Gültekin’den müteahhitlere beton santralı çağrısı
Karşıyaka Müteahhitler Derneği (KAMÜDER) Başkanı Niyazi Gültekin beton zamlarının ardından rekabet kurulu tarafından Ege bölgesinde faaliyet gösteren 6 beton firmasına verilen 71 milyon liralık para cezasının müteahhitlere ikinci bir zam olarak geri yansıdığını söyledi. KAMÜDER Başkanı Gültekin'in
- Ege Postası
- 13.02.2016 - 12:29
İzmir ve Ege bölgesinde faaliyet gösteren beton firmalarının betona Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 35 oranında zam yapmasınatepkiler sürüyor. Birçok müteahhittin sert bir şekilde eleştirdiği beton zammı ile ilgili çarpıcı bir açıklama da Karşıyaka Müteahhitler Derneği başkanı Niyazi Gültekin’den geldi. Rekabet kurulu tarafından beton firmalarına verilen cezaların çözüm olmadığına dikkat çeken Gültekin uzun vadeli çözüm için önerilerde bulundu.
Beton sektörünün yıllardan beridir birkaç firmanın tekelinde olduğunu belirten KAMÜDER başkanı Niyazi Gültekin, “Biz yeni gelenbeton ve çimento firmalarından ümitliydik. Fiyat istikrarını korurlar diye tahmin ediyorduk. Ama yılbaşından sonra yüzde 35 gibi çok yüksek bir zam yaptılar. Türkiye’nin en pahalı betonunu İzmir kullanıyor. Bu konu 1 aydır gündemde. Meslektaşlarımız ve basın bu konuda büyük duyarlılık gösterdi. Duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyorum. Ancak beton firmaları, tüm tepkilere ve rekabet kurulunun cezalarına rağmen geri adım atmadı. Tam tersine ikinci bir zam daha yaptılar” dedi.
CEZALAR ZAM OLARAK BİZE GERİ YANSIYOR
Beton firmalarına verilen cezaların çözüm olmadığına dikkat çeken Gültekin müteahhitlere uzun vadeli çözüm için çağrıda bulundu. Gültekin şunları söyledi, “Biz artık beton firmalarını rekabet kuruluna şikayet etmeyi gerekli bulmuyoruz. Çünkü rekabet kurulunun verdiği para cezaları zam olarak bize yansıyor. Bizim tek bir çözüm yolumuz var. İzmir’deki müteahhitler bir araya gelerek ortak bir çimento fabrikası ve beton santrali kurmalıyız.Çimento fabrikasının yapılması birkaç yılı alabilir. Ancak uzun vadede en sağlıklı çözüm yolu budur. ÇED raporu ve ruhsat konularında devletin ilgili kurumların hassasiyetli davranıp müteahhitlere kolaylık sağlaması gerekiyor. Başka türlü tekelleşmenin önüne geçemeyiz.” Niyazi Gültekin, Aliağa ilçesinin beton santrali kurmak için ideal bir yer olduğunu da belirtti.
BETON FİRMALARININ KURNAZLIĞI
Betonun taşıma maliyetinin çok yüksek olduğunu, beton firmalarının bunu fırsat bilerek yüksek oranda zam yaptığını belirten Gültekin, “Beton özgül ağırlığı yüksek bir malzemedir. Bu yüzden taşıma maliyeti yüksektir. Bir firma 70-80 kilometre envanterde dağıtım yapabilir. Buraya en yakın nereden çimento getirilebili? Beton firmaları bunun hesabını yapıyorlar, ona göre zam oranını belirliyorlar. Gidip Mersin’den ucuz çimento bulsanız bile silobasla buraya getirene kadar taşıma maliyetini de ekleyince zamlı betonun fiyatına eşit oluyor. Silobaslar tek yönlü çalışıyor bu yüzden çift nakliye parası alıyor.”
BETON ‘EKMEK’ GİBİDİR!
Betonun standart bir kullanım miktarının olduğunu beton zamlansa da ucuzlasa da bu miktarın dışına çıkılamayacağını belirten Gültekin şu ifadelere yer verdi, “Beton ‘ekmek’ gibidir. Fiyatı arttı yada düştü diye kullanmayacağım diyemezsiniz. İnşaat firmalarının kullandığı beton miktarı bellidir. Fiyatı ucuzladı diye daha fazla kullanmazsınız yada fiyatı arttı diye daha az kullanamazsınız” dedi.
BETON ZAMMI DAİRE FİYATLARINA YANSIYACAK MI'
En çok merak edilen konulardan biri de beton zammının daire fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı. Bu konuya da bir açıklık getiren Niyazi Gültekin, “Betona gelen zam miktarı daire fiyatlarına 1 günde yansıtılmaz. Ama uzun vadede illaki yansıyacaktır. Onlar zam yaptı haydi bizde daire fiyatlarına zam yapalım diyemeyiz. Bir arz/talep dengesi var. Bu dengeyi korumamız lazım. İlerleyen süreçte muhakkak vatandaşa da yansıyacaktır” dedi.
Gültekin son olarak beton firmalarına seslenerek “Biz zararına çalışın demiyoruz. Makul kar karşılığında her zaman çalışalım” dedi.
Yorum Yazın