Dolar 34,6484
%0.27
Euro 36,3225
%0.06
Altın 2.926,700
%0.3
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güneş enerjili kurutma makinesi Ekoloji Fuarı'nda

Güneş enerjili kurutma makinesi Ekoloji Fuarı'nda

Bu yıl 10'uncu kez açılan Ekoloji İzmir Fuarı'nda, organik tarım, gıda, tekstil, kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra meyve ve sebze kurutmak için üretilmiş güneş enerjisi destekli kurutma makinesi de yer aldı.

  • Ege Postası
  • 17.05.2019 - 09:00

Fuarİzmir'de açılan 10. Ekoloji İzmir Fuarı, 15-18 Mayıs tarihleri arasında dört gün boyunca hem sektör profesyonellerini hem de doğrudan bireysel alım yapan tüketicileri ağırlayacak. Fuarda; organik tarım, gıda, tekstil, kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra güneş enerjisi destekli sebze ve meyve kurutma makinesi de sergileniyor. Konya merkezli bir firma tarafından imal edilen, üretim yılı olan 2014'te Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 'enerji verimlilik ödülü' alan makine, geleneksel kurutma yöntemlerinin tozlanma ve toksinlenme gibi dezavantajlarını ortadan kaldırıp, güneş enerjisi ile düşük maliyetle ürünleri kurutmayı sağlıyor.

Firmanın Ar-Ge bölümünde çalışan Bartu Bugatur, "2014 yılında Türkiye'de bir ilk olarak üretilen bu makine güneş enerjisi destekli meyve sebze kurutmayı mümkün kılan özel otonom bir teknoloji. Geliştirilme amacı ise; küçük ve orta ölçekli üreticinin ürününe kurutma yöntemi ile değer katmak, bunu yaparken de temiz ve düşük maliyetli güneş enerjisini kullanmak. Ülkemizde genellikle geleneksel yöntemlerle meyve ve sebzeler yere serilerek, güneş ışığına maruz bırakılarak kurutma yapılıyor. Bunun, tozlanma, toksinlenme gibi bazı dezavantajları var. Ürünlerin direkt güneşi görmesi besin değerini düşürüyor. Bu teknoloji ile bu dezavantajları bertaraf ediyoruz. Kapalı, kontrollü bir ortamda kurutma imkanı sunuyoruz. Şeftali, çilek, elma gibi sererek kurutma imkanı bulunmayan meyveleri de makine ile kurutma imkanına sahibiz" dedi.

Bu kurutma makinesinin özellikle kadın girişimciler arasında rağbet gördüğünü, kadın istihdamını destekleyen bir yapıya sahip olduğunu belirten Bugatur, "Kooperatif mantığı ile bir araya gelen birkaç kadın cüzi yatırımlarla yeni bir iş kolu olarak kurutmaya başlayabiliyorlar. Bizim çıkış noktamız Konya olduğu için makinemiz o bölgede daha çok kullanılıyor. Kabinlerin iki ayrı boyu var; küçük olan 35-50 kilogram yaş meyve kapasitesine sahip, büyük olan ise 350-500 kilogram yaş meyve kapasitesine sahip. Bunun üzerindeki sistemler kabinlerden birkaçının bağlanması ile ölçeklendirilebiliyor" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.