Hüseyin Aslan'dan bankalara dayatma eleştirisi
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan; “Hükümetin ekonomiyi ve özellikle de inşaat sektörünü canlandırma konusunda sergilediği “kararlı” tutuma karşın kamu bankaları, uygulamada krediye erişimi zorlaştırıcı bir tutum sergiliyorlar.” dedi.
- Ege Postası
- 21.01.2020 - 11:05
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, hükümetin ekonomiyi ve özellikle de inşaat sektörünü canlandırma konusundaki “kararlı” tutumun kamu bankalarınca sergilenmediğini, vatandaşa kredi vermeme konusunda çeşitli engeller çıkarıldığını söyledi.
Son günlerde, 0.79 faiz oranıyla konut almak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşlardan karşılaştıkları “engeller” konusunda yoğun bir şekilde şikayet aldıklarını bildiren Aslan, ‘’Kredilendirme sürecinde esas olan, karşılıklı “uzlaşma” sağlandıktan sonra sözleşmenin imzalanmasıdır. Oysa vatandaşlardan ulaşan şikayetlerde sözleşmeden önce “yeterli” ve “açıklayıcı” bilgi verilmediği “bilgi formu”nun banka yetkilisince geriye dönük tarih attırılarak imzalattırıldığı, dolayısıyla işlem sonucunda sürpriz “masraf” ve “komisyon”larla karşılaşıldığı dillendirilmektedir’’ dedi.
Bankaların düşük faizli, ucuz kredi verdiklerini gazete ve televizyon ilanlarında belirtirken hiç masraftan söz etmediğini ifade eden Aslan, son anda önlerine konulan “masraf”a ve “komisyon”a itiraz edenlere de kredi verilmediğini bildirdi.
Ege-Koop Başkanı Aslan, bankaların mevcut konumlarını “kötü”ye kullanarak, Tüketiciyi Koruma Kanunu’na da hükümet kararına da aykırı bir tutum sergileyerek kredi vermediklerini savundu. Örneğin; bazı kamu bankalarının 100 bin liralık kredi için 18 bin liralık hayat sigortası talep edildiğini bildiren Aslan, bu sigortanın da bankaların kendi iştirakleri olan şirketlerden yapılmasını şart koştuklarını, böylece aynı sigortanın başka şirketten daha ucuza yaptırılması şansının da önünü kestiklerini kaydetti.
Bankalar; düşük faizli, ucuz kredi verdiklerini gazete ve televizyon ilanlarında belirtirken hiç masraftan söz etmiyorlar, özellikle; masrafları sözleşme öncesinde gizliyorlar. Fahiş sigorta taleplerinin altında bankacılık değimiyle “faiz dışı gelir artırma” hedefinin yattığını savunan Ege-Koop Genel Başkanı,
‘’Tüm bu uygulamalar, hükümetin 0.99 ve “sıfır konut”lar için de 0.79 faiz oranı uygulaması kararını etkisiz ve fiilen işlemez hale getiriyor’’ diye konuştu.
Bankaların vatandaşa hiç kullanmayacakları sigorta ve banka ürünlerini sattığını kaydeden Aslan, ayrıca 0.79 faiz oranıyla konut alma hayali kuran vatandaşın önüne istihbarat ve kredi notunu engel olarak çıkarttığını belirtti.
Aslan, ‘’ Güven kurumu olan bankalar; güveni kâr etme iştahına kurban ediyorlar. Hükümetin ekonomiyi ve özellikle de inşaat sektörünü canlandırma konusunda sergilediği “kararlı” tutuma karşın kamu bankaları, uygulamada krediye erişimi zorlaştırıcı bir tutum sergiliyorlar.” dedi.
Hüseyin Aslan, bankaların talep ettiği masrafları şöyle sıraladı:
• Bankalar 0.79 faiz oranlı konut kredisinde kredinin yüzde 2’si kadar “masraf” almaktadırlar.
• Bu arada; kredi kullanan tüketicinin yaşına göre 10 yıllık konut kredisine yüzde 10 ile yüzde 20 oranında “hayat sigortası” poliçesi kesilmektedir.
• Ferdi kaza sigortası zorunlu olmamasına karşın 100 TL ile 1000 TL arasında kesilmektedir.
• Zorunlu olmamasına rağmen bankaların iştiraki olan sigorta şirketlerinden BES yaptırılması isteniyor.
• Konut kredisiyle ilgisi olmamasına karşın 250 TL ile 2000 TL arasında değişen havale ve EFT paketi talep ediliyor.
• Bankaların SPK lisanslı şirkete EKSPERTİZ yaptırdığı, ancak; şirketin bankaya kestirdiği faturanın üzerinde bir rakamın tüketiciden tahsil edildiği ifade ediliyor.
• Bankalar; DASK’ı da kendi iştirakleri olan sigorta şirketlerinden “rayiç bedel”in çok üzerinde bir masrafla tahsil etmektedirler.’
Yorum Yazın