Dolar 34,6056
%0.18
Euro 36,3305
%0.9
Altın 2.971,440
%-1.13
Bist-100 9.631,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gökyüzünde inanılmaz şov

Gökyüzünde inanılmaz şov

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki 1965 rakımlı Babadağ'dan yamaç paraşütünde yolcu olarak havalanan base jumper (serbest atlayışçı) 41 yaşındaki Cengiz Koçak, başka bir paraşütün altından sarkıtılan 50 metrelik halata tutunarak gökyüzünde paraşüt değiştirdi. Gökyüzünde bir süre halatın ucunda sallanan Koçak, kendini boşluğa bırakıp yere 100 metre kala sırtındaki paraşütü açarak inanılması güç bir şova imza attı.

  • Ege Postası
  • 26.10.2015 - 11:37
16'ncı Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali için Fethiye Ölüdeniz'e gelen serbest atlayışçı Cengiz Koçak, paraşüt pilotları Ferdi Toy ve Fransız Benoit Aulon ile Babadağ 1200 metre pistine çıktı. Yapacakları gösteri için son hazırlıklarını yapan ekip, ucuna kum torbası, ortasına ise Türk bayrağı bağlı 50 metrelik halatı Ferdi Toy'un pilotluğunu yaptığı yamaç paraşütüne bağladı. Ferdi Toy, Rabia Karaağaç ile birlikte ikili atlayış yaparken, Cengiz Koçak da Benoit Aulon ile atladı. 



'600 METREDE HALATA TUTUNUP, ATLADI'
Arka arkaya havalanan paraşütler Ölüdeniz semalarına gelindiğinde, Ferdi Toy'un paraşütünden ucunda kum torbası bağlı 50 metrelik halat sarkıtıldı. Ferdi Toy'un paraşütünün altında uçan diğer paraşütteki Cengiz Koçak ise halatın ucundaki kum torbasını yakaladı. Ön tarafına oturduğu harnesteki(paraşütte yolcunun oturduğu bölüm) emniyet kemerlerini çözen Koçak, yerden 600 metre yükseklikte ayağa kalkarak bulunduğu paraşütten ayrıldı. Halata tutunarak bir süre gökyüzünde sallanan Koçak, daha sonra kendini boşluğa bıraktı. Belceğiz Plajı'ndaki yüzlerce seyircinin nefesini tuttuğu anda Koçak, yere 100 metre kala sırtındaki paraşütü açtı. İnanılması güç bir şova imza attıktan sonra yere inen Cengiz Koçak, plajdakiler tarafından dakikalarca alkışlandı. Gökyüzündeki inanılmaz şov 5 ayrı kamera tarafından da saniye saniye görüntülendi.


EN BÜYÜK KORKUYU O YAŞADI
Gösteri sırasında plajdaki izleyiciler de korkulu anlar yaşadı, ancak en büyük korkuyu halatın sarkıtıldığı Ferdi Toy'un paraşütünde yolcu olarak uçan Rabia Karaağaç yaşadı. Kendisi de yamaç paraşütü pilotu olan ancak 10 yıl önce geçirdiği kaza sonrası bir daha hiç yamaç paraşütüyle uçmayan Karaağaç, ilk kez gösteride rol alarak paraşütle uçtu. Havadayken aşağı dahi bakmakta zorlanan Karaağaç, gökyüzündeki paraşütten halatın sarkıtılmasına yardım etti. Koçak'ın halata tutunduğu anları elindeki paraşüt kamerasıyla görüntüleyen Karaağaç, yaşadıklarını anlattı. Cengiz Koçak'ın kendi paraşütlerine geçtiğini göremediğini ancak hissettiğini aktaran Karaağaç, bundan böyle pilotluğa devam etmeyeceğini, sadece ikili uçuş yapacağını söyledi.

'VAKTİMİZ AZDI'
Normal şartlarda 1700 metre pistinden havalanmayı planladıklarını, ancak havanın bozuk olması nedeniyle 1200 metre pistinden atlayış yaptıklarını belirten Ferdi Toy da bu nedenle gösteriyi tamamlamak için vakitlerinin çok daha kısaldığını kaydetti. Kalkıştan sonra 50 metrelik halatı sarkıttıklarını vurgulayan Toy, paraşütte çok fazla ekipman taşıdıkları için zorlandıklarını vurguladı. Rabia Karaağaç ile birlikte işlemleri tek tek yaptıklarını anlatan Toy, "Deniz üzerine geldiğimizde halatı diğer paraşüte yanaştırdık. Cengiz halatı yakaladıktan sonra uzaklaşıp, paraşütten çekip aldık. Son bir manevra yapıp onu halatın ucundan fırlatmak istedim. Dönüş sırasında Cengiz halatı bıraktı. Yere inişle birlikte gösteriyi tamamladık" dedi.


'PARAŞÜTLERİN BİRBİRİNE DOLANMA RİSKİ VARDI'
İnanılmaz şovuyla nefes kesen serbest atlayışçı Cengiz Koçak ise her yıl Ölüdeniz'e gelirken aklında yeni planlar olduğunu anlattı. Bu planların gerçekleşmesi için başka pilotlardan yardım almak zorunda kaldığını aktaran Koçak, gösterinin en kolay kısmını kendisinin yaptığını vurguladı. Koçak, "İyilerle takıl, huzur içinde öl' diye bir laf var. Pilotlar halat sistemini kurmayı başaramasa ben zaten atlayışı yapamayacaktım. Her iki paraşütte de yolcu olacak şekilde aynı anda kalktık. Havada çok yakın uçtuk. Gösteride büyük bir tehlike de vardı. Ucunda kum torbası, üzerinde Türk bayrağı bağlı bir halatı yakalamamız gerekiyordu. O halat benim uçtuğum paraşütün bir yerine dolaşsa benim sırtımda paraşüt var, atlar giderim. Ancak yolcu olarak bulunduğum paraşütteki pilot ve diğer paraşütteki pilot ve yolcu birbirine dolanmış şekilde ciddi sorunlar yaşayabilirdi. Bu yüzden pilotların önemi büyüktü. Birbirlerine dolanma riskini alarak bu işi yaptık" diye konuştu.

'UÇAKTAN ATLADIK YANLIŞLIKLA BURAYA İNDİK'
Türkiye ve dünyanın farklı noktalarında kule, köprü ve binalardan atlayışlar yapan, son olarak İstanbul'da minareden atlayarak adından söz ettiren Cengiz Koçak, yaşadığı ilginç anıları da anlattı. Son olarak Slovenya'da bir fabrikanın bacasından atladığını anlatan Koçak, şöyle dedi:

"Tahta bir köprüden geçip, fabrikanın bacasına tırmandık. Bacanın bir kısmı bulutların üzerindeydi. Çıkıp atladık, güvenlik bizi yakaladı. Nereden geldiğimizi sorunca 'Acemiyiz uçaktan atladık. Yanlışlıkla buraya indik' dedik ve bizi bıraktılar. İspanya'da binadan atladıktan sonra gözaltına alındım. Halk tepki gösterince serbest kaldım. Bir arkadaşımı ziyarete gittim. Evi yüksek katlı bir binadaydı atlamak istedim. İzin vermedi. Ben de sabah erkenden kalkıp balkondan atlayıp, evden öyle ayrıldım." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.