Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hakim Rahman: Beni arayacak siyasetçi, alacağı cevabı bilir

Hakim Rahman: Beni arayacak siyasetçi, alacağı cevabı bilir

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen tehdit ve şantajla askeri belge ve bilgi temin etme davasının sekizinci gününde, iddianamenin okunmasına ara verilerek avukatların talepleri dinlendi. Söz alan sanık avukatlarından Nevzat Güleşen'in, yargı üyelerinin hükümetten talimat aldığı imasına Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, 21 senedir hakimlik yaptığını, bugüne kadar kendisini hiçbir siyasi parti lideri, siyasetçi ya da yardımcısının aramadığını, aramaları halinde ne cevap alacaklarını çok iyi bileceklerini söyledi. Rahman, "Ben bu konuda şahsım ve heyetim adına endişe etmem. Siz de etmeyin. Mahkememiz, tabiri caizse gazla hareket etmez." dedi.

  • Ege Postası
  • 26.04.2013 - 14:14
İZMİR-  Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Rahman, sanık avukatlarının tahliye taleplerini yazılı olarak ilettiklerini, tutuklu sanıkların avukatlarına 3'er dakika söz hakkı verecekleri, 4. Yargı Paketi kapsamında tahliye taleplerini değerlendirmeyi planladıklarını ancak paketin henüz onaylanmadığını söyledi. Suç örgütü elebaşı olmaktan tutuklu bulunan marina sahibi Bilgin Özkaynak ve örgüt yöneticilerinden Mehmet Aksu'nun avukatı Muzaffer Sevgi Sakarya, müvekkillerinin suçsuz olduğunu, bunu iddianameyi okuyan herkesin kolayca söyleyeceğini ifade etti. Elebaşıyla koordinatörler arasında bağlantıyı ortaya koyacak hiçbir şey olmadığını iddia eden Sakarya, "Benim müvekkilimin, telefon konuşmalarında örgüt koordinatörleriyle hiçbir bağlantısı olmadığı gibi bu koordinatörlerin müvekkilimle biraraya geldiğini gösteren hangi delil vardır ki örgüt yöneticiliğiyle suçlanmaktadı? Örgüt yöneticileri, bilgileri nasıl müvekkilime iletmişlerdi? Bu, iddianamede yok." diyerek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Avukatlardan Erhan Tokatlı da dosyada müvekkilleri aleyhinde hiçbir delil olmadığını savunarak, müvekkili Kurmay Albay İrfan Bulut hakkında iddianamedeki sunularda görev safahat bilgilerinin zamanlamasına ilişkin senkronizasyonun tutmadığını, Yunanistan'da bulunduğu dönemin iddianamede, ülke içinde yada yurtiçindeyken Atina'da gibi gösterildiğini söyledi. Av. Tokatlı, müvekkillerinin suç örgütü olarak gösterilen oluşumla hiçbir ilgisi bulunmadığını belirterek tahliyesini talep etti. Sanıklardan Aydın Şit'in avukatı Murat Ergün, iki haftadır dinleyenlerin yüzünü kızartan iddianame metninin okunduğunu belirterek, "Harddiskten milyonlarca belge çıktı. O sözde belgelerle müvekkillerimin arasında somut bağlantı kuruyorsanız, askerler tasfiye edilmiyor, adil bir yargılama yapılıyor derim." şeklinde konuştu. Av. Ahmet Serhat Soylu ise müvekkillerinin 11 aydır tutuklu olduğunu, atılı suçları işlediklerine dair inandırıcı somut deliller bulunmadığını belirtti. Av. Kemal Saraçoğlu da müvekkillerinin suç örgütü olduğu iddia edilen oluşumun dijital kayıtlarında sadece isimleri geçiyor diye sanık sıfatıyla yargılandığını ve 11 aydır haksız yere özgürlüklerinden yoksun bırakıldığını söyledi. Suç örgütü yöneticileri arasında bulunduğu iddia edilen Safiye Köten'in avukatı Ferhat Cantürk, soruşturma aşamasında müvekkilinin özel hayatının ihlal edildiğini, bunu yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Köten hakkında bütün delillerin toplandığını, delil karartma ihtimalinin olmadığını, babasının Akhisar Kaymakamı olduğunu belirten Cantürk, serbest bırakılması halinde kaymakamlık konutunda kalacağını, kaçma ihtimali olmadığını, duruşmalara geleceğini belirterek tahliyesi ya da adli kontrol yöntemleriyle serbest bırakılmasını talep etti.

'MAHKEMEMİZ GAZLA HAREKET ETMEZ'


Söz alarak konuşan sanık avukatlarından Güleşen, tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge temin etme davasının arkasında Türk askerinin başına çuval geçiren istihbarat örgütlerinin olduğunu iddia etti. Soruşturmanın başlamasına sebep olan ihbar epostasının, 10. ek klasöre belirtildiği gibi ABD'den, CIA merkezinin yakınından gönderildiğini belirtti. Av. Güleşen, sanıkların tahliyesini talep ettiklerini ancak mahkemenin tutuklu sanıkların hepsini tahliye etmesi halinde Başbakan'ın Hukuk Danışmanı Fahri Kasırga'nın, heyeti arayarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ne kadar kızgın olduğunu ifade edeceğini öne sürerek, "Biliyoruz ki tahliye edemeyeceksiniz." dedi. Nevzat Güleşen, duruşma salonundaki dev ekranlardan bir karikatür göstererek, yargının bağımsız olmadığı imasında da bulundu. Bu sözlere Mahkeme Başkanı Rahman, 21 senedir hakimlik yaptığını, bugüne kadar hiçbir parti lideri, siyasetçi ya da yardımcısı gibi hiç kimsenin kendisini aramadığını, aramaları halinde ne cevap alacaklarını iyi bileceklerini söyleyerek karşılık verdi. Bu konuda şahsı ve heyeti adına endişesi bulunmadığını ifade eden Atilla Rahman, "Mahkememiz de tabiri caizse gazla hareket etmez." diye konuştu.

Diğer sanık avukatları da delil olarak sadece dijital veriler olduğunu iddia etti. Avukatlar, 357 sanığın büyük kısmı için 1 yıldan başlayan cezalar istendiğini, ceza alsalar bile bugüne kadarki tutukluluk süresinin verilecek bunu karşılayacağını belirterek, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, tutukluluk incelemesi yapılacak. (cihan)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.