Göcek koylarının yeniden ihale edilmesine tepki
MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, dünyaca ünlü Göcek'in eşsiz güzellikteki koyları Akbük, Taşyaka, Göbün ve Küçük Sarsala'nın Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın mesire yeri olarak 10 yıllığına kiralamak üzere yeniden ihaleye çıkarmasına tepki gösterdi. Gürün, daha önce açtıkları davalar nedeniyle Muğla 1 ve 2'nci İdare Mahkemesi'nin ihaleyle ilgili verdikleri yürütmeyi durdurma kararının ise kaldırıldığını söyledi.
- Ege Postası
- 28.08.2015 - 17:38
10 YILLIĞINA KİRALANACAK
Kiralanacak koylardan Akbük için muhammen bedel 250 bin lira, Taşyaka için 200 bin lira, Göbün için 250 bin lira ve Küçük Sarsala için de 150 bin lira olarak belirlendi. İstekliler Akbük için 62 bin 500 lira, Taşyaka için 50 bin lira, Göbün için 62 bin 500 lira ve Küçük Sarsala için de 57 bin 500 lira geçici teminat verecek. Dört koy, 10 yıllığına kiraya çıkarılacak.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI KALDIRILDI
Koyların kiralanması daha önce de gündeme gelmiş ancak Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri üzerine Muğla 1'inci ve 2'inci İdare Mahkemeleri yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bölge İdare Mahkemesi ise yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.
MESİRE YERİ OLDULAR
Davalık olan ilk ihalede koyların 29 yıllığına kiralanacağı belirtilmişti. Bakanlık söz konusu koyları, 9 Nisan 2014 tarihinde C tipi mesire yeri olarak tescillemişti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Dalaman İlçesi Kapıkargın Mahallesi'nde bulunan Akbük, Taşyaka, Göbün ve Küçük Sarsala koylarının daha önceden İl Özel İdaresi'ne tahsisli olduğu belirtilerek, Muğla Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun 20 Mart 2014 tarihli kararıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devredildiğini söyledi. Başkan Gürün, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca söz konusu koyların, 9 Nisan 2014 tarihinde C tipi mesire yeri olarak tescillendiği ifade ederek, söyle konuştu:
"Bakanlığın, bu alanları 9 Nisan 2014 tarihinde yat mola noktası statüsünden çıkararak mesire yeri olarak tescil etmiş olması, kendilerine 2014 Mayıs ayında devredildiği ifadesiyle çelişmekte ve yapılan işlemlerin hukuka uygunluğu hakkında da kuşku uyandırmaktadır. 18 Nisan 2014 Tarih ve 28976 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Orman Kanunu'nun 17/3 ve 18. maddelerinin uygulama yönetmeliğinin geçici 4'üncü maddesi gereğince bu alanlar Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğunda bulunmasına karşın 18 Nisan 2014 tarihinde, bu yönetmelik yürürlükte olmasına rağmen son defa toplanan Muğla Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyon kararında da Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devri konusunda herhangi bir karar alınmamıştır."
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, bu alanlar üzerinde yaptığı tescil işlemini iptal ederek Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne, kapanan İl Özel İdaresi'ne tanınan aynı haklarla devrini yapması gerektiği belirtilen Gürün, "Bu alanları ihale yoluyla kiralamak istemesi, hem hukuka aykırılık teşkil etmekte, hem de kamu vicdanını derinden yaralamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından özel çevre koruma bölgesi içerisinde bulunan ve 1'inci derece doğal SİT alanı olan, eşsiz doğal zenginliklere sahip, bölge turizmine önemli katkıları olan bu alanların nasıl korunmak istendiği, bu alanlara ne kadar özel davranıldığı, ilimizin büyükşehir statüsü kazanmasından sonra yapılan ihale işlemleriyle net olarak anlaşılmaktadır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, yetki ve sorumluluğu kamu adına ilgili mevzuatla bize verilmiş olan, güzellikleriyle korunması gereken tüm koylarımız ve ormanlarımız üzerinde yapılmak istenen bu işlemler için bugüne dek tüm hukuki girişimlerde bulunulmuş ve bulunulmaya devam edilecektir" dedi. (DHA)
Yorum Yazın