Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hükümetin yeni 'Alevi paketi'nde neler var'

Hükümetin yeni 'Alevi paketi'nde neler var'

Hükümet yeni bir Alevi açılımı düşünüyor. Burada önemli nokta dernek ve vakıflar yerine cemevleri ve dedelerin ön plana çıkması. Cemevlerine 'ibadethane' statüsü yok. Bunun yerine 'irfan merkezi' tabiri kullanılıyor.

  • Ege Postası
  • 18.01.2016 - 12:47
Hükümet, Aleviler konusunda bir dizi adım atmaya pazırlanıyor. Daha önce de gündeme gelen ancak özellikle cemevlerinin statüsüne dair net bir tavır koymayan hükümetin yeni paketi de tartışma yaratacak gibi.
Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın bugün aktardığına göre, hükümetin planında cemevlerinin birer "irfan merkezi" olması var. Aleviler ise zaten uzun süredir cemevlerinin ibadethane olmasında ısrarcı. Henüz netleşmese de hükümet yine de kendi belirlediği çerçevede bazı adımları sıklaştıracak.
Bunun için öncelikle cemevlerine tıpkı camilerde olduğu gibi destek sağlanması. Belediye ve imar kanunlarında değişiklik yapılarak elektrik, su ve temizlik giderlerinin karşılanması sağlanacak. Dedelere maaş verilecek.
DERNEK VE VAKIFLAR YERİNE CEMEVLERİ VE DEDELER ÖN PLANDA
Babacan haberinde hükümetin bu atacağı adımla Alevileri temsil eden bazı dernek ve vakıflar yerine cemevleri ve dedelerin ön plana çıkartılması hedeflediğini ifade ediyor. Hükümet kaynakları, Alevi gençlerin cemevlerinden uzaklaşmasının, illegal örgütlere yakınlaşması sonucunu doğurduğunu iddia ediyor. 
Yeni Şafak'tan Abdülkadir Selvi de hükümetin atacağı adımları bugünkü köşesine taşıdı. Selvi, daha önceki Alevi çalıştaylarının moderatörlüğünü üstlenmiş olan Dr. Necdet Subaşı'nı kendisine Başdanışman olarak seçmesinin önemli olduğunu söylüyor. Necdet Subaşı, AK Parti döneminde Alevi sorununun çözümü için yapılan çalışmaların hafızası konumunda.
NASIL BİR SİSMEM DÜŞÜNÜLÜYOR'
Selvi, Alevilerle ilgili Diyanet'te bir birim mi oluşturulacak yoksa Kültür Bakanlığı içinde bir organizasyona mı gidilecek şeklindeki tartışmalarin geride kaldığını ifade ediyor. Üzerinde mutabık kalınan model "İrfan Merkezleri ve Cemevleri" olarak adlandırılabilecek bir sistem. Bu sistemin bir üst yapısı olarak da Yunus Emre Enstitüsü gibi bir kurul düşünülüyor. Yunus Emre Enstitüsü Mütevelli Heyeti 13 kişiden oluşuyor. Alevilerle ilgili yapılanma örneğin 12 kişiden oluşabilir. Devletin katkısının devamlılığı açısından iki ya da dört üye devletin temsilcisi olacak. Alevi dedeleri ve federasyonların arasından seçilen temsilcilerden 8 ya da 10 isim belirlenecek. Kurulda dedeler ve federasyonlar dengeli bir şekilde temsil edilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.