Dolar 34,0852
%0.2
Euro 38,0426
%-0.04
Altın 2.837,480
%0.29
Bist-100 9.976,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hayvanseverler nöbette: 'Yangın riskiyle tahliye edilen canlarımız Celal Üner Bakımevi'ne iade edilsin'

Hayvanseverler nöbette: 'Yangın riskiyle tahliye edilen canlarımız Celal Üner Bakımevi'ne iade edilsin'

İzmirli hayvanseverler, Celal Üner Hayvan Bakımevi'nde, yapının yıkılması riski ve 16 Ağustos'ta tahliye edilen 600'den fazla canın yangın riski geçtiği halde söz verildiği üzere yuvalarına getirilmemesi sebebiyle nöbet tutmaya başladı. Öte yandan sosyal medya üzerinde bakımevine ait olmayan yanmış, yaralı hayvan fotoğraflarının paylaşılmasını eleştiren bir gönüllü hayvansever, 'Yıllardır buraya gelerek fotoğraf ve video çekip insanlardan para toplayan, bu yüzden Celal abi tarafından buraya alınmayan sözde hayvan severler oldu. Şimdi de adeta karalama kampanyası yapıyorlar. Diğer yandan Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan bey buranın yıkılıp yeniden yapılacağını söylüyor Celal abiye. Üstüne yangın riski sebep gösterilerek evinden koparılan canlar geri getirilmiyor. Sanki bu sözde hayvanseverler ile belediye işbirliği içindeymiş gibi bir algı oluşuyor. Buradan Başkan Ünsal'a sesleniyoruz. Lütfen canlarımız yuvalarına geri dönsün' diyerek isyan etti.

  • Ege Postası
  • 27.08.2024 - 11:02
  • Güncelleme: 27.08.2024 - 15:48

EGE POSTASI / BURCU BULDU - İzmirli hayvanseverler ve yaşam koruyucuları , Karşıyaka'da bulunan ve 2009 yılından bu yana belediye ekiplerinin getirdiği, sahipleri tarafından bırakılan ve tecavüze uğramış canlara yuva olmuş bu yapının yıkılması tehdine karşı nöbet tutuyor.

Öte yandan 15 Ağustos Perşembe günü başlayıp günlerce süren yangın felaketinin 2. günü önlem amacıyla hayvanlar bakım evinden tahliye edilmişti.

ÇOK CANIMIZ YANDI

Yuvalarından alınmış ve dört bir yana dağıtılmış 600'den fazla köpek, kedi, eşek, koyun ve kanatlı hayvanın, risk durumu ortadan kalktığı ve söz verildiği halde yuvaya geri getirilmemesine tepki gösteren bir gönüllü hayvansever Sevinç hanım,

''10 gündür burada canlarımız için nöbetteyiz. Tahliye sırasında o kaosta büyük küçük ırkların birlikte taşınması sonucu ölen,  kaçmak isterken bazı araclarin açık kasalarindan atlayarak yaralanan, korku ile ormana kaçıp saklananmaya çalışan hayvanlarımız oldu. İyi niyetli kişilerce yardıma gelerek ölümlere ve yaralanmalara sebep olundu. Canımız çok yandı. Celal Amca ve eşi Sabiha hanım 27 yıldır evlatları yerine koyduğu, elllerinden alınıp,  kapalı kafeslerde hapis gibi yaşamaya mahkum edilmiş canlarinin ardından gözyaşları içinde. Kısa zaman önce Belediye Başkanı Ünsal tarafından ziyaret edilip, tebrik edilen bu insanlar neden şimdi evlat acısı çekiyor. Neden yapının yıkımı gündemde. Neden yanlış algılarla, burdaki canlara ait olmayan resimlerle karalaniyorlar? İsteğimiz hiç kimse bu linç kampanyasina inanmasın. Buraya gelerek kendi gozlerinizle görmenizi rica ediyoruz. Burası gördüğünüz barınaklar gibi değil. Dostlarımız hücrelere tıkılmıyor. Rahatça koşup oynadıkları, mutlu bir ev. İsteyen herkes gelip görsün. Herkesi destek olmaya, sesimizi duyurmaya bekliyoruz. Tek isteğimiz canlar yuvalarına geri teslim edilsin.'' dedi.

''SUÇ DUYURUSNDA BULUNACAĞIZ''

17 yıldır gönüllü olarak barınağa maddi manevi destekte bulunan Işıl Doğan, sosyal medya dahi kullanmayan Celal Ünal ve eşini yalnız bırakmayacaklarının altını çizerek,

''Bakımevinde tahliye sırasında çekilen bir görüntü üzerine sosyal medyada linç kampanyası başlatılmıştır. Eskiden ölmüş 4 kedinin orada gönüllü çalışan bir tıp fakültesi öğrencisi tarafından bulunup ve kendisi tarafından açıklaması yapılmıştır. Barınağımıza ait olmayan bazı görüntüler üzerinden, yalan, iftira ve hakaret içerikli paylaşımlar yapılmaktadır. Celal Üner ve eşi Sabiha hanım büyük bir fedakarlıkla 365 gün, günün neredeyse her saatini barınaktaki hayvanlarla geçiren insanlardır. Barınağın gönüllüleri olarak yıllardan beri oraya giden bizler, barınağın yolunu dahi bilmeyen insanların yalan ve iftiralarına üzüntü ve öfkeyle bakıyoruz. Barınağımız yaklaşık 400 köpeğin, 30'dan fazla kedinin, zabıtanın getirmiş olduğu civcivlerin, eziyet ve tecavüzden kurtarılan eşeklerin, annesi öldüğü için biberonla beslenmek zorunda kalan kuzuların yaşadığı bir barınaktır. Bu hayvanların hepsi ya belediye tarafından getirilmiştir yada sahipleri tarafından barınağa terkedilmiştir. Barınağımızın sağlık hizmeti anlamında ne yazık ki bazı sıkıntıları vardır ve bununla ilgili Karşıyaka Belediyesi ile birçok görüşme yapılmıştır. Son yıllarda mama konusunda çok ciddi sıkıntı yaşamış olmamıza rağmen gönüllü arkadaşlarımızın desteğiyle bu süreçleri atlatmışızdır. Bizim yıllar içinde, muhtelif zamanlarda çektiğimiz barınak görüntülerimiz mevcuttur. Karalamalarda bahsettikleri video ve görsellerin hala ortaya çıkmaması da mesnetsiz birer iftira olduğunu kanıtlamaktadır. Bizler yani barınağın gönüllüleri, Celal Üner'i ve barınağı tanıyan bilen hayvanseverler olarak, sizden sosyal medyadaki yalan haberlere ve iftiralara inanmamanızı istiyor ve bunu yayan ve paylaşan insanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu bilmenizi istiyoruz.'' açıklamasında bulundu.

DÖRT BİR YANA DAĞILAN CANLARIMIZ EVE DÖNSÜN

27 yıldır yaşamını hayvanlara adayan Celal Üner durumu şu sözlerle anlattı;

''27 yıldır bu hayvanlara hizmet ediyorum. Yoktan var ettim. Çok kötüydü durum o zamanlar. Sonradan çalışarak düzene soktuk, bu hale getirdik. Tam 27 yıl sonra Belediye Başkanı Ünsal geldi. ''Burası güzelmiş, güzel yapmışsın'' dedi, takdir etti. Bundan sonra ne oldu bilmiyorum, birden buranın yıkılmasına karar verdi. Şartlar böyle gittiği halde yıkım kararı verildi. Buranın 2 büyük sorunu vardı. Başkan Ünsal'a da izah ettim. Buradaki 40 padok kapısının değişimi ve zemine beton atılması. İzah edip kendisinden yardım istedim bu iki konuda. Ama gel gelelim bana ''Bu yardımı Volkan'dan alacaksınız. Yani Belediye Başkanı Yardımcısı Volkan Barboros. Ve haliyle yardım alamadığımız gibi barınağın yıkım kararı geldi. Biz bu yaşam alanının yıkılmasını kesinlikle istemiyoruz. Velasılkelam bu safaya geldik. Dört bir yana dağılan canlarımız evine dönsün.''

'İFTİRA VE YALANLAR UMRUMDA DEĞİL, EVLATLARIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ'

17 yıl süredir barınağı ziyaret eden ve destekte bulunan gönüllü hayvansever Işıl hanım durumla ilgili şunları söyledi;

'' Barınak ruhsatsız olduğu gerekçesi ile yıkılacak! Zaten 27 yıldır ruhsatsızdı ve diğer birçok barınak da ruhsatsız. Belediye Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan Bey tarafından bir sponsor sayesinde yıkılıp tekrar yapılacağı ve hayvanlarımızın toplanarak geri getirileceği, Celal abinin bakımına izin verileceği sözü verildi. Tüm hayvanseverlerden bunu takipçisi olmasını istiyorum. Tercihimiz, mevcutta zaten varolan ve yıllar içinde bizim desteğimiz, Celal abinin şahsi çabaları ile ilmek ilmek yapılan barınağımızın yıkılmaması ve dört bir yana dağılan canlarımızın bir an önce evlerine dönmesi yönünde. Celal amcanın eşi Sabiha hanım ile konuştum. ''İftira ve yalanlar umrumda bile değil, biz evlat bildiğimiz hayvanlarımızı düşünüyoruz'' diyor. Tabiki işin 'iftira ve itibar' zedeleme' kısmıyla gönüllü avukatlarımız ilgilenecek.''

'BURADAN ÇIKAR SAĞLAMAK AMAÇLI GELENLER OLDU'

Bakım evine destek olan bir başka gönüllü ise;

''Yıllardır buraya gelerek fotoğraf ve video çekip insanlardan para toplayan, bu yüzden Celal abi tarafından buraya alınmayan sözde hayvan severler oldu. Şimdi de adeta karalama kampanyası yapıyorlar. Diğer yandan Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan bey buranın yıkılıp yeniden yapılacağını söylüyor Celal abiye. Üstüne yangın riski sebep gösterilerek evinden koparılan canlar geri getirilmiyor. Sanki bu sözde sözde hayvanseverler ile belediye işbirliği içindeymiş gibi bir algı oluşuyor. Buradan Başkan Ünsal'a sesleniyoruz. Lütfen canlarımız yuvalarına geri dönsün'' diyerek isyan etti.

BAKIMEVİNİN GEÇMİŞİ

Emekli olduktan sonra İzmir'e yerleşen 74 yaşındaki Celal Üner, eşiyle birlikte sokakta muhtaç olan hayvanlara kendi imkanlarıyla yardım ederken, 2004-2014 döneminde Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevini yapan Cevat Durak ile yolları kesişiyor. O yıllarda Üner çifti, çöplük olarak kullanılan boş bir arazide, Örnekköy mahallesi civarında ve dere kenarında muhtaç bulunan çok sayıda sokak hayvanını evlerinde kendi imkanları ile pişirdiği yemekler ile besliyor ve yine kendi imkanlarıyla bakımını yapıyordu. 2009 yılında dönemin Karşıyaka Belediye Başkanı Durak, 'Celal Üner Hayvan Barınağı'nı bu alanda kurdu. 

Emekli hava astsubayı Celal amca bu dönemi şu sözlerle anlatıyor; 
''7 sene yardım almadan evimde pişirdim. Hayvanları doyurdum. Cevat Durak, Hüseyin Çalışkan ile geldi. Ben bu barınağı yapmak istiyorum. 'Yapsam sen devam eder misin burada' dedi. 40 tane padok yaptı ve kuru makarna getirdi. Başkanın değişmesiyle kuru mamaya geçildi, her zaman alınamadığı için de zorda kaldığım anlar çok oldu. 27 yıldır bu hayvanlara hizmet ediyorum. Yoktan var ettim. Çok kötüydü durum o zamanlar. Sonradan çalışarak düzene soktuk, bu hale getirdik.'' 

Yaşam geniş bakım evi içinde Karşıyaka Belediyesinin getirdiği , artık bakımını üstlenmek istemeyen hayvan sahiplerinin getirdiği, şiddete ve tecavüze uğramış hayvanlar ile yaklaşık 600 köpek, onlarca kedi, 3 eşşek ve kanatlı hayvanı barındırıyordu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.