Dolar 34,2640
%-0.02
Euro 37,3969
%-0.26
Altın 2.918,010
%-0.35
Bist-100 8.699,00
%-1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güney Kore’deki istihbarat krizinin ucu Kuzey Kore’ye dokundu(Haber-Yorum)

Güney Kore’deki istihbarat krizinin ucu Kuzey Kore’ye dokundu(Haber-Yorum)

İstihbarat servisinin başkanlık seçimlerine müdahil olduğunun ortaya çıkması ile patlak veren kriz, Güney Kore ile Kuzey Kore ilişkilerini de olumsuz etkiledi.Güney Kore’de son bir kaç haftadır Milli İstihbarat Servisi’nin(NIS) etrafında...

  • Ege Postası
  • 28.06.2013 - 10:53
İstihbarat servisinin başkanlık seçimlerine müdahil olduğunun ortaya çıkması ile patlak veren kriz, Güney Kore ile Kuzey Kore ilişkilerini de olumsuz etkiledi.

Güney Kore’de son bir kaç haftadır Milli İstihbarat Servisi’nin(NIS) etrafında dönen tartışmalar dinmek bilmiyor. Geçtiğimiz haftalarda Seul Merkez Bölgesi Savcılık Ofisi, NIS eski Şefi Won Sei-hoon hakkında soruşturma başlattıklarını duyurmuştu. Won’un, bazı istihbarat çalışanlarına Kuzey Kore sempatizanı olarak gördüğü liberal adaylar aleyhinde seçim öncesinde internet üzerinden karalama kampanyası yapılması için talimat verdiği iddia ediliyor.

Olayların yargıya taşınması ile gözler NIS’e çevrildi. Parlamentoda yapılan görüşmelerde NIS’e üzerinden bazı reformların yapılmasını ve eski Şef Won dışında olaya müdahil olan istihbatraçılar hakkında hukuki işlem başlatılmasını istendi. İktidardaki Seanuri Partisi, her ne kadar bu konuda diretse de, sonunda ana muhalefet Demokrat Parti ile bir mutabakata vardı.

NIS’in üzerindeki kamuoyu baskısının artması ile, kurum tartışmaların yönünü değiştirecek bir hamlede bulundu. İstihbaratçılar, liberallerin yeri geldiğinde Kuzey Kore ile olan denizdeki kıta sahanlığında, Güney Kore aleyhlerinde hareket edebileceklerini ileri sürdüler. NIS, bu iddiasını 2007 yılında Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile görüşen Güney Kore’nin liberal Devlet Başkanı Noh Moo-hyun’un diyalog tutukanlarına dayandırdı.

Görev süresi bittikten sonra yakınları hakkında çıkan rüşvet iddiaları üzerine intihar eden eski Devlet Başkanı Noh’a ilişkin bu yönde suçlamaların artması ile Demokrat Parti yetkilileri söz konusu iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Söz konusu Kim Jong-il ile Noh görüşmesinde hazır bulunan parti yetkilileri böyle bir diyalogun geçmediğini ifade etti. Muhafazakar ise iddialarını aslını görmek için söz konusu diyalog tutanaklarını kamuoyuna açılmasını teklif etti.

NIS, Kuzey Kore ile Güney Kore liderlerinin görüşme tutanaklarını kamuoyuna açması ile kriz daha da büyüdü. Bir yandan yoruma açık olan Noh’un ifadeleri liberalleri zan altında bırakırken, diğer yandan diplomasi etiği gereğince en az 20 ila 30 yıl kamuoyuna açılmaması gereken diyalog tutanaklarının ifşa edilmesi Kuzey Kore ile olan ilişkileri gerdi. Kuzey Kore, devlet kanalın üzerinden yaptığı açıklamayla yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.