Dolar 34,2086
%0.08
Euro 37,9166
%-0.47
Altın 2.926,960
%1.07
Bist-100 9.351,00
%-3.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gültepe'de dönüşüm olacak mı

Gültepe'de dönüşüm olacak mı

Geçtiğimiz yıl yeni planlama çalışması başlatılan ve imar işlemleri durdurulan Gültepe semtinde kentsel dönüşüm bilmecesinin çözülmesi beklenirken, bölgenin geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir'in en sorunlu yerleşim alanları arasında yer alan semtle ilgili devam eden planlama çalışmalarına dair bilgiler verdi. Başkan Pekdaş, merak edilen o soruya yanıt verdi

  • Ege Postası
  • 10.03.2016 - 09:34
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak ilçesinin tarihi yerleşim alanları arasında yer alan ancak plansız yapılaşma ve çarpık kentleşme nedeniyle altyapı başta olmak üzere sayısız sorunla boğuşan Gültepe'de başlayan yeni süreç vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturdu. Yapılaşma ve imarla ilgili tüm işlemlerin askıya alındığı semtte kentsel dönüşüm bekleyen vatandaşların sorularına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'tan önemli yanıtlar geldi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Gültepe'de yeni imar çalışması başlatan ve yeni bir planlama sürecine start veren ilçe belediyesi, tarihi semtteki tüm yapılaşma işlemlerini durdurdu. Aldığı meclis kararı kapsamında yeni yapılara izin vermeyen ve ruhsatları askıya alan Konak Belediyesi, bölgenin tamamını ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gitti.

DÖNÜŞÜM FIRSATÇILARINA GEÇİT YOK
Geçmişteki ruhsat sahiplerine tanınan haklar devam ederken kritik bir hamlede bulunan belediye yönetimi, vatandaşların mağdur olmaması adına önlem alarak kentsel dönüşüm izinlerinin de kaldırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, 26 Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur, Boğaziçi ve Cengiz Topel Mahalleleri’nde planlama çalışmaları bitene kadar tüm kentsel dönüşüm, bina yenileme, arazi alım-satımı ve devir gibi işlemlerin durdurulmasını talep eden ilçe belediyesi, üniversiteler yardımı ile bölgede imar planlarına esas teşkil edecek zemin etütlerinin ve jeolojik etütlerinin hazırlanması için çalışma başlattı. Söz konusu imar faaliyetleri devam ederken, semt genelinde kulaktan kulağa dolanan belediyenin kentsel dönüşüm yapacağı söylentileri üzerine kafası karışan vatandaşlar ise soluğu Konak Belediyesi'nde aldı.


DÖNÜŞÜMÜ İLÇE BELEDİYESİ Mİ YAPACAK'
Bölgede yürütülen çalışmalar ve belediyenin izleyeceği yol haritası hakkında bilgi veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yerel yönetim olarak kentsel dönüşüm gibi bir planlarının olmadığını ancak, bölgenin canlanması ve yeniden düzenlenmesi için müteahhitlerin önünü açacaklarını vurguladı. Bölgedeki on binlerce vatandaşın ve hak sahiplerinin kaygılı bekleyişi ve dönüşüm dedikoduları üzerine açıklamada bulunan Başkan Pekdaş, "Buradaki çalışmalarımızı kentsel dönüşüm olarak tanımlamak doğru değil. Bir anlamda dönüşüm sayılabilir ama Gültepe'deki faaliyetlerimiz aslında bu yönde değil. Orada yapılaşma ıslah planları ile devam ediyordu. Çoğunlukla 1950'lerden itibaren kente yeni gelenlerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaptıkları gecekondu tarzı evler var. Türkiye'de 1950'lerden sonra çok büyük göçler yaşandı. Sosyal patlama yaşanmadan bu işler tolore edildi. Yanlış yapıldı ama şimdi de onları düzelteceğiz. Yeni imar yönetmeliği çıktıktan sonra oradaki parsellerin hiçbiri kullanılabilir durumda değildi. Yerleşim alanlarının bulunduğu arazilerin aslında konut yapılabilecek bir parsel olmadığı ortaya çıktı. Yeni düzenleme ile burada arsa olarak da kullanılabilecek bir alan kalmadı. Bu anlamda bir zorunluluk doğdu. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yeni bir plan yapmak zorundaydık" sözleriyle revizyon gerekçelerini detaylarıyla aktardı.  


PEKDAŞ: BELEDİYE ÖNCÜ OLACAK
Gültepe'de işleyecek süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Pekdaş, belediyenin semtteki dönüşümde öncü rol üstleneceğinin altını çizdi ve şunları dile getirdi:

"Oradaki imar uygulamalarını durdurduk, planlama çalışmasına başladık. Bu da hemen olacak bir şey değil. Heyelan haritaları, fay hatları, yeraltı suları, eğim haritaları, zemin etütleri bitti. Şimdi planlara çalışıyoruz. Plan altlığı olacak tüm bu raporlar hazırlanıyor. Sosyal doku araştırmalarını sürdürüyoruz. Çalışmalarımız büyük ölçüde bitti. 50'li yıllardan bu yana tüm uydu fotoğraflarını alarak Gültepe'nin gelişimini aşama aşama inceledik. Nasıl büyüdü, nasıl büyüdü, eski dokusu neydi bunlara baktık. Plan çalışmasını yürüten arkadaşlarla da çok sık görüşüyoruz. Onlardan o bölgeye özgü birkaç model hazırlamalarını istedik. Hangisi daha uygulanabilir, daha çok ilgi görecek onu tespit edeceğiz. Ulaşım durumunu düşünerek Gaziler Caddesi'ne yeni yollar açacağız ve problemleri çözerek burayı yenileyeceğiz. Konak Belediyesi'nin mülkiyetindeki bazı alanlar işgal edilmiş. Plan yaparken, yol, yeşil alan ve sosyal alanlar ayırmak gerekiyor. Belediyenin mülkiyetindeki arazileri de bu amaçla kullanacağız. Kendimize hiçbir alan çıkartmayalım ama kendi yerlerimizi de yol, yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak imara işleyip kente böyle bir katkı sağlayalım. Böylece daha nitelikli bir yer oluşturacağız. Biz plan yağacağız, ev yapmayacağız. Gültepe'deki planlar dahilinde bir özel proje alanı oluşturabiliriz. Bu proje kapsamında bir sosyal donatı alanı ya da park yapabiliriz. Bu da o bölgenin gelişmesini sağlayacak bir dinamo görevi üstlenecektir. Vatandaşların kendi imkanları ile, kendi anlaşmalarını sağlayarak konutlarını yenilemesini sağlayabiliriz. Belediye dönüşüm yapsın dersek biz yüz yılda bitiremeyiz. Gültepe ile Konak'ın arası sadece 7 kilometre. Orası kentin balkonu olan bir nokta. Buranın yollarını, caddelerini düzenlediğinizde buraya olan ilgi de artacaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.