Güven'den kaçamak cevaplar
Sayıları 3 bin’i aşan antropoloji mezunlarının istihdam beklentisi ile ilgili Başbakan’ın cevaplaması istemiyle, soru önergesi veren ve önergesi tam 6 ay sonra cevaplanan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, antropologların çalışabileceği ve çalıştırılması gereken kurumların sanki böyle bir alan yokmuş gibi davrandıklarına ve istihdam edilmedikleri halde, hâla öğrenci alımının sürdürüldüğüne dikkati çekti. Güven, sorularına kaçamak cevaplar verilerek toplumun ve binlerce mezunun bilgilendirilmesinin de engellendiğini belirtti.
- Ege Postası
- 11.07.2014 - 09:48
Güven, “Binlerce mezuna rağmen kamu kurum ve kuruluşlarınca 2012, 2013 yıllarında kaç antropolog kadrosu açılmıştır sorusuna sadece 5 antropolog kadrosu açıldığı cevabını aldım. 2012 ve 2013 yılında kaç antropologun işe başladığı sorusuna ise cevap verilmemiştir. Ayrıca Başbakanlık KPSS tercih kılavuzunda ilan edilen kadro ve pozisyonların kurum ve kuruluşların ihtiyaçları çerçevesinde ve kurumlar tarafından belirlenmekte olduğunu belirterek diğer soruları da cevapsız bırakmıştır. Antropologların çalışabilecekleri devlet kurumlarının, sanki antropoloji bir bilim dalı değilmiş ve böyle bir bilim dalından mezunlar bulunmuyormuş gibi bir antropolog tarafından yapılması gereken görevlerin bile yalnızca sosyoloji, psikoloji, felsefe gibi sosyal bilimlerden karşıladıkları görülmektedir. Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarının antropoloji kadro ve pozisyonlarına ihtiyaç duymadıkları anlaşılmakta, ancak yine de bu alanda mezun verilmeye devam edildiği görülmektedir” dedi.
‘MESLEĞİNİ YAPMA MESAJI’
CHP’li vekil Prof. Dr. Güven, “Diğer sosyal bilim alanları mezunlarının yanında antropologların da başvurabilecekleri pozisyonlar açılacak mıdı? Sorusunun da, ‘mezunların kamu kurumlarınca ilan edilen kadro veya pozisyonlardan durumlarına uygun olan diğer kadro veya pozisyonlara başvurmaları mümkün bulunmaktadır’ şeklinde cevaplandırıldığını yani ‘antropoloji alanının önemi yok, sadece 4 yıllık fakülte mezunu olarak değerlendirilebilirsin, mesleğini yapmak için boşuna uğraşma’ mesajı verildiğini söyleyerek şöyle devam etti: “ Zaten atama bekleyen tüm Antropoloji mezunlarının çaresiz olarak tercih ettiği tek yol bu olmaktadır. İhtiyaç olmadığı halde üniversitelerde alan olarak açık tutulan ve zorlu bir eğitim sürecinden geçtikten sonra mezun olan antropologlara istihdam için sunulan yol, diğer ilgili meslek sahiplerine de haksızlığa yol açmakta ve bu öneri tuhaf kaçmaktadır. AKP hükümetinin gençlerin istihdamı ile ilgilenmediği, büyük umutlarla seçtikleri ve severek okudukları alanlarda çalışma olanakları sağlamak istemediği ortaya çıkmaktadır. Plansız bir eğitim politikasının uygulanmasının sonuçları, mutsuz ve umutsuz genç kitlesi yaratmaktadır.”
Yorum Yazın