Dolar 34,5434
%-0.04
Euro 36,2764
%-0.07
Altın 2.919,020
%0.04
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hayatın tadı tuz değil

Hayatın tadı tuz değil

İzmir Üniversitesi Hastanesi doktorlarından Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Ali Saklamaz, aşırı tuz kullanımının hipertansiyon, felç, körlük, kalp ve böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu söyledi. Ali Saklamaz, besinlerde tuz yerine tuz içermeyen çeşitli baharatlar ile limon kullanılmasını önerdi.

  • Ege Postası
  • 30.03.2016 - 13:18
Türk insanının günlük önerilen tuz miktarının 3 katından fazla tuz tükettiğini dile getiren Ali Saklamaz, “Tuz günümüzde çok fazla kullanılan bir besin maddesidir. Ülkemizde günde ortalama 18 gram kullanılmaktadır. Bu durum kültürümüzden, damak tadımız ve yemek alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor ve kolay kolay değişmiyor. Bu nedenle çocuklarımızın yemeklerini az tuzlu yaparak onların damak tadını az tuzluya alıştırmalıyız. Böylece gelecekte az tuz tüketmelerini sağlayabiliriz. Yemeği tuz olmadan lezzetlendirmek için değişik baharatlar ve limon kullanılmasını öneriyoruz” dedi. 

FELÇ RİSKİ
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Saklamaz, yüksek miktarda tuz tüketiminin vücutta su tutulumuna ve dolaşım sistemine bağlı hasara neden olduğunu kaydederek, “Gereğinden fazla tuz tüketimi tansiyon yüksekliği ve organ hasarlarını beraberinde getiriyor. Yüksek tansiyon geri dönüşü olmayan organ hasarlarına felç, kalp yetmezliği, körlük ve böbrek yetmezliğine varan sonuç doğuruyor. Günlük tuz tüketiminin normal seviyeye düşürülmesi bu hastalıklardan korunma sağlıyor” diye konuştu.

DIŞARIDA YEMEĞE DİKKAT
Tuzun, vücudun ihtiyacı kadar kullanılmasının çok önemli olduğunu anlatan Yrd. Doç.Dr. Saklamaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yemek hizmeti veren restoran ve kafeterya işletmelerinin tuz kullanımı konusunda hassas olmaları gerekiyor. Sağlık Bakanlığının bu yöndeki çalışmalarını destekliyoruz. Çünkü tuzu ne kadar az tüketirsek yol açtığı hastalıklardan korunmuş oluruz. Toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi çok önemli.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.