Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Göztepe ve Karşıyaka statları için “Koca“ tepki

Göztepe ve Karşıyaka statları için “Koca“ tepki

Karşıyaka ve Göztepe’de yapılacak 15 bin kapasiteli iki adet stadyumun ihalesi süregelen tartışmalar eşliğinde gerçekleşti. TOKİ tarafından 15 bin kapasiteli iki ayrı stadyum ve sosyal tesis inşaatı için düzenlenen ihalede yatırımcılardan gelen teklifler alınırken, Göztepe için Uzundere, Karşıyaka için de Örnekköy’ü adres gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Göztepe’de benim tapulu arazim var, oraya stat yapamazlar” diyerek yargıya gitmeye hazırlanıyor. Başkan Kocaoğlu’nun “Amaç stat yapmak değil, rant dağıtmak. Biz statlara değil, yerlerine karşıyız” eleştirileri ise spor camiasından “Seçim süreci yaklaştı, eleştiriler siyasi” karşılığı buldu.

  • Ege Postası
  • 30.01.2014 - 10:23
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in iki ayrı yakasına 15 biner kişilik stat yapmak amacı ile harekete geçen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Karşıyaka ve Göztepe statlarının ihalelerini gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan protokoller kapsamında Karşıyaka Stadı ve Göztepe Stadı’nın yerine UEFA standartlarında modern tesisler inşa etmek amacı ile yapım ihalesine çıkarak teklifleri alan TOKİ, sözleşmenin imzalanmasını takiben yüklenici firmaya yer teslimi yapacak ve statlar yaklaşık 2 yılda bitirilerek hizmete açılacak. Esas tartışma konusu olan Göztepe Gürsel Aksel Stadı için eleştirilerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, alanın ticarete açılmak istendiğini ve rant yaratılmaya çalışıldığını savunarak, söz konusu yerde belediyenin tapulu arazisi olduğunu söyledi ve konuyu yargıya taşıyarak itiraz edeceklerini açıkladı.

KOCAOĞLU “İZİN VERMEYECEĞİM” DEMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde konuya dair tepkisini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tartışmalara neden olan stat konusunu yargıya taşıyacaklarını duyurarak, “Stadı eğer merkezi hükümet yapmak veya yaptırmak istiyorsa bu Örnekköy’de mutlaka yapılırdı. Burada stat yapılmak istenmiyor. Bunu herkesin bilmesi lazım. Burada farklı bir zihniyet var. Burada farklı bir şey var. Atatürk Stadı’na bir mal olarak bakılıyor. Buradan ne çıkar diye... Gürsel Aksel Stadı’na mal olarak bakılıyor. Buradan kime ne fayda çıkar, ona bakıyorlar. Karşıyaka ve Göztepe Stadı için kime ne sordunu? Orada tapulu yerimiz var. Nasıl ihaleye çıkıyorsunu? Buna müsaade etmeyeceğiz. Karşıyaka sahile stat yapılır m? Trafik var, yol var, kentin göbeği… Yerini belirledik, söyledik, Örnekköy’e spor kompleksi yapalım, hatta ben yapayım, yer sizin olsun dedim. Bizim zaten şehir stadımız var. Atatürk Stadı var, Alsancak Stadı var” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DAVA SİNYALİ
Başkan Kocaoğlu, Karşıyaka için Örnekköy, Göztepe için de Uzundere’de kentin yararına, daha uygun stat projeleri olduğunun altını çizerek, “Altına dükkan, üstüne AVM yapalım” bunlar ayrı şeyler. Karşımızdakinin niyetini biliyoruz. Karşısındakinin niyetini bizim kadar iyi okuyan yok. 10 senedir bu kentte görev yapıyoruz. Karşımızdakinin görüşünü kılcal damarlarına kadar biliyoruz. Biz stada hayır demiyoruz. Olmazı söylüyoruz. Bu boynumuzun borcu. Bu doğru mudu? Bu kent için yararlı mıdı? Bunun şehir planlaması ile ilgisi yok. Bunun kamu yararı ile ilgisi yok. Bu tamamen ranttan faydalanmaktır” dedi ve“Stat yapacağız adı altında adı altında ihaleye çıktılar. Buralarda sadece stat yapılmıyor. AVM de yapılıyor, dükkanlar da yapılıyor. Tamamen o arsaların ranta dönüşü ile ilgili bir çalışma bu. 15 bin kişilik stat yapılacak. Zaten trafik problemini çözemediğimiz Güzelyalı’ya 15 bin kişilik stat yoğunluğu getirdiğinizde, Karşıyaka sahiline 15 bin kişilik yoğunluk getirdiğinizde bu kentte yaşanılır m? Bizim alternatifimiz var. Biz bunlara karşı çıkacağız. Yargı süreci başlatacağız. Bize diyecekler ki, “Bu kente stat yapılmasına karşılar.” Sonra Karşıyakalı ve Göztepeli taraftarları üstümüze gönderecekler. “Niye stat yapılmasına karşı çıkıyorsunuz'” diyecekler. Biz stat yapılmasına karşı değiliz. Bizim alternatifimiz var. Bunları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi gücü ile yapacağımızı ve hiçbir ticari amaç gütmeyeceğimizi söyledik. Bunları Karşıyaka ve Göztepe’ye verelim, Altay’ın kullandığı Alsancak Stadı’nı da gerekiyorsa el birliği ile yeniden yapılması konusunda biz elimizi taşın altına koymaya kararlıyız. Stat işini bize versinler yapalım, mülkiyetini de devredelim. Bizim mülkiyet hırsımız yok. Bu tesisleri kulüpler kullanacak, İzmirli kullanacak” sözleri ile mevcut stat projelerinin kente olumsuz etki yaratacağını vurguladı.

“KAZANAN İZMİR OLACAK”
Göztepe ve Karşıyakalı futbolseverler adına İzmir’e yapılması planlanan iki yeni stat konusundaki gelişmeleri Ankara’da yakından takip eden ve sürecin başından bu yana kulüp başkanları ile birlikte yoğun emek sarf eden İzmir Gücü Spor Vakfı (İZVAK) Başkanı Tuğrul Yemişçi ise, gelinen noktanın İzmir kenti adına sevindirici olduğunu belirterek, “İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum. Geçtiğimiz yıl kulüp başkanları ile çıktığımız bu yolda, Ankara ve merkezi hükümetin de destekleri ile başarıya ulaştık. İZVAK olarak yaşanan gelişmelerden ötürü çok mutlu olduk. Temennimiz bir an önce statların yapımına başlanarak kulüplerimize verilmesidir. Onun da takipçisi olacağız. 2 yıl içerisinde statların bitmesini bekliyoruz. Karşıyaka’da stat haricinde il müdürlüğüne ait bir hizmet binası yapılacak. Buraya yapılan tesislerin kullanım haklarının içerisinde yer alan ticari işletmeler ile birlikte tamamen kulüplere verilmesi gerekiyor. Ancak bunlar devlete ait olduğu için protokol ile yalnız bir kısmı kulüplere veriliyor, tamamı tahsis edilemiyor. Statları devlet yaptırıyor, kulüplere yalnızca kullanım hakkı veriliyor. Karşıyaka’daki mevcut stadın altında da şu anda bir restoran bulunuyor. Takımların buralardan gelir elde edebilmesi ve ayakta kalabilmesi için bizler de aracı olacağız. Ticari gelir getiren yerlerin kulüplere bırakılması için talepte bulunacağız, yoksa bir faydası olmaz. Aksi takdirde takımlar için buranın sadece maç oynanan bir deplasmandan farkı kalmaz. Kimsenin aklında soru işareti kalmasın, İzmir kulüplerini haklarını korumak için elimizden gelen gücü kullanacağız” dedi.

“KOCAOĞLU’NUN ENGELLEYECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun Gürsel Aksel Stadı için dile getirdiği eleştirileri siyasi olarak nitelendiren Yemişçi, “Ben Başkan Kocaoğlu’nun İzmir’deki kulüplerimizin menfaatine olan bir şeyde kulüpleri ve taraftarları karşısına alacağını zannetmiyorum. Gürsel Aksel’de belediyenin Tansaş’a verilmiş yeri var. Diğer yandan, zamanında İl Müdürlüğü’nün belediye sattığı bir alan daha var. Herhangi bir hukuki durum çıkacağını ya da belediyenin bunu Göztepe’nin aleyhine kullanacağını sanmıyorum. Trafik ve yoğunluk konusunda da büyük tartışmalar var. Ancak Avrupa’nın her yerinde şehir içerisinde statlar var, oraya binlerce araç da gireceklerini sanmasınlar. Şehrin trafiğine olumsuz etkisi olmayacaktır, zaten 15 günde bir maç oynanacak. Avrupa’da, Londra’da da kentin göbeğinde mahallelerin içinde bunun örnekleri var. Belediyenin problem çıkartacağına inanmıyorum. Halk zaten bunu benimsedi. Aziz Bey’in karşı çıktığını zannetmiyorum. Belki görmeden söylenmiş bir laf olabilir. Statların çevresinde yeni yol açılıyor ve o bölgeyi rahatlatacak düzenlemeler de olacak. Belediyelerin de bu konuda yardımcı olmasını ümit ediyorum. Burada yapılanın Ankara ile bir ilgisi yok. Bunlar İzmir’e katkı sağlayan, kulüplerimizin yararına olan projeler. Bunlar halka mal olmuş tesislerdir. Örnekköy ve Uzundere için geçmişte biz de girişim de bulunduk ve gerekli mercilerden destek istedik. Ancak belediyelerin bu alanlarda çalışma yapması gerekiyor. Buca ve Alsancak’taki statlar için de çalışmalarımız devam ediyor. Tüm kulüplerimize yardımcı olmak istiyoruz. Seçim sürecinde olduğumuz için herkes bir şeyler söylüyor, belediye de yerel seçimleri düşünerek eleştirilerde bulunuyor. Biz siyasetin bu işlere alet edilmesini istemiyoruz. İzmir yıllarca bu tesislerden mahrum kalmış. Önemli olan İzmir’in kazanmasıdır” diye konuştu.

STATLAR SON TEKNOLOJİ SES YALITIMI VE MODERN MİMARİ İLE TASARLANDI
Son teknoloji olan konvansiyonel kalıp sistemiyle ile inşa edilecek 15 bin seyirci kapasiteli iki ayrı stadyumun en dikkat çeken özelliği, gürültü düzeyini minimuma indirecek ses yalıtım sistemi ve modern mimari özelliği görüntüsü olurken, ihale kapsamında statların inşa edileceği alan içerisinde altyapı ve çevre düzenlemesi de yapılacak. Karşıyaka’da 15 bin kişilik statla kamp eğitim merkezi ve il müdürlüğü hizmet binası da yapılacak. 158 kişilik loca tribünü, 881 kişilik VIP tribünü, 482 kişilik protokol tribünü, 813 kişilik basın tribünü ve 18 kişilik engelli tribününün bulunacağı stadın kuzey, güney ve doğu yönünde seyirci girişleri yer alırken, batı yönü sporcu, basın, VIP, protokol ve loca girişleri için ayrıldı. İklimsel özelliklere göre tasarlanan ve çatısında özel paneller kullanılarak sürdürülebilir enerji kaynaklarından faydalanılacak Göztepe Stadı ise çok amaçlı stadyum olarak hizmet verecek ve içerisinde restoran, büfe gibi sosyal alanların yanı sıra çoklu bilet satış gişeleri bulunacak. Çevresi yaya dolaşım alanı olarak tasarlanan stadın içerisinde 300 kişilik protokol, 500 kişilik VIP, 250 kişilik basın tribünü ve engelli vatandaşlar için 75 koltuğun yer alacak ve yine 15 bin seyirci kapasiteli olacak. 12 asansörün bulunduğu statta 500'ü kapalı olmak üzere 600 araçlık otopark ve 10 araçlık otobüs parkı yer alacak. UEFA standartlarında inşa edilecek statta esas eleştiri noktası ise, alanın futbol müsabakalarının yanı sıra, ekonomik anlamda eğlence merkezi işlevinin yüklenmesi oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.