Dolar 35,4226
%0.27
Euro 36,3212
%-0.47
Altın 3.064,670
%1.06
Bist-100 9.911,00
%-0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Genç girişimciler yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Genç girişimciler yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 'Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği' eğitim programının ikinci bölümünde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, çalışmalarının önemli bir kısmının gıda kayıplarını azaltma amaçlı olduğunu belirtti. Uçak, "Yapay zekanın da desteği ve gençlerimizin ortaya koyacağı sinerjiyle gıda kayıplarını minimize edeceğimize inanıyoruz" dedi.

  • Ege Postası
  • 28.04.2024 - 10:41
  • Güncelleme: 28.04.2024 - 22:43

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye'nin yıllık 35 milyar dolar seviyesinde olan tarım ürünleri ihracatını kalıntısız güvenli gıda üretimiyle 50 milyar dolara ulaştıracak zemini sağlamak için düzenlenen 'Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği' eğitim programının ikinci bölümü gerçekleştirildi. Programa ziraat ve gıda mühendisliği mezunu ve öğrencisi 82 genç katıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Ege Üniversitesi (EÜ), Atmosfer Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), ve TARGEV'in ikinci bölümünü desteklediği programda konuşan EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, çalışmalarının önemli bir kısmının gıda kayıplarını azaltma amaçlı olduğunu belirtip, "Üretim, hasat, hasat sonrası nakliye, pazarlama ve tüketici satın aldıktan sonra kötü koşullarda saklama gibi nedenlerle Türkiye'de her yıl milyonlarca ton meyve sebzeyi tüketemeden kaybediyoruz. Milyarlarca dolarlık ürünümüz çöp oluyor" dedi.

'HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ'

Gençlere gıda kayıplarının önlenmesi konusunda proje geliştirmeleri çağrısında bulunan Uçak, “Gıdada meydana gelen kayıplar ciddi boyutlarda. En çok kayıp yaşanan gıda ürünleri de doğası gereği taze meyve sebze ürünleri. Ancak, teknoloji çok gelişiyor. Yapay zekanın da desteği ve gençlerimizin ortaya koyacağı sinerjiyle gıda kayıplarını minimize edeceğimize inanıyoruz. Gençlerimizden gıda kayıplarının önlenmesi için yeni projeler geliştirmelerini ve hayata geçirmelerini bekliyoruz. Gençlerimize bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

'HER YIL YAKLAŞIK 20 MİLYAR DOLAR ÇÖP OLUYOR'

Türkiye'nin 58 milyon ton taze meyve sebze üretimine karşılık, taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatının 10 milyon tonun altında kaldığını söyleyen Uçak, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre; Türkiye, taze meyve sebze, meyve sebze mamulleri ve kuru meyve sektörlerinde son 1 yıllık dönemde ihracatını yüzde 9'luk artışla 7 milyar 146 milyon dolardan, 7 milyar 804 milyon dolara taşıdı. Çöpe giden taze meyve sebzelerimiz 20 milyon tona ulaşıyor. Bu şartlarda 15-20 milyar dolar aralığında bir değeri her yıl çöpe atıyoruz. Amacımız üreticimizin alın terinin karşılığını bulması, tarım sektöründe çalışacak gençlerimizin bu konuya odaklanması" dedi.

GENÇLER BİLGİLENDİRİLDİ

Veteriner Emre Gürdal, Genç Girişimci Sohbeti başlıklı oturumda 'Organik Süt Üretimi' konulu sunumunu paylaştı. Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Kızılırmak Esmer, biyobozunur ambalajlar ve atık yönetimi konusunda genç girişimcileri bilgilendirdi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ( İYTE)Atmosfer TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) Girişimcilik Birimi Koordinatörü Burak Köle ise iş fikirlerinin projelendirilmesi konusunda bilgilendirmelerde bulundu. EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferit Turanlı da 'Tarımsal Zararlılarla Mücadelede Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele Yöntemlerinin Kullanımı'nı anlatırken, şirket yöneticisi Dr. Veli Çetin, 'Pestisitler ve Gıda Güvenliği' başlıklarında bilgilendirmede bulundu. Şirket yöneticisi Alp Tuğhan gıda sektörünü anlatırken, Tarımsal Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları Derneği Başkanı Dilek Elivar ise tarımsal kontrol ve sertifikasyon konusunda önemli başlıklara dikkat çekti.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.