Dolar 35,6269
%0.17
Euro 36,9198
%-0.43
Altın 3.119,770
%0.66
Bist-100 10.037,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Görmez: Ramazan'ın manevi iklimine zarar veriliyor

Görmez: Ramazan'ın manevi iklimine zarar veriliyor

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son yıllarda Ramazan ayında "orucu neler bozar neler bozmaz, sahur vakti kaçta başlar" gibi tartışmaların Ramazan’ın manevi iklimine zarar verdiğini söyledi. Bu tür tartışmaların Ramazan...

  • Ege Postası
  • 22.07.2013 - 01:25
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son yıllarda Ramazan ayında "orucu neler bozar neler bozmaz, sahur vakti kaçta başlar" gibi tartışmaların Ramazan’ın manevi iklimine zarar verdiğini söyledi.

Bu tür tartışmaların Ramazan ayını magazinleştirildiğini ifade eden Görmez, “Millet olarak ruhlarımızı, kalplerimizi, akıllarımızı nasıl Ramazan’ın manevi iklimiyle tedavi edebiliri? Daha çok bunların üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Yoksa Ramazan’da orucu neler bozar, neler bozmaz üzerinde bunları magazinleştirmek doğru değil" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, çeşitli din temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Beykoz Hidiv Kasrı’nda düzenlenen iftar yemeğine Görmez’in yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, Süryani Kadim Cemaati lideri Yusuf Çetin, Ermeni Katolik Başpiskoposu Ohannes Çolakyan, Süryani Katolik Cemaati Lideri Yusuf Sağ, Trükiye Ermenileri Patrikhanesi Patrik Vekili Aramya Ateşyan ve çok sayıda davetli katıldı.

"ORUCU NEYİN BOZUP BOZMADIĞI KİTAPLARDA YAZILI"

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan gecede din temsilcileri dostluk mesajları verdi. Programda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, son zamanlarda Ramazan ayında orucu neyin bozup neyin bozmayacağı, sahur vaktinin kaç olup olmadığı yönündeki tartışmaların Ramazan’ın manevi iklimine zarar verdiğini söyledi. Bu tür tartışmalarla Ramazan’ın magazinleştirilmesinin yanlış olduğunu belirten Görmez, “Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Ramazan ayında daha çok manevi iklimini nasıl zenginleştirebiliriz, millet olarak ruhlarımızı, kalplerimizi, akıllarımızı nasıl Ramazan’ın manevi iklimiyle tedavi edebiliriz, daha çok bunların üzerinde yoğunlaşmamız lazım. Yoksa Ramazan’da orucu neler bozar, neler bozmaz üzerinde bunları magazinleştirmek doğru değil. 14 asır boyunca orucu neyin bozduğu neyin bozmadığı kitaplarda yazılmıştır. Bunun yerine biz bozulan benliklerimizi, kişiliklerimizi Ramazan’ın manevi ikliminde nasıl tedavi ederiz bunun üzerinde durmamız lazım. Ramazan ayının son 3 yıldır neredeyse her gece imsak vakti şu saatte mi başlar, bu saatte mi başlar tartışmasıyla manevi iklimini sabote edilmektedir. Bu büyük bir haksızlıktır. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hiçbir zaman tarihin kıyısında köşesinde kalmış şarz ve marjinal görüşlerle amel etmeyiz. Toplumu bilgilendirirken tarih boyunca tüm İslam toplumları, bilginleri ne demiştir, bugün bütün İslam dünyası hangi kriterleri ölçü almıştır, fikir alimleri hangi görüşleri esas almışlardır en ihtiyatlı görüş neyse biz tarihin ilminden onu süzeriz ve toplumla paylaşırız” dedi.

"HAKARET OLAYI ULUSLARARASI İSLAMOFOBYANIN DÜZENLEDİĞİ BİR İŞ"

Geçtiğimiz günlerde bir internet sitesinde yayınlandığı belirtilen Peygamber Efendimize yönelik hakaret içerikli yazıyla ilgili soruya ise Görmez, “Üzerinde tertip edilerek düşünülmüş bir şey olarak düşünmüyorum. Gene çok araya sızmış korsan bilgiler olabilir diye yorumluyorum. Ama burada düşünülerek bir tertip varsa bu Ramazan’ın manevi iklimini provoke etmeye yönelik bir şeydir. Onun için herkesi sağduyuya davet ediyorum. Olsa olsa bu tür şeyler açıkça ifade edeyim, uluslararası islamafobya endüstrisinin cehenneme düzenlediği bir tren seferinin arkasına takılmaktan ibaret olur. Bu doğru değildir. Bu trenin yakıtı dört şeydir. Kindir, öfkedir, nefrettir ve cehalettir. Bu topraklarda bir ateistin bile bu tür hakaretleri sevgili Peygamber’imize sanal alemde de olsa bilerek yazacağına ihtimal vermiyorum” cevabını verdi.

RUHBAN OKULU KONUSU

Programda konuşma yapan Fener Rum Patrikhanesi Patriği Dimitri Bartholomeos, ilayihatçı ve din adamlarının iyi eğitim alması gerektiğine işaret etti. Bartholomeos, “Bizlerin Ruhban okulunun 1971'den beri kapalı olduğunu donanımlı ilahiyatçı ve din adamı bulma noktasında tehlikeli bir döneme girdiğimizi hatırlatmak ve konunun ciddiyetini hatırlatmak isteriz. Sayın Diyanet İşleri Başkanı nazik jestleriyle bizleri patrikhanemizde ziyaret ettiklerinde Heybeliada Ruhban Okulumuzun tekrar faaliyete geçmesi yönündeki olumlu düşüncesini dile getirerek gayrimüslim cemaatlerin dini sorunlarına empatisini göstermişlerdir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.