Hediyesi çiple geldi
İzmir’de yaşayan hemşire Belma İncekara ve eşi 19 yıllık evlilikleri boyunca bebek sahibi olmak için toplam 26 kez farklı tedavi yöntemi denediler. 27’nci tedavide mikroçipli tüp bebek tedavisi denendi ve başarılı oldu, Anneler Gününden birkaç gün önce Kürşad bebeği kucağına aldı.
- Ege Postası
- 13.05.2017 - 09:29
Aşılama ve tüp bebek tedavisinde dünyada yeni bir çığır açan mikroçip yöntemi, İncekara ailesinin umudu oldu. Farklı yöntemler deneyerek bebek sahibi olamayan 39 yaşındaki Belma İncekara, 12 yıl bir tüp bebek merkezinde hemşirelik yaptı; eşiyle birlikte 10 kez ilaç tedavisi, 10 kez aşılama ve 6 kez de tüp bebek tedavisi denediler. Umutları tam tükenmişti ki, aşılama ve tüp bebek tedavisinde kullanılan mikroçip yöntemini duyunca bir umut onu da denemek istediler. Op.Dr.Şerife Dikayak tarafından mikroçip yöntemi kullanılarak yapılan tüp bebek tedavisi ilk denemede başarılı oldu ve İzmir’deki Ata Sağlık Hastanesi’nde Kürşad adında sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi.
19 yıldır bebek hasreti çeken Belma Hemşire çalıştığı sağlık kurumlarında hastaların bebeklerini gördükçe burukluk yaşadığını belirterek duygularını şöyle dile getirdi: “Yıllarca kadın doğum hemşireliği yaptım. Başkalarının bebeklerini sevdim, kokularını içime çektim; ben de kendimi anne olarak hayal ettim. İstediğim halde bebeğim olmazken, kürtaj yaptıranları gördükçe daha çok üzüldüm. Özellikle anneler günü benim için çok buruk geçerdi, bu yıl tam da anneler günü'nden önce bebeğimizi kucağımıza aldık. Yaşadığım sevincimi tarif etmem imkansız. Bebek sahibi olmak isteyenlere tavsiyem asla pes etmesinler ve araştırma yapsınlar, yeni tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olsunlar.”
DAHA SAĞLIKLI GEBELİK
İncekara Ailesinin tedavisini gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Şerife Dikayak, mikroçip yönteminin aşılama ve tüp bebek tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar verdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Erkek kısırlığında ve sebebi açıklanamayan kısırlık tedavisinde kullandığımız mikroçip yönteminin sonuçları yüz güldürüyor. Mikroçip yönteminde spermler doğal ortamda döllemeyi gerçekleştirirken izlediği yol ve davranışlar taklit ederek geliştirilmiş bir sistemle yapısı daha iyi olan spermler seçiliyor. Bu spermler anneden alınan yumurta hücreleriyle döllenerek anne rahmine transfer ediliyor. Böylece gebelik şansı yükseliyor, düşük yapma riski de daha az oluyor.”
Biyoteknoloji alanında “dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı” arasında gösterilen Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Demirci tarafından Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen mikroçipler, sadece İzmir’de Koek Biyoteknoloji firması tarafından üretiliyor. Prof.Demirci halen 40 kişiye ulaşan araştırma ekibiyle araştırmalarına Stanford Üniversitesi'nde devam ediyor. Az sayıda sperme sahip olsalar bile erkeklerin kısırlık sorununa çare olan bu yöntem, ABD dahil dünyanın birçok ülkesindeki tüp bebek merkezlerinde yaygın olarak kullanılıyor.
Yorum Yazın