına inananlardanım” diyerek, “BM müdahale etmeliydi. BM ile beraber biz de orada olmalıydık. Ama Rusya buradaki müdahaleye karşı çıkıyordu. İran da aynı şekilde Suriye’yi destekliyordu. Çünkü İsrail’in güçlenmesini istemiyordu. Burada yanlış bir politika izlenmiştir benim düşüncem. O günlerde ben milletvekili iken de yazılarımı yazdım ve itiraz ettim. Yapılması gereken bir an önce BM’nin devreye girerek, burada tüm tarafların olduğu, yani burada Esad taraftarlarının Kürtlerin Türklerin Arapların Şiaların Sunnilerin olduğu bir yapı olmalıydı. Yeni bir demokratik hamlenin orada yapılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa şu anki durum PKK-YPG-PYD’nin ve Suriye’nin elinde olacak” değerlendirmesini yaptı.
PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:
Suriye denilince akla Ahmet Davutoğlu geliyor. Kıbrıs’ta 1976’da Kıbrıs Barış Harekatı yapıldı. O zaman İçişleri Bakanı Turan Güneş idi. Kıbrıs’ın fatihi Ecevit ve Erbakan idi. Demek ki Suriye politikasında sayın Erdoğan ve sayın Gül başkanlığında bir politika izlenmiş. Bir güvenlik kurulu, bakanlar kurulu var, bir de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu var. Sayın Davutoğlu 4 yıldır görevde değil. Dört yıldır aynı politika izleniyor. Demek ki Davutoğlu bu durumdan birinci derece sorumlu değil. Sorumlu Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan. Gelelim bugünkü duruma.
Suriye-Rusya için çok önemli çünkü…
Bugün Rusya için Suriye çok önemli. Rusya 150 yıldır Çar’dan SSCB’den bugüne kadar bir tek hedefi var. Sıcak denizlere inmek. Bunun için de Kars, Ardahan, Boğazlar’ı istediler. Biz de bunun üzerine BM’ye döndük, İnönü döneminde. Bizi koruyun dedik. Sonra menderes döneminde NATO’ya girdik ve dengede tutmaya çalışıyoruz.
Egemen güçler Ortadoğu’dan ellerini çekmiyor
Rusya ve Amerika işlerini dengede tutmaya çalışıyorduk. ABD Irak’ta defacto olarak Saddam’ı devirdi sonra ve orada bir federal yapı oluşturmak istedi. Bu İsrail’in güçlenmesi demektir. Zayıf Suriye, güçlü İsrail , zayıf Irak güçlü İsrail, zayıf Türkiye güçlü İsrail demektir. Bu, egemen güçler Ortadoğu’dan ellerini çekmiyorlar. Yapılması gereken neydi'
Başlangıçtan itibaren bu politikanın doğru olmadığına inanıyorum
Başlangıçtan itibaren bu politikanın doğru olmadığına inananlardanım. BM müdahale etmeliydi. BM ile beraber biz de orada olmalıydık. Ama Rusya buradaki müdahaleye karşı çıkıyordu. İran da aynı şekilde Suriye’yi destekliyordu. Çünkü İsrail’in güçlenmesini istemiyordu. Burada yanlış bir politika izlenmiştir benim düşüncem. O günlerde ben milletvekili iken de yazılarımı yazdım ve itiraz ettim.
Yapılması gereken BM’nin devreye girerek….
Yapılması gereken bir an önce BM’nin devreye girerek, burada tüm tarafların olduğu, yani burada Esad taraftarlarının Kürtlerin Türklerin Arapların Şiaların Sunnilerin olduğu bir yapı olmalıydı. Yeni bir demokratik hamlenin orada yapılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa şu anki durum PKK YPG PYD’nin ve Suriye’nin elinde olacak. On milyona yakın insan göç etti. Bu on milyon insan Esad’a, PKK PYD’ye muhalifti. Suriye’yi onlara bırakmak olur. Bunların hepsinin geri döneceği bir Suriye inşa etmeli. Bu Amerika’nın da BM’nin de görevi Rusya’nın da görevi bizim de görevimiz. Bir an önce demokratik bir yapının, orada adil şeffaf eşit şekilde sandığa gitmesi bunların ve oradaki yönetimi demokratik bir şekilde belirleyerek çok partili hayat ve demokrasiyi içselleştirmeleri gerekiyor.
Türkiye-Suriye politikasını gözden geçirmeli
Burada Amerika ve Rusya bir bilek güreşi yapıyor. İsrail de faydalanıyor bu durumdan. Zarar gören Ortadoğu halkları. Yer üstü ve yer altı kaynaklarının kendilerine rağmetmek istiyorlar. O yüzden Türkiye Suriye politikasını yeniden gözden geçirmelidir diye düşünüyorum.
Yorum Yazın