Geri dönüşüm öğrencilere emanet
Konak Belediyesi, çevre bilincini geliştirmek ve geri dönüşüm konusunda duyarlılığı artırmak için okullarda seminerler düzenlemeye başladı. Eğitimlere katılan çevreci öğrenciler öğrendiklerini ailelerine anlatarak geri dönüşüm seferberliği başlatacak.
- Ege Postası
- 06.12.2014 - 12:25
12 BİN KUTU DAĞITILDI
Gelecek nesillere sağlıklı bir dünya ve yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla atıkların toplanarak geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Arslanbuğa, Konak Belediyesi olarak ambalaj atıklarını yerinde ayrıştırmak için apartman ve işyerlerine yaklaşık 12 bin adet geri dönüşüm kutusu yerleştirdiklerini söyledi. Kağıt, şişe, cam veya metalin yanı sıra çevreye ciddi zararlar veren atık pil ve yağların da toplandığını dile getiren Arslanbuğa, öğrencilerden hem çevreyi hem de sağlıklarını korumaları için bu tür atıkları ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırmalarını istedi. Arslanbuğa, geri dönüşümle atıkların yeniden ekonomiye kazandırılmasını genç nesillere öğretmek amacıyla başlatılan seminerde öğrendiklerini aileleri ve arkadaşlarına anlatmalarını istedi.
ATIK YAĞLAR TEHLİKE SAÇIYOR
Arslanbuğa’nın ardından söz alan eğitimci Hülya Gürcü ise özellikle atık yağların geri dönüşümü üzerine bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Sekiz yıldır geri dönüşüm konusunda düzenlenen seminerlerle katılan Dünyada bir yılda 20 milyon ton hayvansal ve bitkisel yağın kızartma amaçlı kullanıldığına vurgu yapan Gürcü, bu oranın Türkiye’de ise yılda 1,5 milyon ton olduğuna dikkat çekti. Çocuklarını sağlıklı beslemek uğruna mutfaklardan çıkmayan annelerin, sağlıklı yemek yedirdiklerini düşünürken aslında çocuklarını zehirliyor olabileceklerine dikkat çeken Gürcü, “Eğer kızartma yağını üç kez kullanıyorsanız çocuğunuzu zehirliyorsunuz demektir. Üstelik kullandıktan sonra lavaboya dökülen atık yağlar, yeraltı sularından da arıtılamıyor. Bir litre kullanılmış yağ, bir milyon litre temiz suyu kirletiyor. Bu da yaklaşık 20 tanker su demektir. Bu yüzden bu seminerlerin en önemli ayağını kadınlar, çocuklar ve gençler oluşturuyor. Çünkü biliyorum ki siz bu bilgileri annelerinize aktardığınız zaman onlar da sizlerin sağlığı için geri dönüşüme daha çok önem verecek” diye konuştu. Seminerleri dikkatlice dinleyen öğrenciler de sorular sorarak öğrenmek istedikleri konular hakkında detaylı bilgi aldı.
Yorum Yazın