Hindistan değil İzmir
Okulların açılmasıyla birlikte toplu ulaşımda artan yoğunluk İzmirlilerin başlıca şikayet konularından bir tanesi haline gelirken, özellikle raylı sistem ve İZBAN’da gözlenen yolcu artışı vatandaşların en büyük sorunu oldu. Yaz aylarında uygulamaya giren yeni ulaşım düzenlemesi ve aktarmalı sistemi tercih eden yolcu sayısının artışıyla birlikte Halkapınar’da düğümlenen raylı sistemdeki sorunlar, Hindistan’ı aratmayan manzaralara yol açarken, çözüm içinse Ankara’dan gelecek hamle bekleniyor.
- Ege Postası
- 19.09.2014 - 14:58
AKTARMA DEĞİL “ÇİLE” MERKEZİ: HALKAPINAR
Toplu ulaşımın belkemiği olan raylı sistemde metroyla birlikte kentin asıl yükünü çeken İZBAN’da sıkıntılar bitmek bilmiyor. Okulların açılması ile birlikte artacak yolcu sayısına önlem olarak “Körfez yunusları” olarak da adlandırılan yeni yolcu vagonlarını devreye alan ve vagon uzunluğunda artışa giderek tek seferde taşınan yolcu sayısını arttıran İZBAN’ın bu hamlesi de çileye çare olmadı. Özellikle akşam mesai çıkışında ve sabah saatlerinde gözlenen yoğunluk gün geçtikçe artarken, Halkpaınar Aktarma İstasyonu başta olmak üzere, Salhane, Karşıyaka, Alsancak gibi yoğun istasyonlarda yürürlükteki sefer sıklıkları nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşamaya devam ediyor.
İZBAN’DA ÇARE ANKARA’DA
İZBAN yetkililerinden alınan bilgiye göre, yoğunluğun giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı öğrenilirken, önümüzdeki süreçte yeni körfez yunuslarının on günde bir olmak üzere filoya katılacağı ve vagon uzunluklarında artışa gidilmeye devam edileceği öğrenilirken, meydana gelen sıkıntılara esas köklü çözüm ise Ankara’dan gelecek. Yolcu vagonlarını 140 metreden 210 metreye çıkartan ve tek seferde taşınan yolcu sayısını 2 binin üzerine ulaştıran düzenlemenin ardından, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere, İZBAN yetkililerinin de Ankara’dan talep ettiği yeni sinyalizasyon düzenlemesi için henüz somut bir çalışma başlatılmadı.
TCDD TRENLERİNİ CUMAOVASI’NA YÖNLEDİRECEK FORMÜL
Yapılması planlanan çalışma kapsamında sabah ve akşam yoğun saatlerde mevcut İZBAN hattını kullanan şehirlerarası yolcu trenleri ve limandan yük taşıyan yük vagonlarının Cumaovası’nda aktarma sistemine entegre edilmesi planlanırken, TCDD ve Ankara nezdinde yürütülen girişimlerden henüz bir sonuç alınamadı. Planlanan bu revizyon hayata geçtiği takdirde, mevcut hat üzerinde 10-12 dakika olarak gerçekleştirilen seferler 4 dakikaya kadar indirilebilecek ve hem istasyonlarda yaşanan bekleme süreleri kısalacak, hem de yoğun saatlerde ortaya çıkan izdiham manzaraları ortadan kalkacak.
METRODA YENİ VAGONLAR YIL SONUNA GELİYOR
Öte yandan, raylı sistemin bir diğer önemli ayağı olan ve geçtiğimiz aylarda hizmete alınan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarıyla birlikte günde toplam yolcu sayısında 300 bin rakamını aşan İzmir Metrosu’nda ise yer yer benzer yoğunluğa rastlanıyor. 8 Eylül’den itibaren 4 dakikaya çıkartılan sefer sıklıkları ve alınan önlemler sayesinde yoğunluğun İZBAN’a göre nispeten az olduğu metroda artan yolcu sayısı ise yıl sonuna kadar gelmesi beklenen yeni vagonlar ile çözüme kavuşacak. Çin’de üretimi devam eden 10 vagonun teslim edilmesi ve işletmeye alınmasıyla birlikte EVKA-3-Fahrettin Altay’da rahatlama yaşanması bekleniyor. Diğer yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 17 tren seti (85 vagon) alımına ilişkin kredi talebi geçtiğimiz ay onaylanması ile birlikte metroda raylı sistem filosunu ikiye katlayacak yatırım da startı verildi.
Yorum Yazın