Güvenlik güçlerinden teröre karşı yeni strateji!
Sehre-kırsala 7/24 hamlesi PKK'ya son darbe için asker ve polis sayısı 2 katına çıkıyor. Teröristler şehir ve kırsalda nefes alamayacak
- Ege Postası
- 25.04.2016 - 09:01
Terör örgütü PKK'nın baharla birlikte çatışma ortamını kırsala kaydıracağı değerlendirilirken, güvenlik güçleri de buna göre pozisyon alıyor. Asker ve polis sayısı 2 katma çıkıyor. Böylece meskûn alanlarda baskı korunurken, kırsalda da hâkimiyet sağlanacak.
Denizli, Kars Sarıkamış, Bitlis Tatvan veBingöl'deki piyade tugayları, komando tugaylarına dönüştürüldü. Bu 4 tugay; Mardin, Hakkâri, Şırnak, Ağrı ve Tunceli'de konuşlandırıldı. Polis veJandarma Özel Harekât sayısı da 40 bine çıkacak.
PKK elebaşılarından Cemil Bayık, hendek kazılan şehir merkezlerindeki teröristlere “Kırsala çıkın” talimatı verirken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet güçleri terör örgütüne karşı hem meskûn mahallerde, hem de kırsalda 7 gün 24 saat kesintisiz operasyon yürütecek yapılanmaya gidiyor.
Hakkâri’nin Yüksekova ve Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki operasyonlarını tamamlayan güvenlik güçleri, Mardin’in Nusaybin İlçesi ile Şırnak’taki operasyonlarını sürdürüyor.Kışın sona ermesiyle PKK’nın terör saldırılarını artırabileceği değerlendirilirken, operasyonlara katılan asker ve polis sayısının iki katına çıkartılmasına yönelik hazırlık devam ediyor.
Güvenlik güçleri bir yandan terör örgütüne meskûn alanlarda sağladığı baskıyı korurken, bir yandan da terör örgütünün kırsalda tutunmasını önleyecek. Asker ve polisin birlikte yürüttüğü operasyonlar hem meskûn alanlarda, hem de kırsalda aynı anda devam edecek. Güvenlik güçlerinin 15 Aralık’tan bu yana uygulamaya koyduğu müşterek harekât konseptinde, asker-polis uyumu en üst seviyede sağlandı. PKK’nın, kış başında kent merkezlerine çektiği çatışma ortamını, baharla birlikte kırsala doğru genişletmek isteyeceği değerlendiriliyor.Olası saldırıların önlenmesi ve terör unsurlarının bölgeden temizlenmesi amacıyla, hem asker hem de polis sayısı çok kısa süre içinde iki katına çıkarılacak. Buna yönelik olarak bölgedeki askeri birlikler yeniden yapılandırılıyor. 20 bin profesyonel askerin görev yaptığı Denizli, Sarıkamış, Tatvan ve Bingöl’deki piyade tugayları komando tugaylarına dönüştürüldü. 4 tugay, personelin komandoeğitimlerinin tamamlanmasının ardından Mardin, Şırnak, Ağrı, Tunceli ve Hakkâri’de konuşlandırıldı. Kıbrıs’ta konuşlu Alevkayası Komando Taburu ise geçici görevle Şırnak’ın Beytüşşebab İlçesi’ne kaydırıldı.
Daha önce üs korumasını yerine getiren Beytüşşebab Jandarma Alay Komutanlığı’ndaki profesyonel komando taburu ise böylece boşa çıkmış oldu ve yaz boyunca farklı bölgelerde yürütülecek operasyonlar için görevlendirildi Kara Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin yanı sıra kolluk kuvvetlerinin sayısı da artırılıyor. Bölgedeki Polis Özel Harekât (PÖH) timlerinde halen 8 bine yakın personel görev yapıyor. Personel sayısı 20 bine çıkacak. Bölgedeki Jandarma Özel Harekât (JÖH) timlerinin sayısı da 12 binlerden 20 binlere yükseltilecek. Kışın çatışmaları kent merkezine çekmeyi hedefleyen PKK, baharla birlikte çatışma alanını Tunceli ve Van kırsalına doğru genişletmeyi hedefliyor. PKK’nın TSK’yı ülke sınırları içinde mücadeleye angaje ederken, Türk askerini sınırın diğer tarafındaki PYD faaliyetlerinden uzak tutmaya çabaladığı değerlendiriliyor. PSİKOLOG
VE EĞİTMENLER PKK’NIN TAKTİKLERİNİ İZLİYOR
15 Aralık’tan bu yana PKK, saldırılarında sürekli taktik değiştirirken, güvenlik güçleri de değişen ortama kısa süreli eğitimlerle adapte oluyor ve yeni stratejileri devreye sokuyor.
PKK, meskûn alan çatışmalarının ilk bölümünde Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre, Silopi ve İdil ilçeleri ile Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde güvenlik güçlerini sokak çatışmalarına çekmiş ve keskin nişancıları devreye sokmuştu. Cadde ve sokakların daha geniş, binaların inşa kalitesinin daha yüksek olduğu Şırnak ve Mardin’in ilçelerinde ise çatışmalar sokaklardan ziyade bina içlerinde ve binalar arasında yaşanıyor. Terör örgütü, güvenlik güçlerini patlayıcı tuzakladığı binalara çekmeye çalışıyor. Güvenlik güçlerinin sahada ilk kez uyguladığı meskûn mahal çatışmalarında komuta, tim komutanı düzeyine indirildi. Böylece anlık duruma uygun, en doğru kararın en hızlı şekilde alınabilmesi sağlandı. Müşterek operasyonlarda ana komuta ise bölgedeki en üst düzey askeri yetkiliye verildi. Çatışma bölgelerinde GATA’dan psikologlar ile eğitmen kadrolar da görevlendirildi. Eğitmenler çatışma ortamlarını ve PKK’nın saldırı yöntemleri ile değişen taktiklerini gözlemleyerek yeni stratejiler geliştiriyor ve bunları alandaki personele anında aktarıyor. Özel Kuvvetler, JÖH, PÖH gibi farklı eğitimlerden geçen güvenlik güçleri ortak eğitim havuzları kurarak tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunuyor. HABERTÜRK
Yorum Yazın