Dolar 34,6105
%0.16
Euro 36,3290
%0.08
Altın 2.919,870
%0.07
Bist-100 9.660,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hediyeleşme kültürümüz ve mevlüt hediyeleri

Hediyeleşme kültürümüz ve mevlüt hediyeleri

Güven, yakınlık ve sevgi üzerine kurulu bir sistem olan geleneksel kültürlerde yardımın, almak ve vermekten hoşnut olunan hediyeleşmenin en yaygın olduğu coğrafya Anadolu'dur

  • Ege Postası
  • 20.04.2017 - 11:46

Güven, yakınlık ve sevgi üzerine kurulu bir sistem olan geleneksel kültürlerde yardımın, almak ve vermekten hoşnut olunan hediyeleşmenin en yaygın olduğu coğrafya Anadolu'dur. Günümüzde sürdürülen mevlit törenleri ve mevlüt hediyelikleri dinsel törenlerin sosyal bağları kuvvetlendirici özelliğine katkıda bulunuyor ve de hediyeleşme kültürümüzü yaşatıyor.

Hediyeleşmek En Büyük Sevaplardandır...

Bireyselleşmenin zirvede olduğu 21. yüzyıl, giderek sosyal bağların eridiği bir noktaya doğru giderken, hala yaşatılmaya çalışılan hediye kültürümüz, son zamanlarda çoğunlukla mevlit törenlerinde mevlüt hediyelikleri olarak gündeme geliyor. Hediye (hadaya) Arapça kökenli bir kelime ve kültürümüzde yerleşik olan bu kavram, karşılık beklemeden, iyi niyet, sevgi, anı, ilgi ve sevginin ifadesidir. İnsanların birbirlerine verdikleri küçük maddî armağanlar ve yaptıkları yardımlar samimiyetin, dostluğun ve en önemlisi insan olmanın değerini taşıyor.  

Verilen hediyede bir karşılık beklenmez, eğer durumu müsait ise az veya çok karşılık vermesi umulur. Hediye alan kimsenin şayet hiç bir şeyi olmayacak kadar fakir ise en azından bir teşekkür etmesi "Allah razı olsun" demesi beklenir. Hediye almak vermek en fazla İslam Dininde telaffuz edilir ve hediye vermeyi teşvik eden binlerce hadis vardır. Dolayısıyla hediyenin olduğu ve değerinin bilindiği bir kültüre sahibiz. Bu kaynaşma, sevgi ve dostluk ilişkilerimizi güçlü kılıyor.

Dostlukları Pekiştiren Mevlit Hediyelikleri

Din edebiyatı içinde şöhreti yaygın olan eser mevlit'tir. Hz. Muhammet'i övmek ve O’nun büyüklüğünü ortaya koymak, göstermek üzere Süleyman Çelebi tarafından yazılan Mevlit; 1409 yılında tamamlanmış, 730 beyitten oluşan büyük bir şiir kitabıdır. Özel ve genel dini törenlerde, kandil gecelerinde coşkun bir şekilde okunan Mevlit, din yönünden farz, vacip veya sünnet değildir. Bu konuda her hangi bir şart yoktur, ancak Müslümanların bir araya gelmesine, aynı inanç birliğine vesile olduğu için, suiistimal edilmemek şartı ile meşrulaşmış bir gelenektir.

Genellikle ölen kişinin ardından geleneklere göre değişen oranda mevlit okutmak yaygındır. Onlar için sadakalar, hediyeler dağıtmak, Kur’an okumak ya da okutmak, Müslüman her kişinin paylaşmaktan mutluluk duyacağı bir ritüeldir. Doğum, sünnet, düğün gibi özel günler için de mevlit okutulması tercih edilir ise de çoğunlukla Yasin okutulur.

Mevlit Hediyelerinde En Popüler Olanlar

Seccade, havlu, özel isim baskılı Yasin kitapları, özel kutulu veya cam şişeli mevlit şekerleri, gül suyu, isme özel Kur'an ı Kerim, kokulu teşbihler en popüler mevlit hediyelerini oluştururken alternatif pek çok obje bulunuyor. http://www.bilenler.com.tr/ web sayfasında detaylı görebilir, fikir edinebilirsiniz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.