Dolar 34,6395
%0.24
Euro 36,3677
%0.18
Altın 2.915,170
%-0.1
Bist-100 9.656,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
HDP, AK Parti-CHP koalisyonu önerdi

HDP, AK Parti-CHP koalisyonu önerdi

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder "Koalisyon meselesi ele alındı. Adalet barış ve demokrasi bağlığı altındaki üç temel ilkemizi aktardık. Bir AKP-CHP koalisyonun bu üç başlığı içermesi halinde yapıcı bir muhalefet tutumu alacağımız belirttik. Çözüm süreci hükümet meselelelerinden ayrı ele alınamaz.Demokrasi ve silah bir arada olamaz" dedi.

  • Ege Postası
  • 15.07.2015 - 15:08
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP ziyareti sonrası HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve HDP, Grup Başkanvekili Pervin Buldan açıklama yaptı.  AK Parti heyetiyle yapılan görüşmenin ardından HDP adına açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, "Demokrasi ve silah bir arada olamaz.Koalisyon meselesi ele alındı. AKP heyetine adalet, barış ve demokrasi bağlığı altındaki üç temel ilkemizi aktardık. Bir AKP CHP koalisyonun bu üç başlığı içermesi halinde yapıcı bir muhalefet tutumu alacağımız belirttik" dedi. 

Önder açıklamasında şunlara vurgu yaptı:
Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Partimizin yaklaşım ve önerilerini paylaştık. Sayın Başbakan da kendi düşüncelerini açıkladı. Başta 7 Haziran sonuçlarının değerlendirmesi olmak üzere, izleyecekleri yol ve yöntemleri bizimle paylaştılar. Koalisyon ayrı bir başlık olarak ele alındı. Partimizin adalet, barış ve demokrasi başlığı altındaki 3 temel ilkesel duruşumuzu aktarma imkanı bulduk.Bir Ak Parti ve CHP koalisyonunu bu üç başlık altında gerçekleşmesi doğrultusunda bu yapıya yapıcı bir muhalefet tutumu alacağımızı belirttik. Başbakan da koalisyon ve diğer teme meselelerimiz hakkındaki fikirlerini paylaştık.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN KESİNTİYE UĞRAMAMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK
Temaslarımızın gerektikçe sürmesi, kesintiye uğramaması konusunda mutabık kaldık.Bu ülkedeki hükümetin oy kaybı, tek başına yeniden iktidarı elde edememesi ve yeni kurulacak olan değişik hükümet alternatiflerinin temle meselesi çözüm süreci olmak zorunda. Ülkemizdeki bozucu alanların; istihdamdan tutun kadın meselesine kadar ekonomik bunalmışlığımızdan bölgesel sıkışmaya kadar tümü barış süreci konusunda alacağımız tutumla bire bir ilgilidir. Barış meselesi demokratik çözüm meselesi bu ülkenin bir alt başlığı değil teme meselemizdir. Hiçbir hükümet görüşmesi çözüm sürecinden ayrı ele alınamaz çözüm süreci de hükümet meselelerinden ayrı ele alınamaz.
Öcalan bu ülkede barış ve demokratik hareketlerin tema geliştiricisi ve teminatı olmuştur. Bizim ona sıradan bir ziyaret yapmamız söz konusu değildir. Ne pahasına olursa olsun İmralı'ya gidelim çağrısı yapmıyoruz. Oradaki tecrit kabul edilemez.Devlette devamlılık esastır denir ya… Barış sürece o kırılmasına sebep olan, yok sayılan doğru bulunmayan Dolmabahçe deklarasyonu şartlarına dönerek daha ileri bir noktadan ele alınmak durumunda. Bu ülkemizi ilgilendiren konu olmaktan çıkmış bölgemizin, komşularımızın ve insanlığı ilgilendirecek bir durum almıştır. Bizim talebimiz görüşmekle ilgili bir talep değildir. Süreç bağlantılıdır.En çok oy alan iki partinin koalisyonunu doğru buluyoruz.Öcalan ile devlet heyetinin görüştüğünü biliyoruz. Türkiye’nin çözüm sürecinden daha kıymetli bir meselesi yok. Süreç devam etmelidir.

'DEMOKRASİ VE SİLAH BİR ARADA OLAMAZ'
Barış süreci bu ülkenin en temel meselesidir. Çözüm süreci hükümet meselelerinden ayrı ele alınamaz. Barış süreci Dolmabahçe deklarasyonu şartlarına geri dönerek ilerletilmelidir. HDP’nin seçimlerde aldığı sonuçlar tüm soruların cevabı niteliğindedir. Sayın Başbakan da biz de söyledik. Sayın Demirtaş’ın dile getirdiği şekilde söyleyeyim. “Demokrasi ile silah bir arada olamaz” Ama ikisinin bir arada olamaması gerçeği birinin yükselmesiyle doğru orantılıdır. Demokrasi ne kadar yükselirse silah yok olur. Salt bir meseleyi silah boyutuna indirerek, demokrasiden ayrı olarak ele almak bu meselenin ağırlığını göz ardı etmek demektir.

Adaya gidecek misiniz ' net bir yanıt aldınız m? Neden HDP hükümetin bir parçası olmuyor'
Hükümetten adaya gidiş konusunda bize net bir takvim iletilmiş değil. Bütün ülkenin hayrı için en çok oy almış iki siyasi partinin, geniş mutabakat zeminin şart olduğunu düşünüyoruz.

MASA MESELESİ
Bizim heyet üyelerinin tutumuna dahil değerlendirmeler, keyfiliğini ifade etmiyor. İlkesel tutumlara dönük değerlendirmeler oldu. Ama herkesin kavraması gereken şu ki anlaşamadığınız insanlarla müzakere edersiniz. İmralı’daki masa bu büyüklükteki bir masaydı. Biz bunu böyle bir ima amacıyla düşünmedik. Mütavazi bir salonda siyaset yürütmeye çalışıyoruz. Sayın misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz tek masaydı. Bizim geleneğimiz imalarla siyaset yapmaz. Yalın ve açık ilkelerimiz var. Demirtaş’ın çağrısı için “Seni başkan yaptırmayacağız derken aslan kesiliyorsunuz silah bırakma çağrısı yaparken sessizsiniz” eleştirileri ile ilgili olarak "Bu değerlendirmeye yapan herkes bu sloganımızın ve tutumumuzun kronolojisine baksın. Seni başkan yaptırmayacağız sözü itibarsızlaştırma çabaları üzerinde söylenmiştir.Devletin ve iktidarın kendini birkaç kez tekzip etmesi gerekir görüşmeleri durdurmak için. Bu süreç devam etmelidir ama daha ileri bir adımla ve ciddiyetle.

BAŞBAKANI 2 EŞBAŞKAN UĞURLADI. NE ANLAMA GELİYOR'
Medeni insan ilişkisi bu. Sosyal davranış biçimi, temel ahlakı tavırlar çıkarabiliriz. Görüşme daha uzun sürecekti, başlıkların geniş bir tartışma gerektiğini gösterdi. Sayın Başbakan’da bunu düşündü ancak programı vardı. Bu başlıkları değerlendirmek üzere ayrıldık. Her medeni insan gibi misafirimizi uğurladık.


HDP'nin şartları belli oldu

HDP Genel Merkezi'nde gerçekleşen Ak Parti HDP koalisyon görüşmelerinde HDP tarafı Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ak Parti heyetiyle görüşmelerin içeriğinde 'Türkiye toplumunun 25. dönem parlamentosundan temel beklentileri ve HDP'nin ilkesel yaklaşımlarının içeriği belli oldu.

HDP heyeti Ak Parti heyetine demokrasi, adalet ve barış başlıkları altındaki ilkesel yaklaşımlarıyla ilgili başlıklar şöyle:

1- Demokrasi

Sivil, kadın özgürlükçü, demokratik, cinsiyet eşitlikçi, ekolojik ve sosyal çerçeveyi esas alan yeni bir anayasanın yapılması, Cumhurbaşkanlığı'nın yetkilerinin kısıtlanması.

İç Güvenlik Yasası'nın ve Terörle Mücadele Yasası'nın yürürlükten kaldırılması.

Siyasi Partiler Kanunu'nun demokratikleştirilmesi ve seçim barajının kaldırılması.

Yargı reformunun, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetecek şekilde yapılması.

Gösteri hakkı, ifade özgürlüğü, sendikal özgürlükler ve basın özgürlüğünün teminat altına alınması.

Taşeron sistemine son verilmesi, asgari ücret ve emeklilik maaşlarının arttırılarak emeklilik yaşının düşürülmesi, iş güvenliği ve iş güvencesinin sağlanması, ataması yapılmayan öğretmenlerin bir an önce atanması.

Nükleer santral projeleri ile doğa katliamlarına yol açan HES ve termik santral projelerinin askıya alınması.

2- Adalet

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ciddiyetle soruşturulması.

Suriye'ye yasadışı silah sevkiyatının araştırılması ve soruşturulması.

Roboski katliamının sorumluların tespiti ve cezalandırılması için soruşturmanın tekrar açılması.

Gezi ve Kobanê direnişi sırasında katledilen yurttaşlarımızın gerçek faillerinin tespiti ve cezalandırılmalarının sağlanması.

Kadına yönelik her türlü şiddetin ve kadın katliamlarının önüne geçilmesi için acil ve gerçekçi tedbirler geliştirilmesi, nefret söyleminin ağır ceza kapsamına alınması, Kadın Bakanlığı'nın kurulması.

Soma ve Ermenek işçi katliamlarının her düzeyde soruşturulması ve sorumluluğu olan herkesin cezalandırılması.

3- Barış

Kürt sorununun çözümünde açık, şeffaf, Parlamento'nun denetiminde, gözlemci heyetlerin dâhliyle müzakere sürecinin işletilmesi.

Müzakere sürecinde muhatapların özgür koşullarda ve eşit imkânlarla görüşmeyi sürdürebilmesinin teminat altına alınması.

Tahkim edilmiş çift taraflı ateşkesin hayata geçirilmesi, hasta tutsakların serbest kalacakları koşulların sağlanması.

Hakikat ve Geçmişle Yüzleşme Komisyonu'nun Parlamento bünyesinde kurulması.

Suriye ve Irak başta olmak üzere IŞİD vb. grupların Türkiye üzerinden elde ettiği her türlü desteğin kesilmesi, bu gruplara karşı etkili önlemlerin geliştirilmes.i

Suriye'de bütün halklar ve inanç grupları ile eşit temelde ilişki kurulması, Suriye'nin iç barışına ve demokratikleşme sürecine aktif destek sunulması"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.