Dolar 34,6424
%0.25
Euro 36,5046
%0.56
Altın 2.928,440
%0.36
Bist-100 9.671,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hükümet İzmir'i mirasyedi yaptı

Hükümet İzmir'i mirasyedi yaptı

​Son yıllarda büyük tartışmalara yol açan özelleştirme furyasından İzmir de nasibini alırken, kentte son on yılda kamu kurum ve kuruluşlarına ait toplam 6 milyar 95 milyon 397 bin 744 TL’lik tesis, işletme ve taşınmaz satışı gerçekleştirildi. Özelleştirme ihalesi yolu ile gerçekleştirilen satışlarda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 356 bin metrekarelik kamu alanını elden çıkartırken, bu tutarlara karşılık İzmir’de devlet eliyle açılan üretim tesisi ya da fabrika sayısı ise sıfır olarak kaldı.

  • Ege Postası
  • 28.10.2014 - 14:23
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son aylarda İl Özel İdaresi’nin kapatılması ile birlikte başlayan paylaşım krizi ve idareye ait taşınmazların yarattığı tartışmalar hızla devam ederken, diğer yandan İzmir’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen satış rakamları büyük dikkat çekti. Son iki yıl içerisinde hızla artan kamu mallarının satışıyla ilgili süreç İzmir halkından ve yerel yönetimlerden büyük tepki toplarken, öte yandan 2004’ten bu yana kentte büyük öneme sahip birçok alan elden çıkartıldı.
 
 
HÜKÜMET İZMİR’DEN 6 MİLYAR TL GELİR ELDE ETTİ
Hükümetin özelleştirme programı kapsamında İzmir’de 2004-2014 yılları arasında yapılan özelleştirmelerde rakam 6 milyar TL’ye ulaştı. İzmir’de gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları kapsamında kapatılan birçok kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesislerin ve arazilerin dışında, enerji üretimi yapan ve geçmişte sanayi tesisi olarak kullanılan birçok cumhuriyet mirası işletmeye ait alanlar da yer alırken, “Ege’nin incisi” ve cumhuriyetin öncü kenti olan kent, geçmişte sanayinin lokomotifi konumundan “mirasyedi” durumuna geldi.
 
SİT ALANLARI BİLE SATILDI
Kamuya ait 121 gayrı menkulün satıldığı İzmir’de, hazine arazileri rekor satış rakamları ile alıcı bulurken, hali hazırda resmi tesis alanları, yeşil alanları ve SİT arazileri de ardı arkasına satıldı. Özellikle kent merkezinde altın değerinde olan bazı resmi tesis alanlarının satışı gerçekleşirken, yine kamuya ait birçok kurumun idari bina olarak kullanabilecek alan arayışları ise bir başka sıkıntı konusu olmaya devam ediyor.
 
ÖZELLEŞTİRMELER KENT MERKEZİNDE YOĞUNLAŞTI
Elden çıkartılan kamu mallarının dağılımına göre İzmir merkezinde yer alan ilçeler başı çekerken, rantı yüksek ve iş potansiyeli fazla olan Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Balçova, Karabağlar, Bayraklı, Gaziemir’in yanı sıra turizm potansiyeli yüksek alanlardan Çeşme’de de varlık satışları yapıldı.
 


SATILAN MAL SAYISI 121, AÇILAN FABRİKA SAYISI SIFIR
Gerçekleştirilen özelleştirmeler karşısında merkezi idarenin kasasına toplam 6 milyar 95 milyon 397 bin 744 TL girerken, İzmir satışı gerçekleşen söz konusu gayrı menkullerin karşılığını ise alamadı. 2004 yılından bu yana İzmir’de devlet eliyle açılan herhangi bir fabrika, üretim tesisi ya da işletme bulunmazken, kamunun satışlara karşılık gelir elde edebileceği ve istihdam yaratacak devlet projeleri ve yatırımlar hayata geçirilemedi.
 


NELER SATILDI'
Özelleştirme İdaresi’nce satışı gerçekleşen taşınmazlar ve işletmeler arasında, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait Çınarlı’daki Fenni Muayene İstasyonu, Ağaçlıyol’daki bölge müdürlüğüne ait idari binaların bulunduğu araziler, Çınarlı’daki eski SEKA kağıt fabrikası ve depoları, Menemen ilçesinde TEKEL’e ait araziler ve depoların yer aldığı taşınmazlar, Kuş Cenneti’nde yer alan Çamaltı Tuzlası, Gediz Elektrik, Petkim Petrokimya, Büyük Efes Oteli, TCDD ve Devlet Malzeme Ofisi’ne ait kent merkezinde yer alan bazı taşınmazlar, TEDAŞ’a ait arsalar yer alıyor.
 


SATIŞTAN ÖNCE PLAN DEĞİŞİKLİĞİ RANTIN ÖNÜNÜ AÇTI
Özellikle Bornova Ağaçlıyol’da yer alan ve kent merkezindeki en büyük yeşil alanlardan bir tanesi olan Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait alanın özelleştirme ihalesi ile satışı ve sonrasında sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve yerel yönetimin ayağa kalktığı süreçte birçok eylem yapılmış ve yargıya taşınan satış işlemleri konusunda mahkemeden işlemin iptaline dair karar çıkmıştı. Milyonlarca doları bulan satış işlemleri öncesinde dikkat çeken bir diğer husus ise, söz konusu taşınmazların satış süreciyle birlikte Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca yapılan plan değişiklikleri oldu. Büyük kısmı resmi tesis alanı imarlı alanların rant ve satış bedellerini yükseltmek için kurul tarafından imar planlarında taşınmazlara ticaret fonksiyonu yüklenmesi de büyük tartışmalara yol açmıştı.
 


SIRADA NELER VAR'
Diğer yandan, önümüzdeki dönemde merkezi hükümet tarafından alınan karar doğrultusunda benzer şekilde birçok kamu kurum ve kurumuna ait işletme, tesis, ve taşınmazın da benzer şekilde özelleştirme ihalesi ile satılması planlanırken, özelleştirme programına alınması beklenen alanlar arasında limanlar, köprü, otoyol ve tüneller, elektrik üretim santralleri yer alıyor. 1986 yılından bu yana toplam 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptığı öğrenilen Özelleştirme İdaresi’nin başlattığı özelleştirme dalgasında İzmir’den de büyük oranda gelir sağlandı.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.