Genç Solist Yarışmasında ‘zimmet’ uyarısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimine İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Grand Plaza A.Ş.’nin sermaye artırımı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Alsancak Rotary Derneği işbirliğiyle bu yıl 14. düzenlenecek olan Ulusal Genç Solistler Yarışması üzerine yapılan tartışmalar damgasını vurdu. Grand Plaza A.Ş.’nin sermaye artırımında “zarar ve iş bilmezlik” eleştirileri yapılırken Alsancak Rotary Kulüp işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan yarışmada ise “zimmet” uyarısı yapıldı.
- Ege Postası
- 12.01.2022 - 20:20
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konular ise İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Grand Plaza A.Ş.’nin sermaye artırımı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Alsancak Rotary Derneği işbirliğiyle bu yıl 14. düzenlenecek olan Ulusal Genç Solistler Yarışması üzerine yapılan tartışmalar oldu.
Oturumda, Büyükşehir iştirakleri olan şirketlerden Grant Plaza A.Ş. için 60 milyon, İZDENİZ A.Ş. için 160 milyon, Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş. için 50 milyon, İZELMAN A.Ş için 75 milyon ve İZULAŞ A.Ş için 200 milyon olmak üzere toplamda 445 milyon liralık artırım yapılması hususu gündeme geldi.
İZDENİZ A.Ş., Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş., İZELMAN A.Ş ve İZULAŞ A.Ş’nin sermaye artırımları oybirliği ile kabul edilirken Grand Plaza A.Ş. için yapılacak sermaye artırımı tartışmalara neden oldu -.
“GRAND PLAZA’NIN ZARAR ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
İlgili gündem maddesi üzerine söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AK Partili meclis üyesi Fikret Mısırlı, Grand Plaza’nın ticaret yapmasına rağmen zarar ettiğini belirtti ve “Biz Grand Plaza için 2014 yılından bu yana 134 milyon lira sermaye artırdık bunun 106’sını azattık yani 106 milyon zarar etti. Bizim ciro kaybımız 45 milyon. Şimdiden 82 milyon liralık bir açıktan bahsediyoruz bu yıl için. Belediyelerin asli görevi olan konularda zarar etmesi beklenir. Ama gelir getirmesi beklenen konulara Grand Plaza’nın zarar etmesi mümkün değil. Çünkü bugün İzmir’in en önemli 11 mülkinde faaliyet gösteriyor. Geliri 109 milyon personel gideri 104 milyon. Bunun dışındaki ecrimisil giderleri gibi konularda ciddi konularda zarar ediyor. Biz bu bedeli buraya aktaracağız. Biz böyle bir işletmeye ihtiyacımız var mı diye sorarız. Rekabet açısından bakıldığında burada fiyatların hem yüksek olması hem de zarar ediyor olması, biz burayı kapatsak bu yerleri kiraya versek belediye kar edecek” dedi.
“ZARARIN NEDENİ GİRDİ MALİYETLERİNİN ARTMASI VE PANDEMİ”
Mısırlı’nın ardından söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı CHP’li meclis üyesi Bülent Sözüpek, zararın nedeninin pandemi ve girdi maliyetlerinin artması olduğunu ifade etti ve “Grand Plaza restoran, kafeterya gibi işletmelerin yanında halkın bakkalı üzerinde de faaliyet gösteriyor. Biz bir kamu kurumuyuz. Halka hizmet ederken de belirli zararları göze alıyoruz. Kamu kurumları kar gütmez. Ekmeğin fiyatı arttı. Biz tabii ki de zarar edeceğiz. Bunun yanında uzun süre restoran ve kafeler zarar etti. Kapalı olan birçok restoran battı. Bu zara Grand Plaza’dan kaynaklanmıyor. Bunun nedeni pandemi nedeniyle kapalı olması ve girdi maliyetlerinin artması. Bizim şirketimizin sermaye artırımı kaçınılmaz hale gelmiştir. Ayrıca Maliye Bakanlığı 1 milyonluk ecrimisil payı aldı. O zaman bakanlık kamu kuruluşu olduğu için almasaydı. Benim bakanlığa çağrım şu bütün kamu kuruluşlarının girdi maliyetlerini karşılasın. Ayrıca Yasemin Kafe’miz vardı. O yandı. Onun tamiri 15 milyon aldı. Zarar eden bir kurum yok. Yatırım yapmak için sermaye artırımı yapan bir kurum. Pandemi ve girdi maliyetleri nedeniyle zarar etmiştik inanıyorum ki bu, bu yıl düzelecek” diye konuştu.
“BU ŞİRKET ZARAR EDİYOR”
AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe ise “arka sıradakiler” söylemine katılmadığını işletmelerdeki fiyatları üzerinden örneklendirdi ve “Keşke Bülent Bey konuşmasaydı diye düşünüyorum. O zaman bende söz almazdım sizde oylamaya geçerdiniz. Biz Yasemin Kafe ile ilgili tüm yatırımlara oy birliği yaptık ve sadece Grand Plaza ile ilgili oy çokluğu yaptık. O zaman pandemi yoktu. Yasemin Kafe var Karşıyaka'da. Hiç buralara gidip oturdunuz mu? Ben geliri iyi olan biriyim. Geçinebiliyorum. Ben gitmeye korkuyorum. Geçenlerde eski bir vekil arkadaşla gittik hesabı o ödedi ancak hesap gerçekten korkunç. Hele hele Nefes Restoran'a gidip ön masalar kurmayı bu mecliste 3-5 kişi yapar ya da yapamaz. Ancak başkanın geliri iyi ki gidip kullanabilir. Sonra neymiş buralardan arka sıralardakilere destek veriyor muşuz. İzmir'e gelir gelmez önce şatoya yerleştiniz, sonra kendinize marina yaptınız her gece oturmak ve yatınızı bağlamak için. Yatı ne yaptınız? Karşıyaka'dan aldınız. Karşıyaka Belediyesi ambulansı bedelsiz devretti. Böyle bir şirketin zarar etmesi ayıptır, günahtır, yazıktır. fiyatlar piyasanın çok üstünde. Halkın bakkalı dediniz… Kimse oradan alışveriş yapamaz. Durumu iyi olanların bile orada alışveriş yapması mümkün değil. Bu şirket zarar ediyor. İZULAS, ESHOT bunlar olabilir… Bunlara bir şey diyemeyiz. Grand Plaza zarar ediyorsa bu belediye kapısına derhal zincir vurmalı" ifadelerini kullandı.
İŞLEM KANUNA UYGUN
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise sermaye artırımının Ticaret Kanununa uygun olduğunun altını çizdi ve “Hüsnü Bey yine konuları kişiselleştirdi. Beceriksiz sözünü kendisini iade ediyoruz. Ticaret Kanuna göre yapıtımız bir işlem sermaye artışı. Bu kadar çok algı operasyonu yapılacak bir konu yok” dedi.
“ZARARIN NEDENİ PERSONEL GİDERLERİ”
Kökkılınç’ın ardından söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan ise zararın temel nedeninin personel giderleri olduğunu belirtti ve şunları söyledi; “Komisyon başkanımız öyle güzel anlattı ki sanki bütün zararı ekmekten ediniyoruz. Biz ekmekten edinilen zararı zaten seve seve kabul ederiz. Bu şirketin işçilik gideri yüzde 47.Bu sektörün işçilik gideri yüzde 17’yi geçmez Problem ne? Sendikalı adam çalıştırıyorsunuz. O zaman yapmayın. Başka yol bulun. Biz buna keyfimizden ret vermiyoruz. Ettiğimiz zararın temeli personel gideri. 2 liranın 1 lirasını personele veriyoruz. Yani şunu deseniz anlayacağız. Bütün lüks yerleri çıkardık kalanlardan zarar ediyoruz. Satışım ve zararı bu kadar deyip önümüze belge de koymuyorsunuz. Sorunumuz da bu. Getirin bu belgeleri. Madem zarar ediyoruz. Arka sıralar için ediliyor diyorsunuz. Etmiyorsunuz. Personel gideri için zarar ediyorsunuz. 29 bin kişiydi İBB’nin çalışan sayısı seçim zamanı. Bugün 31 bin 600 kişi çalışıyor. 2 bin 600 kişiyi işe aldınız.”
“SEBEBİ İŞ BİLMEZLİK”
Tüm konuşmaların ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise; Grand Plaza’nın faaliyet gösterdiği işletmelerdeki fiyatların yüksekliğinden bahsetti ve “Biz, İBB’nin tüm şirketlerinin inanılmaz derecede kar etmesini belemiyoruz. Sosyal belediyecilik adı altında sosyal sorumlulukları var. Bizim itiraz noktamız şu: Bu şirketler zarar ederken bu zararın gerekçesi özellikle Grand Plaza üzerinden söylüyorum. Sosyal belediyeciliğin gereğini yerine getirdiği için mi? Yoksa beceriksizdik ve iş bilmezlik mi? Sonuçta ticari bir işletme işletiyorsunuz. Tabii ki de muazzam karlar elde etmeyeceksiniz. Ama kamunun kaynaklarını da doğru kullanacaksınız. Mesela sizin İzmir Marina’ya gidip arka sıradaki bir vatandaşın bir çay içmesi imkansız. Buna, ekonomik dalgalanmalar cevabını asla kabule etmiyorum. Bunun tek nedeni sizin koyduğunuz yüksek standartlar. Yani arka sıradakiler oraya gelmesin diye özel bir durum. Gelelim Halkın Bakkalına. 2 ekmek seçtim online alışverişten. Tanesi 4 lira. 2 tanesi 8 lira. Sepetime ekledim. Siparişimi gericem. Kargo ücreti 17 lira. Bugüne kadar hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım. Bu bir iş bilmezliktir. 17 lira kargo ücretini gören bir vatandaş en azında ben lamam. Giderim X firmadan 4 lira kargo ücreti vererek yaparım alışverişimi. Siz neden 17 lira yaptınız? Burada ciddi bir sorun var demektir. Siz bu meseleye sadece ticaret kanunu anlamında bakarsanız İzmir’in kamu kaynakları heba olur gider. O yüzden biz diğer sermaye artışlarına oybirliği verdik. Ama burada işin lüksüne kaçıyorsunuz ve yüz milyonlarca lira İzmirlinin parasını havaya atıyorsunuz. Sebebi de iş bilmezlik” dedi.
İlgili gündem maddesi Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘kabul ‘ oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.
GENÇ SOLİST YARIŞMASINDA ‘HUKUKA UYGUNLUK’ TARTIŞMASI
Oturumda, tartışmalara neden olan bir diğer konu da İBB ile Alsancak Rotary Derneği işbirliğiyle bu yıl 14. düzenlenecek olan Ulusal Genç Solistler Yarışması'nın ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yarışmaya katılacak genç sanatçıların konaklamalarının sağlanması işinin Müdürlüğü’nün 2022 yılı, Tanıtma, Ağırlama, Tören, Organizasyon Bütçesinden ödenmesi ve Genç Profesyonel Kategori birincilik ödülü olan 10 bin lira ödülün karşılanması oldu.
AK Parti grubu önergede protokol olmadığına dikkat çekerken zimmet çıkacağını iddia ederken CHP grubu da meclise gelen önergenin protokol gerektirmediğini ifade etti.
Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal protokol olmadığı için “zimmet” riskinin olduğunu ifade etti ve “Teknik olarak hukuk tekniği çatısında bir protokol yok. Biz kaç kişi konaklayacak giderler ne olacak bilmiyoruz buraya sembolik olarak 10 bin lira yazmışsınız ama gerçek gider belki de milyonu aşacak Burada bir zimmet tehlikesi var. Bir de esas yönünden eleştirimiz var. İBB, finansal açıdan ciddi bir problem yaşıyor. Siz kabul etmeseniz de bu böyle. Bugün İBB, 1 milyon değil 1 liraya bir ihtiyaç duyuyor. İBB, tarihinde ilk kez personel maaşlarıyla ilgili sorun yaşıyor. İBB bugün evde bakım hizmetini personel maaşlarını ödeyemediği için yapamıyor. Durum böyleyken siz Alsancak Rotary Kulübüyle bir organizasyon yapıyorsunuz. Bu kültür sanat falan değil. Bu bambaşka bir şey. Hem kanunun yanından dolanıyorsunuz hem protokol yapmıyorsunuz hem de milyonlarca lirayı organizasyon diye havaya atıyorsunuz. Ondan sonra Grand Plaza da zarar eder. Bunun parasını İzmirliler gönderecek. Buraya 10 bin lira yazıyorsunuz. Ama gerçekte milyon liralar harcanacak” dedi.
“AFAKİ RAKAMLAR YOK”
Hızal’ın ardından konuşan CHP’li meclis üyesi Bülent Sözüpek, Büyükşehir’in mali durumuna ilişkin getirilen eleştirilere yanıt verdi ve “Biz daha geçen hafta metronun imza törenini yaptık. Ayrıca son olarak finans kuruluşundan AAA+ aldık. Söylediğiniz gibi afaki rakamlar yok. ‘Sanata karşı olduğumuzu söyleyeceksiniz’ dediniz. Evet öylesiniz. Bu yıl bu yarışma 14. defa yapılıyor. Evet Rotary Kulübüyle yapıyoruz. Aynı zamanda İzmir Opera ve Balesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenmektedir. Bu yarışmadan çıkan arkadaşlar daha sonra ülkemizi yurt dışında temsil edecekler. Siz buna karşı çıkıyorsunuz. Ben daha da bir şey demiyorum” diye konuştu.
“BU KAYGILAR YERSİZ KAYGILARDIR”
CHP’li meclis üyesi Cenap Börühan ise etikliğin uzun yıllardır düzenlendiğini belirtti ve “Bu yarışma için 50 yarışmacı gelecek ve bu kişilerin yemek ücretleri karşılanacak. Bu, milyonlar değil. Biz burada yıllardır yapılan bir etkinlikten bahsediyoruz. Bu konuda oybirliği kararımız vardı ama daha sonra oy çokluğuna döndü. Ben AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin sanata karşı olduklarını sanmıyorum. Sanıyorum ki bu gençlerin sanat yapmadığını düşünüyorlar Bu bir sanat. Pandemi nedeniyle zaten bir şey yapılamamıştık Biz artık bu gençlere fırsat vermeliyiz. Şehir dışından gelecek yarışmacılar var. Ne yapalım biz karşılamayalım mı konaklama bedellerini? Bu kaygılar yersiz kaygılardır. Bu tür küçük bütçeli etkinlikler meclise önerge olarak gelmese daha doğru olur” ifadelerini kullandı.
“BU YARIŞMAYI ROTARY Mİ DÜZENLİYOR BİZ Mİ DÜZENLİYORUZ?”
Börühan’ın arından konuşan AK Partili Meclis üyesi Erhan Çalışkan ise etkinliğin kimin tarafından düzenlendiği konusunda ‘tutarsızlık’ olduğunu iddia etti ve şunları söyledi; “Bu işte bir protokol olması gerekiyordu. Bu yarışmayı Rotary mi düzenliyor biz mi düzenliyoruz? Anlaşmanın sonunda; jüri üyelerinin ihtiyaçlarının, yarışmacıların ihtiyaçlarının ve verilecek 500 kişilik kokteylin tarafımızca harcanmasını istiyorlar. Bu bizim yarışmamız mı? Burada ne var? Rotary sadece buraya yarışmacı davet edecek, parayı İBB harcayacak. Biz de diyoruz ki o zaman neden Rotary ile beraberiz? Rotary dediğimiz en varlıklı kesimlerin içinde olduğu bir kulüp. Bu parayı isteseler harcayabilirler. Biz o yüzden karşı çıktık. Kaldı ki protokol yok. Biz protokol yoksa, para da harcayacaksanız neden meclise getirdiniz? Soruyorum. Rotary ne yapacak? Eğer Rotary’nin yapacağı buysa İBB yazalım ve biz düzenleyelim. O zaman istediğimizi yapalım.”
“HER ETKİNLİKTE PROTOKOL SUNMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ”
Son olarak konuşan CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç ise; mecliste oylanacak olanın verilecek ödül olduğuna dikkat çekti ve “İzmir sanatla anılması gereken bir kent. Bu nedenle buradaki parti gruplarının sanatsever olmasını ve sanatsal etkinliklere destek olmalarını bekleriz. Ben de bir hukukçuyum. Burada katılımcı demokrasi dediğimiz bir kavam var ve biz bu şekilde çalışıyoruz. Bu tarz her etkinlikte protokol sunmak zorunda değilsiniz. Biz Rotary Kulüp’ü çok değerli bir kulüp olarak değerlendiriyorum. Evet varlıklı kişiler üye ama son derece önemli etkinlikler yaptılar. Burada hukuken hiçbir yanlışlık yok. Bizim belediye meclisimizin yetkisinde protokol yok, belediye meclisimizin yetkisinde sadece kazanan verilecek olan 10 bin liralık ödül var. Biz bunu oylayacağız” dedi.
İlgili gündem maddesi Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık Millet İttifakı’nın ‘kabul ‘ oyları ile oy çokluğuyla kabul edildi.
Yorum Yazın