Gençlerde işsizlik kaygısı bitmiyor: Durum içler acısı
İŞKUR verilerine göre 220 binden fazla genç kurumun kapısını çaldı. Araştırmalar göre ise gençler geleceklerinden kaygı duyuyor.
- Ege Postası
- 15.01.2023 - 10:41
İşsizlik oranı her yıl giderek artarken işsizlik ödeneği başvuru istatistikleri de gençlerin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Akdoğan’ın resmi rakamlardan derlediği verilere göre, 2022’nin ilk 11 ayında 15-24 yaş grubundaki 220 bin 416 genç, işsizlik maaşı için başvurdu. Başvuranların 170 bin 708’inin ise yüzüne kapılar kapandı. Akdoğan, “Genç nüfusumuz elimizdeki en büyük cevher ama biz onları işleyip, iş verip, geliştirip mücevhere dönüştüremiyoruz” dedi.
CHP’li Akdoğan, İŞKUR verileri üzerinden yaptığı çalışmayla Türkiye’deki gençlerin içinde bulunduğu durumu ortaya koydu. Akdoğan’ın rapor haline getirdiği verilere göre, 2022 yılının Ocak-Kasım döneminde toplam 220 bin 416 genç, işsizlik maaşı için İŞKUR’un kapısını çaldı. İŞKUR, işsizlik ödeneğine başvuran gençlerin yüzde 78’i başvurusuna olumlu sonuç alamadı. Böylece işsizlik maaşı alabilen gençlerin sayısı 49 bin 708’de kaldı.
GENÇLER İŞKUR KAPILARINDA
Akdoğan, 2022 yılının 11 ayında işsizlik ödeneği için toplam 1 milyon 538 bin 607 yurttaşın başvurduğunu belirtti. İşsizlik ödeneğine başvuranların 13 bin 52’sinin 15-19 yaş, 207 bin 364’ünün ise 20-24 yaş grubunda olduğunu ifade eden Akdoğan, “Yalnızca bu veriler bile gençlerin ne halde olduğunu ortaya koyuyor. Gençlerimiz en güzel yaşlarında teknokentlerde, kütüphanelerde veya bir meslekte ustalaşmak için alın teri akıtacağı tezgahın başında olması gerekirken İŞKUR kapılarında kuyruk oluyor. Ya iş arıyorlar ya da işsizlik ödeneği” diye konuştu.
‘EV GENCİ’ KAVRAMI YARATTILAR
TÜİK’in son yayımladığı verilere göre, ne eğitimde ne de istihdamda olan genç sayısının 3 milyon 249 bine ulaştığını anımsatan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu iktidar ‘ev genci’ diye bir kavram yarattı. Ülkemizde işsizlik artık kronik bir sorun ve giderek genç tabana doğru yayılmaya devam ediyor. Belki de en güzel yaşlarını yaşayan gençler, İŞKUR kapılarında perişan oluyor. Aile bütçesine destek olması zorunluluk olan genç arkadaşlarımız, asgari ücretin bile bazen yarısından çok daha az bedelle, merdiven altında, güvencesiz çalışıyor. Ne yazık ki hiç iş bulamayan genç arkadaşlarımız da bu kötü koşullarda çalışan akranlarına imreniyor. Bu duygu durumu, bu ruh hali ülkemizin gençlerine reva mı?”
CEVHERİ MÜCEVHERE DÖNÜŞTÜREMİYORUZ
Gençler elimizdeki en büyük cevher ama biz onları işleyip, iş verip, geliştirip mücevhere dönüştüremiyoruz. Bu düzen kabul edilebilir, bu düzen sürdürülebilir değil. Bu nedenledir ki ülkemizin doğusundan, güneyinden kim olduğunu bilmediğimiz insanlar ellerini kollarını sallayarak girerken, ülkemizin batısından yetiştirdiğimiz, kim olduğunu bildiğimiz nitelikli gençler çekip gitmenin yollarını arıyor. Gençler ülkemizde özgürce yaşayabilecekleri günlerin hayalini kuruyor ve bu hayalini ilk seçimde sandığa yansıtmak için sabırsızlıkla gün sayıyor.”
ARAŞTIRMALAR ACI GERÇEĞİ GÖSTERİYOR
Gençlerin içinde bulunduğu durum bununla da sınırlı değil. Birçok araştırmaya göre gençler hem mutsuz hem de kaygılı. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile KONDA, gençlerin ihtiyaçlarını analiz etmek için geçen yıl mayıs ve haziran ayları arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yüzde 59,3’ü en öncelikli ihtiyaçlarının burs olduğunu söylüyor. Araştırmadan öne çıkan veriler şöyle:
• Gençlerin yüzde 59,3’ü en öncelikli ihtiyaçlarının burs desteği olduğunu söylerken, yüzde 54,2’si psikolojik desteğe, 32,4’ü bilgisayara, 31,5’i kitaba, 26,9’u mentorluğa ihtiyaç duyuyor.
• Yüzde 44,7’sinin kendisine ait bir odası bulunmuyor.
• 5’te 1’i barındıkları evdeki ve yurttaki şartları insani bulmuyor.
• Yüzde 48,9’u ekonomik sebeplerden ötürü tedavisini ertelemiş.
• Yüzde 71,3’ü Türkiye’de bir gelecek hayal etmiyor.
Yöneylem’in Sosyoloji Mezunları Derneği’yle birlikte yaptığı ve geçen ay paylaşılan araştırmanın sonuçları da benzer. Araştırmanın sonuçlarına göre,“Türkiye’nin acil çözülmesi gereken en önemli üç sorunu” yüzde 20,3 ile ilk sırada ekonomi, yüzde 18,1 ile ikinci sırada adalet, yüzde 15,7 ile eğitim oldu. Katılımcılara “Mevcut siyasi partiler Türkiye’nin sorunlarını çözebilir mi?” diye soruldu. Gençlerin yüzde 81,6’sı “hayır”, yüzde 17,8’i “evet” cevabını verdi. Raporun sonuç kısmında şu görüşlere yer verildi: “Gençler travmatik bir süreçten geçiyorlar. İster çalışan ister işsiz, ister öğrenci olsun ortak kesişim noktaları umutsuz, kaygılı ve güvensizlik içinde olmaları. Bir diğer ortak noktaları da geleceklerine dair çok yüksek düzeyde kaygı duyuyor olmaları.”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayında açıkladığı verilere göre de 18-24 yaş aralığındaki 5 gençten biri mutsuz. Kurumun verilerine göre 2017’de bu oran yüzde 8,8 iken 2021’de yüzde 20,4’e yükseldi. 18-24 yaş arası ‘mutlu’ olduğunu söyleyen kadınların oranı 2017 yılında yüzde 67,4 iken 2021 yılında yüzde 16,4 gerileyerek, yüzde 51’e düştü. (Birgün)
Yorum Yazın