Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
HSYK kararı duruşmaya damga vurdu

HSYK kararı duruşmaya damga vurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üst düzey bürokratlar, şirket yöneticileri ve sendikacıların yargılandığı Büyükşehir Davası’nda yeniden erteleme kararı çıktı. İzmir 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen kritik duruşmada görevi kötüye kullanmak suçuyla yargılanmasına devam toplam 129 sanıkla ilgili olarak savunma makamı taleplerini dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 02.12.2014 - 15:40

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Adım adım sona doğru giden Büyükşehir Davası’nda kritik duruşma geride kaldı. Yargıdaki son düzenlemeler ve ÖYM’lerin (Özel Yetkili Mahkemeler) kapatılması sonrasında İzmir Bayraklı Adliyesi 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne devam eden tarihi davanın son celsesinde mahkeme heyeti yeniden savunma makamına söz verirken, bir sonraki duruşmanın 10 Mart 2015 tarihine ertelenmesine karar verildi.
 
 
USÜLEN İTİRAZLAR YİNELENDİ
2 Eylül tarihinde gerçekleşen son duruşmada sanıkların savcı tarafından flaş bir kararla “İhaleye fesat karıştırmadan değil görevi kötüye kullanma” suçu ile yargılanmasını istediği davanın İzmir Adliyesi’nde görülen son celsesi sanıkların ve savunma avukatlarının yoklaması ile başladı. Adliye girişinde ilçe belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileri de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na destek verirken, Mahkeme Heyeti Başkanı Menderes Yılmaz yönetiminde gerçekleşen duruşmada, iddianameyle ilgili usul itirazları bir kez daha gündeme taşındı.
 
SAVUNMA MAKAMI DİLEKÇE VERDİ
Duruşmada söz alarak geçtiğimiz celsede dile getirdiği taleplerini yineleyen Baro eski Başkanı Avukat Ercan Demir mahkeme heyetine davanın usulü ile ilgili itirazlarını içeren bir dilekçe sundu. Davanın iddianamesi hazırlanırken özel yetkili mahkemelerce toplanan tapeler ve özel dinlemeler gibi olağanüstü yetkilerle elde edilen delillerin yok sayılmasını isteyen Demir, “Son yasal düzenlemelere göre ikili bir durum söz konusu. Türkiye dünyada eşine benzerine az rastlanır bir süreç yaşadı. Olağanüstü yöntemlerle elde edilen deliller bugünkü koşullar itibarı ile yasa dışıdır. Biz savunma makamı olarak bu taleplerimizin Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep ediyoruz” dedi.
 
BELEDİYEYE OPERASYON YAPAN SAVCILARA HSYK SORUŞTURMASI
Demir, davanın ilk aşamasında görevli savcıların özel yetkilerini kullandığı sırada sanıklara karşı izlenen tutumu HSYK’ya taşıdıklarını ve söz konusu adli görevliler hakkında idari işlem yapılmasına yönelik karar çıktığını da hatırlatarak, “Bu durum anayasaya aykırılık itirazımız için de önemli bir dayanaktır. Mahkemenin öncelikle bu konuda karar varmasını ve diğer taleplerimizi daha sonra dinlemesini talep ediyoruz” diye konuştu. Savunmanın taleplerini özetleyen Avukat Ercan Demir ayrıca, sanıklar için mevcut hukuki koşullara uygun adil yargılama hakkı da istedi.
 
SANIKLAR ADİL YARGILAMA İSTEDİ
Demir’e katılan diğer savunma avukatları da, sanıkların savunma haklarının kısıtlandığını, adil yargılama hakkı tesis edilemediğini ve mahkemenin geçtiğimiz duruşmada açıkladığı “yargılamalar kaldığı yerden devam edecek” kararının hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.
 
BİR SONRAKİ DURUŞMA 10 MART‘TA

Oturuma ara veren mahkeme heyeti yaptığı kısa değerlendirmenin ardından ara kararını açıkladı. Savunma makamının dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine yönelik taleplerini değerlendirmeye aldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Menderes Yılmaz, anayasa aykırılık iddiası ileri sürülerek, İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının örnek gösterildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’ne müzakere yazılmak şartıyla bu hususta bir müracaatın olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 10 Mart 2014 tarihinde görülecek.
 
KOCAOĞLU:  BERAAT EDİNCEYE KADAR…
Duruşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı  Aziz Kocaoğlu, “Bir sonraki duruşma 10 Mart 2015 tarihine ertelendi. Şu anda başka yapacak bir şeyimiz yok. İyi bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Umuyorum anayasa mahkemesinin vereceği karara göre bu dava bizim lehimize daha da gelişir. Yapılan işin ne olduğunu, ne olmadığını dünya alem biliyor. Beraat edinceye kadar devam edecek” diye konuştu. HSYK’nın soruşturma savcılarının görevi kötüye kullanması hakkında idari işlem uygulanması kararını değerlendiren Kocaoğlu, “Er ya da geç doğrunun haklılığı ispat ediliyor. Çok büyük sıkıntı çektik, hala da çekiyoruz. Başımızda bu mahkeme Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor, İzmir’in başında sallanıyor. Savcılar hakkında soruşturma açılması kararı bizim davanın başından beri söylediklerimizin bir anlamda tescili oldu. Bizim masumiyetimiz açısından iyi bir gelişme olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.