Dolar 34,5839
%0.12
Euro 36,4360
%1.19
Altın 2.977,830
%-0.92
Bist-100 9.690,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gümrükçü 5 yılını değerlendirdi: İkinci dönem için 256 proje vaadi

Gümrükçü 5 yılını değerlendirdi: İkinci dönem için 256 proje vaadi

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü İzmir'de basın mensuplarıyla bir araya gelerek hizmetleri anlattı. Çiğli'de yapılan projeleri anlatan Gümrükçü ikinci dönem için 256 proje hazırlandığını vurguladı.

  • Ege Postası
  • 19.12.2023 - 12:09
  • Güncelleme: 19.12.2023 - 16:34

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek 4,5 yıl sunumu gerçekleştirdi.

"16 MADDE İLE YOLA ÇIKTIK"

Çiğli'de 1700 gün adlı sunumu gerçekleştiren Utku Gümrükçü, "2019 yılında 27 Ocak'ta PM kararı ile Utku Gümrükçü Çiğli Belediye Başkan adayı olarak gösterdi. Parti adayı olarak 5. yılımızı tamamlıyoruz. Biz yola çıkarken 'martın sonu bahar' sloganıyla 12 maddelik bir seçim beyannamesi ile yola çıktık. Aday olduğumuzda Çiğli halkımızın karşısına ise 16 maddelik seçim beyannamesi ile çıktık" ifadelerine yer verdi.

'ANNELER İŞE, ÇOCUKLAR KREŞE' EKSİK KALDI

Vaatlerin yüzde 93 oranında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Gümrükçü, "Bugün gördüğümüz o ki yüzde 93 oranında verdiğimiz vaatleri yerine getirdik. Anneler işe çocuklar kreşe noktasında eksik kalmışız. Maalesef başka ülkelerde eğitim, yerel yönetimlerin görevi değil. Eğitim ulusal düzeyde planlaması gereken ve yetiştirdikleri çocuklarla ülkenin milli pozisyonunu öğrenen bir kuşak olması gerekirken Türkiye'de yerel yönetimler eğitime katkı koymak zorunda. Çiğli Belediyesi'nin dershanesi ve bir kreşi var. Çocuklarımız için geçiçi bakım merkezi açtık. Bunlar bizim anladığımız anlamda kreş değiller. Diğerleri günlük bakım merkezi olarak kurguladık. Zayıf kaldığımız noktayı baştan söyledim" dedi.

METROPOL BİRİNCİSİ

Çiğli'de dönüşüm zamanı diye bir slogan ile vatandaşın karşısına çıktığını belirten Gümrükçü, "Kültürel, mekansal, dijital dönüşüm gibi başlıkları olan bir yol haritamız vardı. Bu yol haritası üzerinden ne yaptıklarımızın altını dolduracağız. Belediyenin güçlü olması için ekonomisinin güçlü olması gerekiyor. Çiğli Belediyesi'nin bir ekonomik devri mevcuttur. Kesin hesaplardan alınmış veriler var elimizde. Belediye bütçeleri yıllıktır. 2023'ü daha bitirmediğimiz için yaklaşık rakam vereceğim. Biz belediyei aldığımızda 166 milyon kasada gelir vardı. Bütçe bir tasarımdır, hayaldir. Gider bütçesinde de ise harcamalar düşünerek bir rakam belirtilir. Denk bütçe ise gelir gider denkliğidir. Çiğli Belediyesi 2018 yılında 200 milyonluk bir bütçe tasarlamış ama 166 milyonluk gelir toplamış. 2018 yılında 166 milyon ile topladı. 2020 yılında gelirler 3 kat artmış. Bu yıllar arasında diğer belediye gelirleri 2,5 kat  artmış. Karşıyaka, Bayraklı ile kıyasladığımızda daha iyi durumdayız. Çiğli Belediyesi gelir toplamda başarılı olmuş. 2023 yılında 778 milyon lira kasaya para girmiş. 840 milyon bandında bu yılı kapatacağız. 2018 yılından bu yana 5 kat arttırmışız. Bizim nüfus 220 bin bandında. Belediye gelirinin nüfusa oranıyla kişi başına düşen gelirle İzmir'de metropol  birincisiyiz. 2023'te de birinciliği koruyacağız" dedi.

"25 MİLYONLUK AÇIK"

Artan enflasyon ve personel giderlerindeki artışa dikkat çeken Gümrükçü, " Biz göreve geldiğimizde ayda 6 milyon lira personel maaşı ödüyorduk. Bugün 36 milyon lira ödüyoruz. Gelirlerimiz 5 kat artarken personel giderlerimiz 6 kat artıyor. İller Bankasından gelen pay ile memur ve işçi maaşları ödenir. Vergiler ise vatandaşlara hizmet olarak döner. İller bankasından 6 milyon gelmesi gerekirken 2 milyon geliyordu. 36 milyon öderken 15 milyon İller Bankası payı gerekiyor.Ben 25 milyonluk bir açığı kapatmaya çalışıyorum. Bu zorlayıcı bir faktör" diye konuştu.

GEÇMİŞ DÖNEM BORÇLARI KAPATILDI

Çiğli'nin önceki dönemden kalan borçlarına dikkat çeken Utku Gümrükçü, "Ben borcu olmayan belediye verdim gibi sözler sarf eden eski başkanlar var. 280 bin dolar bazında borç vardı. 2017-2019 döneminde çekilen kredi 55 milyon TL. Ödenen kredi 23 milyon TL. Toplam 32  milyon bize borç kaldı. Borçsuz belediye dedikleri belediyenin 54 milyon TL borcu vardı, bu borcun içinde devlet borcu yok. Dolar bazında 10 milyon 500 bin dolar önceki dönemden gelen borç. Bugün 300 milyon rakamını buluyoruz. Biz geçmişten borç aldık ve ödedik. Bizden önceki başkanların  kalan özel ve banka borçlarının tamamını ödedim. Şantiye binası yapılmış, onun borcunu bitirdik. Ben neden borçlandılar demiyorum. Borçsuz belediye de olmaz. Ama nereden geldiğini anlatmak için raka   vermem gerekiyordu. Borç yiğidin kamçısı ama ödeyebiliyorsan. Bütün belediyelerin borcu var. Büyükşehir'in de borcu var ama kredi notu AAA oluyor. Önemli olan gelir gider dengesi. Gelire borcun oranı yüzde 92'ydi. Belediyenin yıllık gelirine vurgulduğumuzda bu sonuç çıkar. Bize en borçlu belediye diyorlar ya, şu an yüzde 69'a düştü. Borç stoku azalmış. Çiğli Belediyesi'nin borcu 540, bu yapılandırma yapmış halimiz" dedi.

13 YENİ MÜDÜRLÜK

Kurum kapasitesini geliştirmek için yapılan hamleleri anlatan Gümrükçü, "13 tane müdürlük kurduk. Personel sayısı artar ama ben yeğenimi, akrabamı mı alıyorum? Olmayan müdürlükleri kurduk ve içerisine personel aldık. Yeni açılan müdürlükte 416 personel çalışıyor. Dijital arşiv çalışması yaptık. Personele dayalı bir hizmet ihalesi yapmadık. Kendi olanaklarımızla imarı bitirdik. 2019 yılında Afyon'da bir kamp yapıldı. CHP bütün belediyelere dedi ki kentimizi  insan hakları kenti yapın. 2019 Mart'ta bütün aday arkadaşlarımızla İzmir Barosu ile protokol imzaladık. İnsan hakları kenti CHP'nin bize yüklediği bir görevdi" diye konuştu.

NELER YAPILDI?

E devlet sistemini belediyeyi entegre edildiğini dile getiren Gümrükçü, "27 bin kişi sistem üzerinden işlem yapıyor. Büyükşehir'in kurduğu HİM'e aboneyiz. Biz 400 bin kişiye dönüş yapıyoruz. Ciddi bir halka ilişkiler sistemi kurduk. Çevresel dönüşüm başlığında çöp konteynerlerini yeniledik. Araçlarımız aldık. Biyolojik arıtma tesisinin 4. fazının ihalesi yapıldı. Atık yönetiminde ciddi rakamlara ulaştık. Atık ilaç önemli bir hizmet. Eczaneler üzerinden yapıyoruz. Süresi geçen ilaçları imha ediyoruz. 2018 yılında yapı işleri anlamında 5 tane hizmetimiz vardı. Bugün 21 hizmete geçtik. Kaçakla mücadele ediyoruz. 19 bina yıktık. Yapı kullanma izin belgesi verdik. Yapı ruhsatlarını kesiyoruz. 2023 yılında bin 398 ruhsat kestik. 2018 yılına Çiğli sağlık hizmetlerinde 13 çeşit hizmet veriyordu. Biz 21'e çıkardık ve 8 bin 500 vatandaş yararlandı. Kadın aile hizmetleriyle ilgili müdürlüğümüzü açtık ve 2 bin 800 vatandaşımız yararlandı. İstihdam ofisi açtık ve yılda 2 bin 500 ila 4 bin personel iş başı yapıyor. Bu yıl 3 bin 893 kişi iş başı yaptı. 13 kurs vardı 60'a çıktı. Telefonla danışmanlık hizmetleri verdik. Kadınlarımızı kanser taramasına götürüyoruz. 1346 kadını taramaya götürdük. Kadın sağlığı için mahallelerde eğitimler veriyoruz. Veterinerlik hizmetlerimizi arttırdık. 2021'de 15 bin, 2023'te 11 bin 595 can dostumuzu tedavi ettik. Sosyal demokrat belediye nasıl kurulur onu gördük. 24 bin kişi bizden sosyal almış. Sıcak yemeklere çorba, aşura, gıda kolisi ekledik. Taziye evine kolisi veriyoruz. Evde temizlik, hoşgeldin bebek projeleriyle yarım veriyoruz. Sosyal destek kartına başladık. Askere giden kardeşlerimize askerlik çantası veriyoruz. Üniversite kazanan öğrencilere valiz dolusu eşya veriyoruz. Biz sahada çalışan bir ekip ile 5 bin esnafa anket yaptık. 65 yaş üstü 801 yurttaşı evine gittik. Talep ve ihtiyaçlarını sorduk. 9 bin kadını evinde ziyaret ettik. 4 bin 500 çocuk ile anket yaptık. Mülteci konusu önemli. Bir tarama gerçekleştirdik 1800 göçmen Çiğli'de. Gayri resmi verilere göre Çiğli'de 7 bin 800 kişi daha var. Bu büyük bir toplumsal sorun olabilir. Güzeltepe'de bir kadın yaşam merkezi açtık" diye konuştu.

BELEDİYE KÖPRÜ YAPAR MI?

Kendi öz kaynaklarıyla 2 adet köprü yapıldığına dikkat çeken İlçe belediyesi köprü yapar mı? Ben 2 tane yaptım. 1671 sokağın tamamını açtık ve dere üzerinden köprü yaptık. Yeni mahallede devlet hastanesine vatandaşlar ulaşabilsin diye bir köprü yaptık. Uzay ve havacılık kampüsümüzün değeri 50 milyon lira. Çiğli'nin ilk ve tek havuzunu açtık. Evka-2'de taziye evimizi açtık. Evka-5'in pazar yerinin üzerinin kapatılması gerekiyordu orayı kapattık ama açılış dahi yapmadık. Kadın yaşa merkezi açtık. Matematik ve bilim üzerine kampüs yapıyoruz. Bir eğitim merkezi olacak. Sasalı'ya tenis merkezi yapıyoruz. Harmandalı'da Cemevi inşaatımız devam ediyor. Tariş'ten makina aldık ve 30 kadınımız orada tanışacaklar. Çileği dondurarak ambalaj yapacağız ve satışını gerçekleştireceğiz" dedi.

'FLAMİNGO' İZMİR SEMBOLÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e 'flamingo' hediye ettiğini hatırlatan Gümrükçü, "Flamingo bir İzmir sembolü oldu. Soyer, Özgür Özel'e hediye olarak verildi" ifadelerine yer verdi.

ÇİĞLİ'NİN İMARI TAMAM!

İmar planlarından bahseden Utku Gümrükçü, "Köyiçi mahallesi imar planı çalışmasını vatandaşın itirazı sonrası revize ettik şimdi Büyükşehir'de bekliyor. Harmandalı imar planını yaptık ancak mahkeme bozdu, bir daha yaptık şimdi yeniden askıda. Sasalı çalışması bitti. Güzeltepe'de uzlaşma aşamasındayız. Ocak ayından sonra ilerleyecek ve temel atma töreni yapabileceğiz Bir tek Esentepe kaldı. Mahkeme kararıyla bozuldu, yeniden çalıştık meclise gelecek ve yerel seçime kadar bitireceğiz. Çiğli'nin 9 imar sorunu varsa 9'unu da çözdük" dedi.

ÇİĞLİ'DE YOL VE DOĞAL GAZ SORUNU BİTTİ

İzmir'in her yerinde yol sorunu yaşandığına dikkat çeken Gümrükçü, " Bizim öyle bir sorunumuz yok, Çiğli'deki en büyük problem ise parktı. Biz 77 parkı yeniden yaptık, 44 tanesini de sıfırdan yaptık. Kişi başına düşen yeşili 20 metrekareye çıkardık. Bizim 121 parkımıza 363 milyon lira harcadık. Asfalt çalışmasını İzBB ile yaptığımız için rakam vermeyeceğim. Çiğli Belediyesi 300 metrekare parke taşı yol yaptı. Toplam maliyet ise 218 milyon TL oldu. Çiğli'nin yol sorununu bitirdik. Merkez'de açılmamış yol sorunu kalmadı. 30 küsür yıldır Maltepe'nin beklediği yolu yaptık. Çiğli'de doğalgaz yok diyemezsiniz. Biz doğalgaz sorununu bitirdik" dedi.

"KIZ YURDU ARSAMIZ VAR"

Çiğli Belediyesi'nde 16 futobol sahası büyüklüğünde yer kazandırdığını belirten Utku Gümrükçü, "İmar planı yaptık bunların sonucunda belediyeye arsa kazandırdık. Çiğli Belediyesi'nin bir kız yurdu arsası var. 115 bin metrekare arsayı belediyemize kazandırdık. 805 milyonluk bir tapu belediyemize geçti. Bu arsa 16 futbol sahası yapıyor. Her yıl mahallelere sandık kuruyoruz ve şikayetleri çözüyoruz. Sivil katılım için eylem planı hazırladık. Kent konseyi kurduk. Personeli ile çalıştay yapan tek belediyeyiz" dedi.

"İZMİR'DE BİRİNCİ BELEDİYE OLDUK"

Gümrükçü sunum sonrasında yaptığı açıklamada, "Verdiğimiz vaatlerin yüzde 93'ünü yerine getirdi. Belediyenin ekonomik gelirlerini ve mallarını arttırdık. Çiğli belediyesi kendi nüfusundan daha büyük olan belediyeleri geçti. İzmir'de belediye noktasında birinci oldu" ifadelerine yer verdi.

İKİNCİ DÖNEME 256 PROJE

Bakanlıkta bekleyen sahil şeridi projesinden bahseden Gümrükçü, "30 metrelik bir sahil şeridini barındıran Bostanlı rekreasyon alanı devamı olan projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verdik ancak bir sonuç alamadık. Genel seçimler bitti, yaz ayları geçti, umuyorum Mart ayına kadar olumlu haber alacağız. Çiğli sahiline yürüyerek inebileceğiz ama daha gidecek çok yolumuz var. Keşke bu sorunu bugüne kadar çözebilseydim. İkinci döneme 256 tane başlık hazırladım. Bunları adaylık açıklandıktan sonra Çiğli halkının önüne koyacağım" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.