Dolar 34,2077
%0.08
Euro 38,1250
%0.08
Altın 2.897,330
%0.05
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güzelbahçe'de 9 bin ağaç  kesilmekten kurtarıldı

Güzelbahçe'de 9 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı

Güzelbahçe Belediyesi, bir yıl içinde tam 9 bin 180 ağacı kesilmekten kurtardı.

  • Ege Postası
  • 03.12.2012 - 10:50
İZMİR- Güzelbahçe Belediyesi, geri dönüşümü olan ambalaj atıklarının toplanması için geçen yıl aralık ayında CEVSAN şirketi ile sözleşme imzaladı. Bir yıl içinde ilçede 540 bin ton geri dönüşümü olan cam, metal, plastik, kağıt ve karton gibi ambalaj atığı toplandı, ulusal ekonomiye milyonlarca lira gelir sağlandı.

Doğaya ve çevreye büyük önem verdiklerini, bunun için Güzelbahçe'de yatırımların önemli bölümünün bu alanda olduğunu söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Özellikle geri dönüşümü olan ambalaj atıklarının çöpe gitmememi için göreve geldiğimiz günden bu yana büyük çaba sarfediyoruz. Nitekim daha önce ÇEVKO ile yaptığımız anlaşma uyarınca ambalaj atıkları toplanıyordu. Son bir yıldır ise CEVSAN şirketiyle yaptığımız protokol uyarınca ilçede belli yerlere özel ambalaj atıkları toplama kafesleri ve kutuları konuldu. Bir yıl içerisinde 540 bin 070 kilogram ambalaj atığı toplanmış. 26 bin nüfuslu bir ilçede bu kadar toplanması halkımızın çevreye ve doğaya olan duyarlılığını gösteriyor” dedi.

Bu arada CEVSAN yetkilileri, geçtiğimiz yıl uygulamanın başladığı ilk ay toplanan ambalaj atığının 12 bin 350 kilogram olduğunu, Eylül'de bu rakamın 75 bin 220'ye çıktığını dile getirdi.

Geri dönüşümün ekonomiye katkısı ne kadar'

Gündelik hayatımızda kullandığımız ürünlerin boş ambalajlarının oluşturduğu

cam, metal, kağıt-karton ve plastik atıklara “ambalaj atıkları” diyoruz.

Ülkemizde bir kişi günde yaklaşık 1 kilogram katı atık üretiyor. Bu miktarın önemli bir kısmı, meyve-sebze ve yiyecek artıklarından oluşur. Ambalaj atığı olarak tanımladığımız cam, metal, kağıt, karton ve plastik

malzemeler, ağırlık olarak toplam atıkların yaklaşık yüzde 15’ini oluşturur.

Cam, metal, plastik, kağıt, karton gibi değerlendirilebilir atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilir. Bu atıkların bir takım işlemlerden geçirildikten sonra ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulmasına geri dönüşüm denir.

Bir ton kağıdın geri dönüştürülmesi ile 17 adet büyük ağacın kesilmesi önleniyor. Ayrıca, kağıt ve karton atıkların geri dönüşümü ile enerji tasarrufu sağlanıyor. Geri dönüşen her 1 ton cam için, 100 litre petrol tasarrufu sağlanıyor. Cam ambalajlardan yeniden cam, metal ambalajlardan yeniden metal, plastik ambalajlardan yeniden plastik, kağıttan yeniden kağıt üretiliyor.

Bu döngü, önemli ölçüde enerji tasarrufuna da olanak verir. Çünkü geri kazanımda uygulanan işlem sayısı, hammaddeden üretim işlemlerine göre daha az. Örneğin; Bir alüminyum kutunun geri dönüşümü ile yüzde 90, kağıdın geri dönüşümü ile yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Ambalajları çöpten ayrı toplama alışkanlığı, geri kazanım endüstrisinin ve istihdamının gelişmesini sağlar. Doğal kaynakların korunması ve enerji tasarrufu ülke ekonomisine yarar sağlar. Geri kazanım döngüsü,

gelecek kuşakların da bizim yararlandığımız doğal kaynaklardan yararlanma şansına sahip olmalarını sağlayabilir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.