Hedef Çin'e tarım ürünleri ihracatını arttırmak
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Çin Başkonsolosu Liu Zengsian'ın katılımıyla düzenledikleri meclis toplantısında Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri değerlendirerek, "Ülkemizden Çin'e yapılan tarımsal ürünler ihracatının değeri sadece 150 milyon dolar seviyesinde. Eğer Çin'in gıda ithalatından aldığımız payı ilk aşamada dünya ticaretindeki payımız olan yüzde 1'e çıkartabilirsek, çok büyük bir adım atmış oluruz" dedi.
- Ege Postası
- 27.11.2018 - 19:27
İzmir Ticaret Borsası (İTB) kasım ayı olağan meclis toplantısı borsanın meclis salonunda yapıldı. Meclis toplantısı Çin Başkonsolosu Liu Zengsian'ın katılımıyla yapıldı. Toplantının açılışında konuşan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Çin'in İzmir'e 3 yıl önce başkonsolosluk açtığını söyleyerek Başkonsolos Liu Zengxian'ın meclisi onurlandırdığını ifade etti. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ticaret hacmi ve üretim gücünün dünya ekonomisi açısından çok etkili olduğunu dile getiren Kocagöz, "5 trilyon dolara yakın ticaret hacmi olan Çin ile Türkiye arasında; sadece 26 milyar dolar olan yetersiz ama gelişmekte olan ticaret hacminin önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum. Özellikle her iki ülkenin birbirini henüz keşfetmiş olması bunu açıkça gösteriyor. Kendi sektörüm açısından Çin pamukta dünyanın en etkili ülkesi, dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi iken, en büyük de pamuk alıcısı. Onun attığı her adım dünya pamuk fiyatlarının yön vericisi olur. Bu nedenle de pamuk dünyası onu her daim izlemektedir. Özellikle, tekstil ve pamuk üretiminde Çin ile çok önemli işbirliklerinin yapılabileceğine inanıyorum" dedi.
Pamuktaki hasat hakkında bilgi veren Kocagöz, Ege Bölgesi'nde yüzde 10 verim noksanlığı ile karşılaştıklarını söyleyerek, "Doğuda verimler yüzde 20'lere varan düşüşler yaşadı. Bu durumda bu sezonda ne yazık ki 900 bin tonlarda kalmasını beklediğimiz bir pamuk üretimi olacak. Diğer taraftan, borsamız projesi olan lisanslı depoculuk projemizin pamukta kapasitesi yine yüzde 90'lara ulaşmış durumda. 15-20 güne kadar geçen yıl olduğu gibi yüzde 100 doluluğu yakalamış olacağız. Ayrıca sizlere mutlukla ifade etmek isterim ki; Elidaş bu yıl sonunda nihayet 1 milyon TL'nin üzerinde oluşan bir kar rakamına da kavuşacak" diye konuştu.
ÜYELERE 'DEDİKODULARA PRİM VERMEYİN' UYARISI
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ekonomide en kötünün geride kaldığına dair bir algının oluştuğunu belirterek Amerika ile normalleşme işaretleri ile resmen başlayan İran ambargosundan muaf tutulmanın bu algının güçlenmesine destek olduğunu ifade etti. Enflasyonda artışın ekim ayında da devam ettiğini ifade eden Kestelli, kur geçişkenliğinin beklentilerden yüksek olduğunu vurguladı. Üyelere bazı uyarılarda bulunan Başkan Kestelli, şunları söyledi:
"Dedikodu, kriz dönemlerinin en can sıkıcı sorunlarının başında gelir. Yangına benzin dökmekle eşdeğerdir. Bu nedenle lütfen 'falan zorda, filanın işleri bozuk' diyenlere izin de, prim de vermeyin. İzmir, son yıllarda özellikle beyaz yakalıların yerleşmek için en çok tercih ettiği kent. Nitelikli sanayinin ve bilişimin başkenti olmaya talibiz. Tarımdaki lider kent kimliğimizi, Tarım 4.0 ile pekiştirmekte kararlıyız. Dünyamız 2050'de bugünkünden yüzde 70 daha fazla gıda ve tarım ürününe ihtiyaç duyacak. Akıllı tarımın getireceği hızlı üretim ve düşük maliyetle tarımın yıldızı her geçen yıl biraz daha parlayacak. Bunların yanı sıra eğitim, sağlık, sağlık turizmi ve gayrimenkul alanlarında İzmir'in çok ciddi bir potansiyeli bulunuyor. Bu kentin ülkeyi sürükleme potansiyeli var ve bu gücü mutlaka elde etmeliyiz."
"ÇİN TİCARETTEN ASLAN PAYINI ALIYOR"
Yaklaşık 1.4 milyar kişi ile dünyanın en kalabalık ülkesi Çin hakkında önemli gördüğü bazı bilgileri paylaşan Işınsu Kestelli, Çin'in 2017 yılında 12.2 trilyon dolar milli geliri ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğunu belirtti. Çin'i, sadece fabrika gibi çalışan bir ülke olarak görmenin yanlış olacağını anlatan Kestelli, "Türkiye ile Çin arasında yaklaşık 26 milyar dolarlık dış ticaret hacmi var. Ancak, Çin'in bu ticaretten aslan payını aldığını söyleyebiliriz. 3 milyar dolar ihracata karşılık, 23 milyar dolar ithalatımız söz konusu. Örneğin, borsamız üyelerinin faaliyet alanı olan tarımsal ürünlerde Çin'in 2017 yılı ithalatı, 181 milyar dolar. Ülkemizden Çin'e yapılan tarımsal ürünler ihracatının değeri ise sadece 150 milyon dolar seviyesinde. Bu verilerden ortaya çıkan sonuç şudur ki, iki ülke arasındaki ilişkilerde ticaret hacminin artmasının yanı sıra Türkiye'nin ihracat payının artması için de çaba sarf etmeliyiz. Eğer Çin'in gıda ithalatından aldığımız payı ilk aşamada dünya ticaretindeki payımız olan yüzde 1'e çıkartabilirsek, çok büyük bir adım atmış oluruz" dedi.
Çin Başkonsolosu Liu Zengsian ise Çin'in dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğunu söyleyerek dünya ekonomisi büyümesine sağladıkları katkının yüzde 30 civarında olduğunu dile getirdi. Gelecekte Çin'in devamlı şekilde dışa açılma politikası sürdürererek uluslararası işbirliğini pekiştireceğini anlatan Zengsian, "Türkiye ile Çin olarak son yıllarda ikili ilişkilerimiz gittikçe derinleşiyor. İki ülke arasında siyasi güven derinleşiyor. Çin şirketleri yatırım için Türkiye'ye davet ettik. Türkiye'ye özgü ürünleri Çinli iş adamlarına tanıttık. Borsanız ile sıkı temasta bulunmaya hazırız. Umarım ki gelecekte Çin İzmir ilişkileri daha hızlı şekilde gelişecektir" dedi (DHA)
Yorum Yazın