Dolar 34,6050
%-0.09
Euro 36,6187
%0.07
Altın 2.939,490
%0.09
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Görme engellilerin sesi oldular

Görme engellilerin sesi oldular

İç Mimar Füsun Bay Canbay, görme engelliler için Ses Kardeşim Projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında eşiyle birlikte kiraladıkları Volkswagen T2 minibüsünü ses stüdyosuna dönüştüren Bay, gittikleri yerlerde gönüllü okuyucuların desteğiyle sesli kitaplar oluşturuyor

  • Ege Postası
  • 09.04.2018 - 06:13

Füsun Bay Canbay, 1966 yılında İstanbul’da  doğdu. Eğitimini  Marmara  Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde tamamlayarak iç mimar oldu. Mesleğinin yanında gezmeyi ve yazmayı da bırakmayan Bay, görme engelliler için bir proje oluşturmak için yola çıktı. Uzun bir hazırlık evresinin ardından görme engelli bireyler için sesli kitap hazırlamaya kara veren Bay, seyahat tutkusuyla projesini birleştirerek Ses Kardeşim’i hayata geçirdi. 

Proje kapsamında Füsun Bay eşi Murat Canbay ile Volkswagen T2 model bir minibüs kiraladı. Aracı kiralarken çocukların da ilgisini çekmek istediklerini söyleyen Bay, özellikle pembe renk seçtiklerini belirtirken, kiraladıkları aracın içerisini kısa sürede ses stüdyosuna çevirdi. Bilgisayar, mikrofon, kulaklık ve masayla gezici ses stüdyosunun yanında aracın içerisindeki tüm anıların kayıt altına alınması için bir deaksiyon kamerası yerleştirildi. Projede amaçlarının Türkiye’nin her yerindeki çocukların seslerini kaydederek görme engelli çocuklara verilmek üzere sesli kitaplar oluşturmak olduğunu söyleyen Bay, Ses Kardeşim’in detaylarını anlattı: Her bireyin ileri de görme yetisini kaybetme ihtimali var ve bu yüzden farkındalık yaratılması gerekiyor. Bizim projede hazırlık sürecimiz ayları buldu. İlk çıkış noktamız Seferi Hisar’ın Ulaşmış köyü oldu. Gittiğimiz yerlerde yetkililerle görüşüp okuması düzgün olan çocukların bize yönlendirilmesini istiyoruz. Çünkü çocukların seslerinin net ve anlaşılır olması gerekiyor. Proje kapsamında okunacak kitaplar ise Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) seçici kurulu tarafından seçiliyor. Kayıt altına alınan sesler, yine TÜRGÖK aracılığı ile Türkiye’nin 6.000 noktasındaki görme özürlülere ulaştırılıyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.