Dolar 32,5846
%0.21
Euro 35,2139
%0.32
Altın 2.466,760
%0.14
Bist-100 10.682,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Günay’dan AK Parti’ye HSYK çıkışı

Günay’dan AK Parti’ye HSYK çıkışı

AK Parti eski İzmir Milletvekili, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, yazılı bir açıklama yaparak, AK Parti milletvekillerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştirmeye yönelik verdiği kanun teklifine tepki gösterdi. Günay, “HSYK Yasasında değişiklik yapılması amacıyla, bir kısım iktidar partisi milletvekilinin TBMM'ye sunduğu öneriler, Anayasa'ya ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırıdır” dedi.

  • Ege Postası
  • 10.01.2014 - 15:50
EGEPOSTASI – Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, eski partisine yönelik eleştirilerine devam ediyor. Yazılı bir açıklama yapan Günay, HSYK’nın yapısını değiştirilmek istenmesine tepki gösterdi. Günay, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bilindiği gibi, HSYK'nın bugünkü yapısı, Eylül 2010 Anayasa oylamasından sonra gerçekleşmiş; Anayasa'nın 159. Maddesinde yapılan değişiklikle, önceki dar ve kapalı yapı yerine daha geniş bir temsile ve daha bağımsız bir işleyişe kavuşan yeni bir HSYK oluşumu ortaya çıkmıştır. Madde, en temel düzenlemelerden biri olarak, eski dönemde en çok eleştirilen bir konuyu çağdaş ölçütlerde çözmeyi amaçlamış, Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın Kurul üyeliğini korumakla birlikte, Bakanın yönetim görevini sınırlamış ve temsil işlevini de törensel düzeye indirgemiştir. Bu düzenleme, yapıldığı dönemde iktidar partisi sözcüleri tarafından en üst düzeyde ve coşkuyla sahiplenilmiş; kısa bir süre içinde de, iktidar grubunun önerisiyle, maddenin ruhuna uygun yeni bir HSYK Yasası, TBMM tarafından kabul edilerek yürürlük kazanmıştır.

"Günay’dan çok konuşulacak açıklamalar" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...


Şimdi, üzerinden henüz üç yıl geçmeden, bu yasayı değiştirmek için iktidar grubunun yapmış olduğu yeni öneri 2010'da gerçekleştirilen kazanımları tümüyle ortadan kaldırmakta ve yargının en üst kurulunu yürütme organının bir üyesine bağlamaktadır. Önerilen bu düzenleme Anayasa'nın 2010'da değiştirilen 159. Maddesine ve yine bütün demokratik yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olan "kuvvetler ayrılığı" anlayışına açıkça aykırıdır”

"CHP'Lİ TÜRMEN İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...


İLKESİZLİKTİR
“Bütün bu düzenlemelerin -çok yakın bir geçmişte- yargı bağımsızlığı, AB müktesebatı ve demokratikleşme konusunda reform niteliğinde adımlar olduğunu savunan bir siyasal partinin, bugün Anayasa ve yasa ile oluşturulan yapının özünü zedeleyecek yeni önermeler yapması, gerçekten -siyaset adına üzüntü verici- bir ilkesizliktir. Üstelik, bu değişiklik gayretinin, bir yolsuzluk soruşturmasının ardından yapılması ve kamuoyunda bu soruşturmaya müdahale amacıyla yapılıyor görüntüsü kazanması da, çok yakın geçmişte halktan 'ileri demokrasi' vaadiyle destek almış bir siyasi parti ve bunu savunanlar için tam bir talihsizliktir. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik hukuk devleti niteliğine büyük zarar verecek olan bu talihsiz girişimin, giderek iktidarın meşruiyetini de tartışılır hale getirecek olmasından duyduğum kaygıyı, sadece siyasal deneyim ve birikimimin değil, hukuka olan inancımın da bir gereği olarak kamuoyuna saygıyla duyurmak isterim"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.