Hamza Dağ'dan ulaşım zammına dava
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ulaşıma yaptığı zammı yargıya taşıdı. Yürütmenin durdurulması istemiyle dava açan Dağ, zam kararının iptalini talep etti.
- Ege Postası
- 10.01.2015 - 11:29
Meclis tarafından tarife değişikliğinin ESHOT, İZULAŞ, Metro, İZDENİZ’de uygulanmasını öngören Plan Bütçe Komisyonu raporunun kabul edildiği, böylece 1 Ocak’tan itibaren, tam bilet fiyatlarına 25 kuruş, öğrenci biletlerine 15 kuruş zam yapıldığı hatırlatılan dava dilekçesinde “Toplamda Belediye otobüsü, metro, deniz ve kara ulaşımına yüzde 9-12 arasında zam yapılmıştır. Meclis Kararı ile tam bilet fiyatları 2 TL’den 2.25 TL’ye, öğrenci bileti fiyatları 1.10 TL’den 1.25 TL’ye, öğretmen bileti fiyatları ise 1.40 TL’den 1.60 TL’ye çıkmıştır” denildi.
HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN
Söz konusu kararın hukuki dayanaktan yoksun olduğu belirtilen dava dilekçesinde, şu ifadelere yer verildi:
“ İdari Yargılama Usulü Kanununun 2.maddesine göre idari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden hukuka uygun olması şarttır. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12/12/2014 tarih, 1131 numaralı meclis kararı bu unsurlar yönünden hukuka aykırıdır. Bu nedenle iş bu kararın iptali gerekir. Şöyle ki;
Öncelikle belirtmek gerekir ki; söz konusu Meclis kararı 5216 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta belirtilen usule uygun olmayarak yetki ve şekil yönünden hukuka aykırı olarak verilmiştir. Bu nedenle iş bu kararın iptali gerekmektedir.
Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ulaşıma yapılan düzenlemeyle getirilen % 9-13 arasındaki zam fahiştir. Zira 2014 Yılının 1.döneminde (01.01.2014-30.06.2014) net asgari ücret 846,00 TL, 2.döneminde ise (01/07/2014-31/12/2014) net asgari ücret 891,04 TLdir. Asgari ücret ve asgari ücrete 2015 yılında yapılacak zam dikkate alındığında yapılan zammın fahiş ve hukuka aykırı olduğu aşikardır. Bu işlem ile dört kişilik ailesi olan bir asgari ücretlinin aldığı ücretin önemli bir bölümünü ulaşıma ayırması gerekmekte olup, bu da İzmir de yaşayan vatandaşın daha da yoksullaşmasına neden olacaktır. Bu durum mahkemece yapılacak bilirkişi incelemesinde de ortaya çıkacaktır.
10/12/2014 tarihinde yapılan Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında 97509404-301.03-12/2 gündem no ile ESHOT Genel Müdürlüğünün geçerli mevcut fiyat tarifesinin gözden geçirilerek, 01/01/2015 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yeni tarifenin belirlenmesi hususu görüşülmüş, aynı tarihli meclis toplantısında “Harcama Birimlerinden gelen talepler doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2014 Mali Yılı Bütçesinin bazı tertiplerinde ödeneklerin yeterli gelmeyeceği anlaşıldığından; söz konusu bütçe tertipleri arasında önerge eki cetvelde gösterdiği şekilde aktarma yapılması hususunun oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu.” nun kabulüne karar verilmiştir. İş bu karardan da anlaşılacağı üzere 12/12/2014 tarihli Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile Belediye bütçesinin yetersizliği ulaşıma zam yapılmak suretiyle vatandaşa yükletilmiştir.
Kaldı ki; Son yapılan zamdan itibaren enflasyon oranlarında bir değişiklik olmamasına karşın davaya konu ettiğimiz meclis kararı ile geçerli bir neden yokken zam yapılması usul ve yasaya aykırıdır.
Açıkladığımız nedenlerle davaya konu iş bu Meclis Kararı açıkça kamu yararına aykırıdır.
Davaya konu Meclis Kararıyla yeni tarifenin neye göre belirlendiği husus muğlaktır. Davalı idarece herhangi bir teknik, ticari ve iktisadi inceleme yapılmamıştır. Akaryakıt fiyatlarının düşmesi ve buna bağlı olarak benzin ve motorine gelen indirimle birlikte ulaşım maliyeti düşmüş olmasına rağmen idarece fiyat tarifesinin düzenlenerek ulaşıma zam yapılmış olması haksız ve hukuka aykırıdır.
Ankara'da tam biletin 2 lira olduğu, İstanbul'da da yine 2.25 altında olduğu ve İstanbul ve Ankara'daki hatların uzunluğu göz önüne alındığında İzmir'in ulaşım konusunda pahalı olduğu, İzmir’de ulaşımın davaya konu meclis kararıyla çevre illerden oldukça yüksek olduğu ortadadır. Açıkladığımız nedenlerle idarece keyfi uygulamayla hammadde ve işçilik maliyetleri hesaplanmadan Ulaşıma zam yapılması ve bu oranın fahiş olması hukuki dayanaktan yoksundur.
Kaldı ki; yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan düzenlemelerde Belediye; düzenlemeyi 'Yolculuk süresi kısalıyor-Hız kazanıyoruz', sloganıyla halka duyurmuştu. Bu düzenlemenin yolculuk süresini düşürdüğü kabul edildiğinde ulaşım maliyetinin düştüğü dolayısıyla bilet fiyatlarının da düşmesi gerektiği anlaşılacaktır. Oysa davaya konu kararla haksız yere ulaşıma zam yapılmıştır.
Diğer yandan Anayasa’nın 2. maddesi devletin biçimini “sosyal hukuk devleti” olarak tanımlamıştır. Yine Anayasanın 23.maddesinde “ Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.” Denilmiştir. Anayasanın bu düzenlemeleri karşısında, idare işlem ve eylemlerinde hukuka uygun davranmak, anayasada güvence altına alınan hakları koruyacak işlem ve eylemde bulunmak zorundadır. Dava konusu kararla “yerleşme ve seyahat” hakkını düzenleyen, devleti “sosyal hukuk devleti” olarak nitelendiren anayasanın yukarıda sıralanan maddeleri ihlal edilmiş durumdadır.
Açıkladığımız nedenlerle hiçbir geçerli neden yokken yapılan zam dar gelirli vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açacak ve temel insan haklarını ihlal edecektir. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesinin 12/12/2014 tarihi 1131 nolu Meclis Kararı usul ve yasaya aykırı olup, kararın iptali için mahkemenize başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur.
Ayrıca hukuka açıkça aykırı olarak verilen Meclis Kararının uygulanması telafisi güç ve imkansız sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle yürütmenin durdurulmasını isteme zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
Yukarıda açıklanan nedenlerle ; usul ve yasaya aykırı İzmir Büyükşehir Belediyesinin 12/12/2014 tarihi 1131 nolu Meclis Kararı hukuka aykırı olup,,
-yürütmesinin durdurulmasına,
-Yargılama sonunda kararın iptaline,
-Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalı yana yükletilmesine karar verilmesini vekaleten saygıyla arz ve talep ederiz.”
Yorum Yazın