Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler: O halde bu kirlilik neden'

Güler: O halde bu kirlilik neden'

Küçük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliği TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a soran İzmir Milletvekili Güler’e yanıt geldi. Gelen yanıtı değerlendiren Güler; “bakanlık verdiği yanıtta her şeyin yapıldığını, kontrollerin düzenli yapıldığını, arıtma tesislerinin kurulu olduğunu söylüyor.O halde bu kirlilik nede? Menderes can çekişiyor, kıyamet devam ediyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 24.03.2013 - 12:29
İZMİR - Verdiği soru önergesi sonrasında yaptığı açıklama ile nehirdeki kirlilikle mücadelede etkili ve düzenli denetimlerin önemine işaret eden Güler, “Bakanlıktan soru önergesine verilen yanıtta ‘Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2010 yılında Küçük Menderes Havzası’nda, Havza Koruma Eylem Planı hazırlanmış ve söz konusu eylem planı kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlarca alınması gereken her türlü kirlilik azaltıcı tedbir bir iş takvimine bağlanmıştır’ deniliyor. 2010 yılında havzanın temizlenmesi için bir plan hazırlayan bakanlık, hazırladığı planın sonuçlarını hiç mi merak etmiyor. Şuan Küçük Menderes Nehri’nde hayat bitmek üzere, nehirden faydalanmak bir yana kokudan dolayı yanından dahi geçilmiyor. 2010 yılında hazırlanan planını üzerinden 3 yıl geçmesine karşın hiçbir sonuç alınmadığı ortada. Etkili ve düzenli bir denetim sağlanmadığı takdirde Küçük Menderes Nehri’nin kurtarılamayacağını söylemiştik. Bakanlık hala üç yıl önceki plandan söz ediyor.Planı ne zaman uygulamayı, hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz'” dedi.
“ Kurulu olan tesisler ya çalıştırılmıyor ya da yetersiz kalıyor!”
Nehrin kirlilik sebebinin Sanayi tesisleri kadar, evsel atıklar, tarımsal ilaçlar ve kimyasallar nedeniyle de olduğunun altını çizen Güler, “İlgili bakanlığa verdiğimiz soru önergesinde kirliliğin önlenmesinde çok etkili ve işlevsel olan, atık su arıtma tesislerinin sağlıklı olarak işletilmesinin sağlanmasına vurgu yapmıştık. Buna ek olarak atık su arıtma tesisi olmayan belediyelerin ve işletmelerin arıtma tesislerine kavuşturulması yaşamsal bir öneme sahip olduğunu söylemiştik. Bakanlık verdiği yanıtta Küçük Menderes Havzası’nda bulunan 43 yerleşim yerinin 19’una atıksu arıtımı hizmeti verilmekte olduğunu söylüyor. Burada akla şöyle bir soru geliyor; kurulu olan tesisler ya çalıştırılmıyor ya da yetersiz kalıyor! Sayılan bu işlerin nehrin temizlenmesinde yeterli olmadığı da ortada. Nehir ölüyor, ölürken çevresini de yok ediyor. En kısa zamanda daha etkili önlemler alınmaz ise Küçük Menderes Nehri için geç kalınmış olacaktır. Konu basmakalıp yanıtlarla geçiştirilmesin” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.