Güven, İzmir'lileri kültürüne ve stadına sahip çıkmaya çağırdı
Deprem riski nedeniyle Alsancak Stadı'nın kapatılmasına CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, iki yıl önce Stadın yıkılarak yerine AVM yapılacağı şeklinde söylentiler üzerine"Stadın yıkılarak AVM yapılması yerine, yenileme yapılarak mı yoksa yapılmadan mı hangi kültürel amaçlarla ne şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin araştırılarak İzmir'linin kullanıma sunulması için verdiği önergenin gündeme alınmadığını, ancak yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Alsancak Stadı'yla ilgili şok bir karar ile stadın boşaltılmasını istendiğini" belirtti.
- Ege Postası
- 25.08.2014 - 10:28
STAD, 20. YÜZYIL MİRASI
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven de konu ile ilgili TBMM'ye bir soru önergesi sundu. Prof. Dr. Hülya Güven, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu'nun tarihi yapıların yıktırılmaması yönündeki ‘ilke kararına’ dikkati çekti. Önergede İzmir'in tarihi Alsancak Stadı'nın korunması gerektiğini belirten Güven; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Sitler ve Anıtlar Konseyi (ICOMOS), Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği gibi Uluslararasıkuruluşların tarihi yapıların kültürel miras olarak değerlendirilmesi yönündeki çalışmalarına değindi. Güven, “ICOMOS’un ‘Spor ve Mirası’ konulu çalışmasında 20. Yüzyıl spor yapılarının korunması ve geliştirilmesine ilişkin araştırmalara yer verilmiştir. Ülkemizde de 20. Yüzyıl’da inşa edilmiş spor yapıları kültürel miras kapsamındadır. Bunlardan birisi de İzmir’in kent belleğinde ve çok kültürlü geçmişinde önemli yere sahip olan Alsancak stadıdır. Bu nedenle korunması gerekmektedir” diye açıklama yaptı.
DÖRT ÇADIR KENT ALANINDAN BİRİ
Prof. Dr. Güven, verdiği soru önergesinde, stadın deprem olasılığına karşı güvenlik açısından kapatılmasına karşı ise şu görüşlere yer verdi: “Stat deprem riski yüksek bir kent olan İzmir'in en riskli bölgesinde, 400 bin nüfuslu Konak ilçesinin İzmir Afet ve Acil Durum Eylem Planı ile belirlenmiş dört çadır kent alanından biridir. Bu bakımdan stat alanı, olası bir deprem sonrası sığınacağı güvenli bir alan konumundadır. Bu özelliği bilimsel makalelerde de işlenmiştir.”
KARAR NEDEN BİR YIL SONRA ALINDI
Stadın hasarlarına bir yıl öncesinden basında yer verilmiş olmasına rağmen, neden bir yıl sonra bu kararın alınmış olmasına da önergesinde cevap arayan Güven, 2 Temmuz 2012 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın “Alsancak Stadı'nın yıkılıp yerine AVM yapılması gibi bir projenin olmadığına ilişkin”açıklamasına da değindi. Güven, Bakanlar tarafından verilen sözlerin hiçbir öneminin olmadığını, seçimlerden önce günü kurtarmak için bu tür vaatlerde bulunduklarınısonra da yine istediklerini yapmaya çalıştıklarını, her yeri AVM ile doldurmak istediklerini söyleyerek, "İzmir'lileri bu nedenle İzmir'e ve tarihine sahip çıkmayaçağırıyorum."dedi.
TANRIKULU'NDAN ALSANCAK STADI İÇİN SORU ÖNERGESİ
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İzmir Alsancak Stadı'nın kapatılması hakkında, TBMM'de Gençlik ve Spor Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı'na ayrı ayrı yazılı soru önergesi verdi.
Futbol liglerinin başlamasına az bir süre kala, depreme dayanıklı olmadığı ve çökme riski taşıdığı iddialarıyla İzmir Alsancak Stadı'nın kullanımının yasaklandığını hatırlatan Tanrıkulu bu kararın stadı 2008 yılından bu yana kiralayarak işleten Altay Spor Kulübü olmak üzere, maçlarını burada oynayan Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu Spor Kulüpleri'nin olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Tanrıkulu, "Bu spor kulüplerimiz yeni sezon için saha arayışlarına girerek, yıllardır evlerinde oynadıkları müsabakaları, bundan sonra deplasmanda oynamak zorunda kalacaklardır. Nitekim Altınordu Spor Kulübü 2014-2015 maçlarını Manisa'da oynayacaktır.
Alsancak Stadı için 12 yıldır gerekli önlemleri almayıp, liglerin başlamasına günler kala kapatma kararı alma kolaylığına kaçılması ve bu tarihi tesisin yerine ne yapılacağının açıklanmaması İzmir'de spor camiasında derin kuşkular ve üzüntü yaratmıştır" dedi.
Alsancak Stadı'nın yerinin ne olarak kullanılacağının kamuoyuna açıklanmasını isteyen Tanrıkulu önergesinde şu soruları yöneltti,
"Bakanlığınız tarafından İzmir Alsancak Stadı'nın güvenliği için 2002 yılından bu yana hangi gözlemler ve tespitler yapılarak, bunların sonucunda ne gibi işlemler yapılmıştı? Stadın kapatılmasına neden olan tehlikeler nelerdi? Son rapor kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadı? Bu tehlikelerin varlığı ilk ne zaman tespit edilmiş, stadın bu tarihe kadar kullanılmasına hangi makam tarafından neden müsaade edilmişti? Bu sorumlular hakkında ne gibi işlem yapılacaktı? Bakanlığınız tarafından 2013-2014 futbol sezonunun bitiminden bu yana neden bakım, iyileştirme ve güçlendirme çalışmaları (bugünkü inşaat teknolojileri ile mümkünken) yapılmamıştı? Kapatma kararı sonrasında Alsancak Stadı'nın akıbeti ne olacak, bu alan içinde neler yapılacaktı? Alsancak Stadı'nın ticarî alana dönüştürülerek AVM ve Rezidans yapılması için ihaleye çıkılacağı bilgisi doğru mudu? Stadı kullanma hakkı olan Altay Spor Kulübü ile burada karşılaşmalara çıkan diğer İzmir kulüplerinin, Alsancak Stadı'nın kapatılmasından doğacak olan zararları karşılanacak mıdı? Alsancak Stadı'nın depreme dayanıklılık yönünden incelenmesi ilk olarak hangi tarihte gerçekleştirilmiş, sonucu ne olmuştu? Bu incelemenin başlaması için talep nereden gelmişti? Futbol liglerin başlamasına kısa bir süre kala deprem riski tespit edilen Alsancak Stadı için 12 yıl neden beklenmişti? Bu risk göz ardı edilerek, stadda müsabaka oynanmasına hangi kurum müsaade etmişti? Sorumlular hakkında ne gibi işlemler yapılacaktı? Stad ile ilgili olarak 'müsabaka oynamaya uygun değildir' raporunun 6 Ağustos'ta yapılan incelemeler sonucunda verildiği kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu rapor hangi kurum tarafından, hangi gerekçe ile verilmişti? Raporun içeriği nedir ve neden kamuoyu ile neden paylaşılmamıştır'"
Yorum Yazın