Güven’den iki yillik teklife genelge
Memurların fazla çalışma ile ilgili haklarını kullanamadıklarını belirten CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Devlet Memurları Kanunu’nun memurların haftalık çalışma süresinin fazla çalışma süresi de dâhil olmak üzere en fazla 48 saatlik çalışma süresi ile sınırlandırılması için 19 Haziran 2012 tarihinde kanun teklifi vermişti.
- Ege Postası
- 20.04.2014 - 10:06
İKİ YILLIK KAYIP
Yaklaşık iki yıldır kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda beklediğine vurgu yapan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, “Binlerce memur yurttaşımızı ilgilendiren bu önemli değişikliği geç kalmış bir gelişme olarak görüyorum. Eğer bizim kanun teklifimiz zamanında dikkate alınsaydı uygulama iki yıl önce başlamış olacaktı” dedi. Türkiye’de çalışma koşullarının Japon çalışanların maruz kaldığı “ölümüne çalışma” koşullarıyla benzerlik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güven, uzun saatler çalışmanın fiziksel sağlığı olumsuz etkilediği, ölümle sonuçlanabilen hastalıklara neden olduğu ve işyerinde mesleki yaralanma riskini büyük oranda artırdığının da bilimsel bir gerçek olduğuna vurgu yaptı. Güven: "Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD)verilerine göre Türkiye haftalık ortalama çalışmada 49.3 saatle en uzun çalışma süresine sahip ülke olup, ortalama haftalık çalışma süresi 40 saati aşanların da toplam istihdamdaki payının % 83.5' olarak belirtilmektedir. Hatta bazı işyerlerinde 60 saat gibi insanlık dışı çalışma süresi de uygulanabilmektedir. Çalışma sürelerinin yalnızca memurlarda değil işçi olarak çalışanlarda da uygulanması ve denetlenmesi gerekmektedir"
KANUNA İNSANİ BOYUT
Güven, yayınlanan genelgeilebenzerlikler gösteren kanun tekifinin ayrıntılarını şöyle açıkladı: “Teklifimizde, Polislik gibi günün yirmidört saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlar da dâhil olmak üzere, istisnasız tüm memurlar için haftalık azami çalışma süresinin 48 saat olarak belirlenmesinin düzenlenmesini istedik. Bunun yanısıra çalışanların iş motivasyonlarının artırılması ve kurumlarına bağlılıklarının pekiştirilmesi, mesleki risklerin azaltılması ve çalışan sağlığının korunması, Anayasamızla kanun arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi, evrensel ilkeler veülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile AB Çalışma Süresinin Organizasyonuna İlişkinDirektif’in kanun ile uyumlaştırılması, kanunun ruhuna insane boyut katılması, ülkemizin haftalık çalışma süresi ortalamasını AB ülkeleri ortalamasına çekilmesi amaçlanmıştı.”Diliyoruz ki bu genelge bir seçim yatırımı olarak getirilerek diğer birçok kanun ve genelge gibi kağıt üstünde kalmaz.”
Yorum Yazın