Dolar 34,2465
%0.01
Euro 37,6064
%0.02
Altın 2.909,900
%-0.4
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hitlerin batık denizaltısına dalan rekortmen Ercümen: Bir tarih yok oluyor

Hitlerin batık denizaltısına dalan rekortmen Ercümen: Bir tarih yok oluyor

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, 2. Dünya Savaşı'nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz'e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan 3...

  • Ege Postası
  • 18.09.2013 - 12:59
Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, 2. Dünya Savaşı'nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz'e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan 3 denizaltıdan biri olan U-20’ye daldı. Ercümen, batığın üzerinde birçok balıkçı ağı olduğunu belirterek “ "Batığa önlem alınmazsa bir tarih yok olacak." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Karadeniz'de Sovyetler Birliği'ne karşı savaşan Alman denizaltılarından U-19, U-20 ve U-23, Türkiye karasularında yatıyor. Hitler'in kayıp denizaltılarından U-20 Temmuz 1994'de, Sakarya'nın Karasu ilçesi açıklarında yapılan bir tatbikat sırasında keşfedilmişti. Kıyıdan yaklaşık 2 kilometre açıkta bulunan batığın kule derinliği 18, dip derinliği ise 23 metre. U-19 ve U-23 ise Karadenizin derinliklerinde hala bulunmayı bekliyor.

Batık denizaltıya bu kez dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen daldı. Bu dalış için biz uzun zamandır heyecanlandıklarını ve sabırsızlandıklarını ifade eden Ercümen, ”Bu kadar özel bir hikayesi olan batığa dalacağımız içinde mutluyuz. İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bir çok batığa daldım ama denizaltı olarak ve özellikle U-20 denizaltıya ilk olarak daldım. Çok güzel bir dalıştı, yaklaşık 22 metre civarında. Hava şartları aslında uygun değil ama suyun altı özellikle de suyun altındaki görüş çok iyiydi. Çokta nadir rastlanan bir şeymiş bu kadar görüşün iyi olması. Yaklaşık 10 metre boyunca birbirimizi rahatça görüyorduk suyun altında." diye konuştu.

Bir kaç yıl evvel Tahsin Ceylan’ın burada çektiği video görüntüleri izlediğini ve biraz hüsrana uğradığını ifade eden Ercümen, batığın üzerinde bir çok balıkçı ağı olduğuna dikkat çekerek “Şu an batığın üzerinde birçok balıkçı ağı var neredeyse bir tarih yok olmak üzere bu yüzden bunun önleminin alınmasının gerektiğini düşünüyoruz. Onun dışında keyifli bir dalıştı ve çok anlamlıydı. Çünkü yaşanmış bir hikayeye daldık bu sefer gayet iyiydi. 2 saat suda kaldık bir çok dalış yaptık video ve resimler çektik üşüdük ama değdi.” şeklinde konuştu.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, batık gemi için biz bir proje hazırladıklarını ve Doğu Marmara kalkınma Ajansına takdim edeceklerini dile getirerek “Bu denizaltının temizliği için uzman kişilerle görüşüp bir dahaki dalışlarda ağalardan temizlenmiş olacak. Rekortmen Şahika Hanım'ın ilçemize gelmesi tabiî ki bizleri memnun etmiştir. İlçemizin tanıtım açısından bizim içinde bir şanstır. Önümüzdeki yıllarda inşallah Türkiye’nin ve dünyanın dalgıçları ilçemize gelerek dalış turizmini de daha güçlü bir hale getireceğiz” şeklinde konuştu.
Ercümen’in dalışına su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Murat Kulağaç, Ereğli Derin Deniz dalgıçları VOlkan Demirci oğlu, Yasir Ecevit ,Alper Korkmaz ve Murat Albayrak eşlik etti.

ALMAN DENİZALTILARIN HİKAYESİ

2. Dünya Savaşı sırasında Alman donanması, Barbarossa Harekatı kapsamında Sovyet kıyılarını Karadeniz'de abluka altına almayı amaçlıyordu. Savaşta Türkiye'nin tarafsız olması ve boğazların Montrö Antlaşması gereğince Türkiye'nin kontrolü altında olmasından denizaltıların boğazlar yoluyla Karadeniz'e geçememe anlamına geliyordu. Almanya, ilk önce Türkiye'ye sattığı Atılay, Saldıray ve henüz inşası bitmemiş Yıldıray denizaltılarını satın almak için teklifte bulundu. Ancak Türkiye hükûmeti bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Almanya, Kuzey Denizi'nde konuşlanan denizaltıları Karadeniz'e geçirmenin yollarını arıyordu. Bu amaçla U-9, U-18, U-19, U-20, U-23 ve U-24 isimli 6 denizaltı seçildi. Karadeniz'e ulaştırılmak istenen denizaltılar, Almanya'nın liman şehri Kiel'de parçalara ayrılarak, Kaiser-Wilhelm kanalı yoluyla Elbe Nehri'ne indirildi. Buradan Dresden'e getirilen, kamyonlara parçalar halinde yüklenen denizaltılar otoyol kullanılarak Ingolstadt'a, daha sonra da Tuna Nehri vasıtasıyla Romanya'nın Köstence Limanı'na getirildi.

Köstence Limanı'nda üslenen 6 denizaltı Karadeniz'de operasyonlara başladı. 2 yıl boyunca Sovyet donanmasına karşı 56 operasyon gerçekleştirdi. Romanya, 25 Ağustos 1944'te taraf değiştirince Köstence Limanı'ndaki Alman üssünde bulunan 6 denizaltıdan U-9, U-18 ve U-24 Romenler ve Ruslar tarafından batırıldı.Kalan 3 gemiyi Alman hükûmeti Türkiye'ye satmayı teklif etti. Ancak Türkiye bu teklifi de reddetti.Denizaltıların Sovyetler'in eline geçmeden Karadeniz'den çıkışlarının mümkün olmaması üzerine U19, U20 ve U23'ün kaptanlarına denizaltıları Türk kıyılarında batırma emri verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.